Rovira aposta perquè la resposta a la sentència sigui “un nou 3-O”

La secretària general d'ERC demana buscar "la unitat estratègica"

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha demanat “treballar per la unitat estratègica” i ha assegurat que l’independentisme “ha de seure a una taula i aclarir si està disposat a avançar conjuntament”, fet que ja ha avançat que ERC avala. “Si no som capaços de fer això, que guanyi la millor opció i que decideixi la ciutadania”, sentencia Rovira en una entrevista a ‘El Periódico’. En relació a això, la dirigent d’ERC ha insistit que “la unitat per la unitat no porta enlloc” i ha reclamat que sigui “estratègica” i “un consens”. D’altra banda, i pel que fa a la sentència del judici, Rovira ha apostat perquè la resposta sigui “un nou 3-O” i sigui, per tant, “àmplia”. “La sentència és una palanca de canvi”, ha advertit.

A l’entrevista, Rovira ha criticat que es faci servir la paraula ‘unitat’ “de manera partidista i electoral” i ha avisat que, qui ho faci, “s’equivoca”. “Vull sortir dels debats sobre unilateralitat i legitimitats; mentre siguem instal·lats en retrets constants estarem tancats en un espai estret que busca més el partidisme i els rèdits electorals”, ha lamentat.

Per a Rovira, la unitat estratègica és important a curt termini i de cara a la sentència, quan creu que la resposta haurà de ser “àmplia”. Així, considera que no és responsabilitat només de la Generalitat, que apunta que ja rep “molta pressió”, sinó que també ajuntaments, diputacions, el Parlament i els sindicats hi han de tenir un paper important. “Hi ha d’haver una resposta internacional”, ha explicat.

En aquest sentit, Rovira no ha descartat la “desobediència civil”, com a instrument “en defensa dels drets”. Així, ha explicat que qui pot evitar aquesta desobediència és el govern espanyol “seient a la mesa de negociació”. Tot i això, la mateixa dirigent ja ha avançat que el president en funcions, Pedro Sánchez, “ni seu ni seurà” a la taula perquè “no seu a parlar de res”. “L’Estat només té el projecte de la repressió i el nul diàleg”, ha reblat. A més, ha ampliat la crítica al socialista i l’ha titllat d'”irresponsable” perquè, segons assegura, “vol eleccions i fa mesos que ho té clar”. “Ho pagarà car”, ha augurat.

En relació a les declaracions que va fer on apuntava que l’1-O no havia tingut prou legitimitat, la dirigent republicana ha matisat que “tenia tota la legitimitat democràtica del món” i que per a ells “l’1-O ho és tot”. Tot i això, sí que ha insistit que el referèndum no va tenir el reconeixement internacional que hauria d’haver tingut i, per tant, el mandat “no té els suports suficients”. En aquest sentit, ERC aposta perquè “es torni a passar per les urnes”.

Pressupostos 2020

En clau catalana, la dirigent d’ERC ha fet una “crida a la responsabilitat” per poder aprovar els pressupostos a la cambra catalana, i ha assegurat que “qui els necessita no són ERC i JxCat, sinó el país”. Així, ha confiat que es podran apropar als comuns perquè si totes els formacions “perceben” que els pressupostos del 2020 són importants, trobaran “punts d’acord”.

Nou comentari