Illa demana “aïllar” les famílies del debat sobre la llengua

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha demanat aquest dijous “aïllar” les famílies del debat sobre la llengua, i ha considerat que cal “deixar de polititzar” sobre aquesta qüestió i l’educació. En una entrevista a TVE, ha insistit que cal “deixar que els professionals de l’àmbit educatiu facin la seva feina”. El líder dels socialistes a la cambra catalana ha fet aquestes declaracions per referir-se a la polèmica que ha sorgit en una escola de Canet de Mar, perquè la família d’un alumne de P5 ha imposat, a través d’una demanda a la justícia, que la resta de nens facin el 25% de les classes en castellà.

Illa ha opinat que, tot i aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que trepitja els drets dels catalanoparlants, la llengua catalana segueix sent el “centre de gravetat” a l’escola catalana; i ha opinat que “defensar el català no és anar en contra del castellà”. Així mateix, ha assegurat que el posicionament del seu partit no és nou perquè és el que es va fixar al congrés del 2019.

El líder del PSC al Parlament també ha alertat que si algú vol fer polèmica sobre la llengua i les escoles, “es trobarà el PSC davant”. “Qui estigui per asserenar els ànims es trobarà el PSC al costat“, ha afegit. Així doncs, ha opinat que li sembla “correcte” aquesta resolució que imposa que un quart de les hores que es fan a l’escola catalana es facin en castellà. Aquesta resolució, segons Illa, segueix preservant el paper del català com a “llengua vehicular” a l’escola i es manté un “sol sistema educatiu“.

Segons Illa, les resolucions judicials s’han de complir. Ha dit que, segons li consta, ja s’està aplicant a alguns centres educatius. Tot i així ha admès que no li convenç que es fixin percentatges perquè ell és més partidari de “flexibilitzar” la immersió tenint en compte la realitat sociolingüística de cada escola. És a dir, que en alguns casos es reforci el català i que, en altres, hi hagi més castellà.

Comentaris

  Josep Desembre 09, 2021 | 10:56
  a tu cal aillar-te dins una bossa d'escombreries ben lligada
  rd Desembre 09, 2021 | 10:59
  execrable i ndividu
  martí Desembre 09, 2021 | 11:08
  Diguels-hi a la família que ha imposat un 25% de castellà a tota la classe amb l'ajut d'un jutge corrupte. Jo a més també allunyaria als polítics espanyolistes de la cultura, el psoe
  Jax Desembre 09, 2021 | 11:19
  Castella vol "guerra" Aquesta la perderan per ser una paranoïa obsesiva. L'espanyol està de puta mare i creixent a Catalunya. El problema el té el català. Tothom que viu aquí ho sap i els pocs que demanen per "ideologia" més castellà sabent que son perdedors.
  amb illa la democràcia perILLA Desembre 09, 2021 | 11:23
  a qui s'ha d'aïllar és a personatges irresponsables i irrespectuosos com tu, un fatxenda, que només mira pels seus interessos personals i partidistes, i que no respecta ni Catalunya, ni els catalans i ni la llengua catalana
  Ricard Desembre 09, 2021 | 12:07
  El problema és que hi ha "famílies" que es presten a fer el joc brut castellanista. Són aquestes "famílies" les primeres a no voler-se "aïllar".
  Qui és que polititza? Desembre 09, 2021 | 12:33
  El TJSC sì que empara una polititzaciò de la llengua. La familia que ha demanat l'imposiciò del castellà està usant la seva llengua com un instrument o arma polìtica i de humiliaciò per demostrar qui mana, no perquè el seu fill no entengui el català o li perilli el castellà. Per Illa & C.ia només s'haurien d'aillar les families que protegeixen el català doncs?
  K-ILLA Desembre 09, 2021 | 12:37
  A CATALUNYA VOLEM CATALÀ I ANGLÉS. EL CASTELLÀ NO EL VOLEM PER RES XIMPLET.
  Els mexicans parlen mexica Desembre 09, 2021 | 12:44
  Sr. Isla porque no se compra un bosque y se pierde, de paso llevese a unos cuantos renegados con ud. Por cierto el gran idioma "español" muy pronto desaparecera grácias al inglés, por si no se ha enterado. Moving, puenting, coaching, treaking, streamin, bullyng, footing, football, le suenan? muy "españolas" todas. Escuche como hablan los jovenes hoy en dia y preguntese que idioma es. Castellenglij o algo asi.
  Claravalls Desembre 09, 2021 | 12:47
  Cal fotre fora de Catalunya a tots els immigrants i fills d'immigrants espanyols inadaptats.Als ñordos només saben integrar-se a ñordia... és un poble molt primitiu tal com va dir un actor de cinema fa uns anys. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República.//*//
  Tripartit no, gràcies Desembre 09, 2021 | 12:49
  Isla és un botifler tan miserable com la mandonguilla ballarina que és dir molt. Els tripartits a l'Ajuntament i la Generalitat que han pactat amb el virrei Junqueras i la Comuna Pudenta ben segur que procuraran destruir la nostra llengua i imposar la dels castellans
  X2 Desembre 09, 2021 | 13:27
  Fora feixistes de Catalunya
   Antifa Desembre 09, 2021 | 17:56
   Feixisme, fora de Catalunya i d'arreu del món, però, no t'erris, Illa és un botifler o renegat o caragirat. Malauradament potser som el país número u en percentatge de nombre ciutadans que remen en contra del propi país i sempre, sempre, sempre a favor de l'ocupant. De tirar-nos pedres sobre la pròpia teulada en sabem un niu, això diu ben poc de positiu dels catalans. És la crua realitat ara per ara.
  Endocrinologia Social Desembre 09, 2021 | 17:34
  Com s'aïllat ell del català. No vol ni que el Carrizosa ni el de Vox li passin davant. De fet, ha entés que quan parla català encara és més ridícul que quan ho fa en argentí.

Nou comentari