El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Romeva i Bosch exigeixen que Espanya “respecti la democràcia” en un article a Euronews
  • CA

L’exconseller d’Acció Exterior, Raül Romeva, i el seu successor en el càrrec, Alfred Bosch, han exigit que Espanya “respecti la democràcia” en un article que publica aquest dijous al vespre el mitjà ‘Euronews’. Romeva i Bosch recorden que el 19 de desembre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras disposava d’immunitat parlamentària des del mateix moment en què va ser escollit diputat del Parlament Europeu però lamenten que aquest mateix dijous, el Tribunal Suprem hagi decidit “no oberi la llei europea” i anar “directament en contra” del TJUE. “Mentre Europa se situa obertament amb la democràcia, Espanya continua decantant-se cap a la repressió”, lamenten.

Bosch i Romeva, que comparteix presó amb Junqueras, recorden que l’exvicepresident del Govern porta 26 mesos confinat, i subratllen la contradicció de deixar-lo presentar a les eleccions per després prohibir-li prendre possessió del càrrec malgrat haver estat elegit mentre estava en presó preventiva.

També opinen que l’anomenada ‘doctrina Junqueras’, que ha establert que un eurodiputat ho és des del moment en què és escollit pels votants, sense necessitat de tràmits posteriors, “desafia els procediments espanyols” i ha estret alguns principis que “poden situar l’escenari per un concepte d’Europa més ferm”.

Per exemple, consideren “vital” aquesta doctrina per promoure l’imperi de la llei europeu, i recorden que segons el Tractat de Lisboa del 2007, les normes “són clares i d’aplicació per a tothom”. El Parlament Europeu, afegeixen, “no hauria de ser interferit per altres autoritats, per molt importants que puguin ser als estats membres“. I subratllen que “aquells que defensen l’imperi de la llei a Espanya no poden esquivar l’imperi de la llei a Europa”.

Per això opinen que el Tribunal Suprem espanyol “ja no és suprem”, i d’aquí que en haver pres un “camí equivocat” hagi estat esmenat “per un tribunal superior”. També posen de manifest que l’alt tribunal espanyol “no hauria d’haver consultat els fiscals i altres fiscals sobre la sentència de la Junta Electoral Central, com ha fet, sinó que hauria d’haver procedit sense dilació, obeint i complint”. Per això alerten que “aquesta desobediència hauria de tenir òbviament conseqüències”.

A l’article, Romeva i Bosch també reclamen que es respecti el sufragi universal -com, diuen, va demanar el president del Parlament Europeu, David Sassoli, quan va exigir que s’apliqués la sentència del TJUE- i els drets civils i polítics de la ciutadania. Això passa, creuen, perquè els representin aquells qui han triat, inclosos Carles Puigdemont i Toni Comín.

Finalment, ambdós reflexionen que les diferents ramificacions que va agafant el cas demostren que “no es tracta d’un assumpte domèstic a l’interior del regne d’Espanya“, atès que una “institució principal europea” ha “mostrat” que les autoritats espanyoles “s’han excedit en els seus poders” en l’intent de frenar Junqueras. “No importa si t’agrada o no la idea de la república catalana, Europa ara ha parlat amb veu alta”. Els estats membres “han de respondre per qualsevol abús”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa