Rufián reivindica l’acord d’ERC i la Moncloa celebra el seu “esforç”

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reivindicat que ERC hagi pactat amb el govern espanyol una quota del 6% de català en les plataformes audiovisuals. “ERC va prometre que aconseguiria quotes i incentius a la llei audiovisual i és exactament el que s’ha pactat”. En roda de premsa aquest dimarts a la cambra baixa, Rufián ha afirmat que és un acord “de mínims” i que “ha estat molt difícil” de tancar, ja que “ha costat moltíssim” fer entendre al PSOE la necessitat de blindar les llengües cooficials.

El portaveu dels republicans al Congrés ha remarcat que a partir d’ara caldrà seguir “tutelant” la tramitació de la norma, que encara ha de passar pel Consell de Ministres i la cambra baixa així com vigilar el compliment dels acords inclosos als pressupostos generals de l’Estat, que hauran de passar pel Senat. “Estarem molt a sobre”, ha promès Rufián, que ha assegurat que és “molt conscient del que és el PSOE”. “El PSOE no fa, se l’obliga a fer“, ha lamentat el portaveu d’ERC al Congrés, que ha defensat que formacions com ERC o EH Bildu “ajuden a fer que passin coses” i hi hagi “avenços” que “dignifiquen la vida de la gent”.

Rufián ha remarcat que l’alternativa a la coalició PSOE-Unides Podem és que governi la dreta i ha justificat el posicionament d’ERC “per consciència de l’espant que és l’alternativa”. Els republicans han anunciat el suport als pressupostos generals de 2022 a canvi, entre altres, d’establir una quota del 6% per al català a la Llei de l’Audiovisual.

La Moncloa celebra l’acord

Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, han valorat positivament aquest dimarts l’acord i des dels passadissos del Congrés les dues han agraït “l’esforç” dels grups per fer possible uns comptes que han de fer possible el desplegament dels fons europeus. Rodríguez ha avançat que en les pròximes setmanes el Consell de Ministres aprovarà la Llei de l’Audiovisual, que permetrà “protegir amb una sèrie de quotes les emissions que s’han de fer amb aquestes llengües cooficials” i les acompanyarà “d’ajudes públiques”.

Montero ha afirmat que tothom es pot sentir “satisfet” perquè “tret de la dreta tothom ha fet un esforç” per dotar els ciutadans de més oportunitats. La portaveu del govern espanyol s’ha pronunciat en el mateix sentit. “Celebrem que els pressupostos disposaran d’una majoria parlamentària, i per tant son viables, surten en temps i forma, i donen resposta a les necessitats del moment”, ha sentenciat.

Comentaris

  Ricard Novembre 23, 2021 | 16:13
  Amb un 6%, concedits graciosament per els amos castellanistes i per tant xenòfobs, ens empatxarem. Caldrà agenollar nos i agrair-ho humilment als amos.
  Gatemprenyat Novembre 23, 2021 | 16:35
  10 milions a repartir entre totes les llengües que no siguin el castellà, un 6% de quota a repartir entre totes les llengües que no siguin el castellà. I els joves que no parlen català, la immersió lingüística que no funciona, la llengua catalana que retrocedeix i aquests "negociadors" orgullosos pel que "han aconseguit". Patètic és poc.
  Dani_Andreuenc Novembre 23, 2021 | 16:54
  Un 6%. Es clar que si! Amb aquest 6%, estic segur que almenys tindrem els anuncis de Loto Catalunya en català! Per a que cal la independencia tenint els traidors d' Esquerra aconseguint exits tant rotunds! Collons Rufian! Ets un crack! I ara, de presupostos amb la Colau! Vinga!
  Erc, mandonguilles españoles Novembre 23, 2021 | 16:58
  Erc, venuts al 155 i al gal,psoe, pur espanyolisme-catolic junqueril, A resar el rosari, españols de ERC
  per molts anys, chipolinos Novembre 23, 2021 | 17:02
  Mira els dos pinxos del 155, quin goig que fan clavant-los-hi als catalans amb aquella caradura que els caracteritza.
  Com ens hem de veure. Novembre 23, 2021 | 17:04
  jo pensava...quines sabates més rares. Ah, i és que porta talons camuflats el Rufián, perquè enlloc dona a talla.
  ciutadà Novembre 23, 2021 | 17:11
  Barruts, tots plegats.
  Jca Novembre 23, 2021 | 18:12
  De veritat que esteu cofois del acord. Potser que defenguesiu "l'inmersio" i portesiu als tribunals els atacs a la llengua, ho dic perque l'altre la noticia era que per ser ates al dep.d'atencio al client del aeroport de bcn , si envies un e-mail en catala et responen que nomes atenen en dos llenguas "castella" o "angles". Cap reaccio, Rufian, aixo es tindria que defensa als tribunals (el catala es una llengua cooficial). No se que pensar, la veritat MHP Aragones. Ah¡ i del tema taule de dialeg com anem.
  2021 Novembre 23, 2021 | 19:07
  Ha costat molt fer entendre això de les llengües cooficials? Quaranta cinc anys després de la.mort de Franco? Volen aplaudiments? Escolteu,ben Pujol va aconseguir la immersió i l'heu criticat durant dècades per ser un venut. Ara entenc perquè Pujol no es molesta a defensar-se. No cal. En quatre dies, comparat amb vosaltres, serà un heroi.
  Pere Novembre 23, 2021 | 19:14
  Fan vomitar. ER traïdors dels valors del país, de l'independentisme i de la cultura catalana. Què ens podíem esperar d'uns xoriços com el Rufián i l'Aragonès que només miren per la seva butxaca?. Fàstic de partit i de qui els vota. Vomitera sou.

Nou comentari