El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rufián: “Ja sabíem que plantar cara tindria un cost personal, polític i mediàtic”
  • CA

 

Expulsió i escopinada. Aquestes han estat les dues paraules més escoltades aquesta setmana en la política espanyola. L’expulsió l’ha pogut veure tothom, pero l’escopinada sembla que només l’ha vist el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell. Gabriel Rufián assegura que és “mentida“. En aquesta entrevista a El Món, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats explica que la presidenta de la cambra, Ana Pastor, els ha reconegut que “a vegades és complicat gestionar la vara de medir”, afirma que “no podem permetre que titllin de ‘colpista’ un partit amb membres afusellats per colpistes” i lamenta que “el debat sobre les formes comença a produir-se quan nosaltres contestem amb autodefensa”

 

  

 

 

Tothom ha vist les imatges. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, l’expulsa i els seus companys abandonen l’hemicicle, passen per davant de la bancada del govern espanyol i Josep Borrell acusa un diputat d’ERC d’haver-lo escopit. Què passa quan surten de la cambra?

Quan vam sortir de l’hemicicle ens vam trobar la premsa als passadissos i ens va començar a preguntar què havia passat. Després vam entrar al despatx i immediatament vam posar-nos a redactar un comunicat.

 

Com es va viure des de dins l’acusació de l’escopinada?

Bé, és que en un primer moment Josep Borrell va intentar acusar Joan Capdevila de l’escopinada. Les imatges estan allà, i es veu perfectament com al principi l’assenyala a ell. Suposo que en algun moment va pensar que s’havia d’inventar alguna cosa. El que passa és que no té ni la més remota idea de qui som els membres del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, i té la mala sort d’assenyalar un diputat que no cola ni per a la caverna mediàtica.

 

Tal i com vostè diu, a les imatges s’aprecia com el ministre assenyala Joan Capdevila, i no Jordi Salvador, a qui acusen més tard.

Exacte. Quan jo vaig pujar al despatx immediatament després de sortir de l’hemicicle vaig rebre trucades de Rac1 i Catalunya Ràdio preguntant-me per en Capdevila. Però quan Borrell veu que no cola o quan algú li diu ‘oye, que nadie te va a creer‘, llavors prova amb en Jordi Salvador. Nosaltres hem demanat que es posin a disposició de la Mesa les 155 càmeres que tenen allà, perquè és mentida. I així ho vam dir a la roda de premsa. La qüestió és que es va posar la diana en un company i que aquell dia va tenir dificultats.

 

Han rebut suport per part de diputats d’altres formacions?

Sí, en privat. També per part de membres del PSOE que ja saben que és mentida que hi hagués cap tipus d’escopinada. Fins i tot hi ha hagut un acte de cordialitat per part d’Ana Pastor, que ha reconegut que a vegades és complicat gestionar la vara de medir.

 

Amb el ministre Josep Borrell no han parlat?

No, és que jo amb Borrell no he parlat mai.

 

Què li sembla que Ana Pastor anunciés que retiraria del Diari de Sessions les expressions ‘colpista’ i ‘feixista’?

Em va semblar la cosa més positiva de totes. És molt positiu que una presidenta del Congrés es comprometi a retirar aquestes paraules perquè nosaltres sempre diem que no podem permetre que titllin de ‘colpista’ un partit amb membres afusellats per colpistes. Nosaltres ja sabíem que contestar i plantar cara tindria un cost personal, polític i mediàtic, però ha de quedar clar que nosaltres no titllem Ciudadanos de feixistes perquè sí. Joan Tardà ja li va explicar a Albert Rivera que no creu que ell, ni els seus votants ni el seu grup parlamentari siguin feixistes, però que cada vegada que ens titllessin de ‘colpistes’ els titllaríem de ‘feixistes’ perquè ens hem de defensar.

 

Qui té més raó d’anomenar a l’altre ‘feixista’ o ‘colpista’?

Ningú. Però a nosaltres, com a grup d’Esquerra Republicana, sembla que ens puguin dir absolutament tot el que vulguin. I, en canvi, el debat sobre les formes comença a produir-se quan nosaltres contestem amb autodefensa. Fa un any que Rivera ens titlla de colpistes. Un any! I cap mitjà de Madrid no ha escrit cap editorial queixant-se d’això. Però nosaltres ja sabíem que aquest debat començaria en el moment que contestéssim. Això és com si vas pel carrer, algú et pega, tu contestes i llavors comença el “has empezado tú“. I aquest és un debat que agrada molt a Madrid. Només parlen de les formes quan el grup d’ERC contesta.

 

Segons les enquestes, ERC guanyaria ara mateix les eleccions espanyoles a Catalunya. Creu que aquest ambient de crispació els afavoreix?

No hem de parlar d’enquestes. I nosaltres mai no ens aprofitarem d’això ni direm que ens beneficia. Perquè, al final, nosaltres tenim gent a la presó i a l’exili per la cara.

 

Ja que anomena els presos polítics, aquests dies circula per Madrid un autobús amb la cara d’Oriol Junqueras somrient per demanar que aquests no siguin indultats. Què li sembla?

És una indecència més del senyor Rivera i companyia. De l’España Ciudadana i de la dreta. És una conseqüència més d’aquesta deriva per competir entre PP, Cs i Vox per qui és més d’extrema dreta. Aquest autobús demostra la hipocresia de tota aquesta gent que no fa res deien que s’havien de retirar llaços grocs perquè l’espai públic havia de ser neutral.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa