Rovira assegura que el Parlament declararà la independència abans de 18 mesos

JxSí recalca que el termini fixat és per celebrar les eleccions constituents de la nova República, però que abans el Parlament ja es pronunciarà. Aquell dia, aprovarà les lleis de transitorietat jurídica, de la Hisenda i de la Seguretat Social. Puigdemont parlava de "post-autonomia i pre-independència"

La portaveu adjunta de Junts pel Sí (JxSí) i secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest dimarts que el Parlament declararà la independència de Catalunya "abans de divuit mesos", en paral·lel a l'aprovació de les lleis de la transitorietat jurídica, de la Hisenda i de la Seguretat Social pròpies. "El compromís és que, en divuit mesos, hi hagi eleccions constituents. I perquè hi puguin ser, per haver pogut fer la transició entre administracions, hi ha d'haver hagut aquesta declaració d'independència", ha detallat.

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar en la primera entrevista que va concedir, a TV3, que el seu full de ruta no contemplava la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), sinó un procés gradual de desconnexió que havia de culminar amb un referèndum unilateral sobre la futura Constitució. Rovira ha puntualitzat: "I tant, farem un referèndum al final. Però la declaració d'independència és abans dels divuit mesos. I això no és nou, és el full de ruta que tenim entre mans."

Segons Rovira, si algú va entendre que Puigdemont renunciava a la DUI, "hi va haver una mala interpretació". "El president Puigdemont va explicar clarament que evidentment que no faríem la DUI el mes que ve, sinó que assumíem un mandat per preparar durant 18 mesos les eleccions constituents que permetin edficiar les institucions d'un nou país. Això portarà entremig la declaració absoluta de sobirania", hi ha afegit. "És a dir, algú ha sentit algú de JxSí que hagi renunciat al programa electoral?", s'ha interrogat.

Preguntada sobre les lleis clau que ha d'aprovar el Parlament durant la legislatura -la del procés constituent, la de transitorietat jurídica, la de la Hisenda pròpia i la de la Seguretat Social catalana-, ha assegurat que no s'aprovaran fins que Catalunya s'hagi proclamat sobirana. Una proclamació que tindrà lloc en un termini indeterminat de temps, però en tot cas molt abans de divuit mesos. "Per aprovar aquestes lleis, primer hem de ser sobirans", ha assegurat. I el Parlament serà sobirà un cop se n'hagi proclamat. Tot seguit, ha insinuat, la "nova" cambra sobirana serà la que aprovarà les lleis que haurà debatut i posat a punt l'actual cambra autonòmica. "Les podem aprovar just després d'una declaració d'independència, explicant-ho amb un traç molt gruixut", ha resumit.

Comentaris

envia el comentari