Rufián presenta una denúncia perquè es retirin de la xarxa les seves converses del cas Volhov

El portaveu d'ERC al Congrés insta la fiscalia a investigar qui va filtrar les trucades

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, presentarà una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona per la difusió de trucades en què ell participava enregistrades en el marc de l’operació Volhov. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat que Rufián té previst fer aquest pas a títol personal amb el suport del partit perquè es van enregistrar trucades de Rufián sense que tinguessin “res a veure” amb les suposades irregularitats que s’investiguen. A la denúncia, Rufián reclama que es deixin de filtrar i publicar converses privades i que es retirin de les plataformes on estan publicades. Rufián insta la fiscalia a investigar la “versemblança dels fets”, qui els va cometre i que acordi “les mesures de protecció a les víctimes”.

En roda de premsa, la portaveu d’Esquerra ha indicat que la formació estudia altres mesures legals i que no descarten prendre’n més. “En els propers dies podrem concretar més, perquè ara les estem estudiant. Però no quedarà en això”, ha assenyalat. “Volem arribar fins al final. Passem a la ofensiva per plantar cara a la repressió que no acaba”, ha afegit. Vilalta ha tornat a reivindicar que la solució al conflicte polític català passa per la via política, amb l’amnistia i l’autodeterminació.

A la denúncia, Rufián lamenta que el digital ‘El Confidencial’ transcrigui i comenti el contingut d’una conversa enregistrada “feta en la intimitat”. El republicà explica que la conversa ha estat publicada pel mitjà de comunicació amb una “clara transgressió no només del deure de secret sinó dels drets que m’emparen com a interlocutor de la gravació”. “Les converses publicades no tenen cap relació amb l’objecte de cap procediment judicial. Són clarament converses explotades amb una finalitat de desprestigi i de pugna política”, ha manifestat en la denúncia. “Aquestes converses, si han estat obtingudes legítimament, han estat filtrades a la premsa pels responsables de gravar-les i custodiar-les, és a dir, les unitats de policia judicial comissionades a tal efecte en les quals concorren els deures de sigil que preveu la normativa processal i sobre els quals pesa la responsabilitat penal per revelació de secrets que preveu el Codi Penal”, ha assegurat.

Deixant de banda el terreny judicial, ERC també vol explorar el terreny polític. Així, després d’haver fet preguntes al Senat sobre la qüestió al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ara han demanat la compareixença al Congrés. La diputada d’ERC al Congrés Marta Rosique ha explicat que han presentat 140 preguntes on s’exigeix al govern espanyol que respongui sobre l’operació Volhov, el cas Tamara Carrasco o el de Jordi Pesarrodona.

La també diputada Montse Bassa ha dit que denunciaran la “deriva antidemocràtica de la Guàrdia Civil” i acusaran el jutge instructor de l’operació Volhov, Joaquín Aguirre, de “prevaricació i detencions il·legals. Per la seva banda, la també republicana del Congrés Carolina Telecha ha indicat que treballaran per sumar amb altres grups per lluitar contra la “repressió”. Ha parlat, per exemple, de la comissió d’investigació sobre les filtracions d’investigacions i espionatges de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Després que el regidor d’ERC a Cabrera de Mar Enric Mir hagi dimitit del càrrec i que ERC l’hagi suspès de militància, Vilalta ha explicat que se’l va instar a prendre aquesta decisió perquè tenia 40.000 euros en metàl·lic al seu despatx municipal. Ha indicat que això contravé el codi ètic i els valors republicans. Vilalta ha insistit que la dimissió de Mir no “té res a veure” amb l’operació policial i que els diners en efectiu eren per la compravenda d’una finca familiar. També ha manifestat l’exigència d’ERC en el compliment de l’ètica i els valors republicans.

Nou comentari