El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Roldán diu que la proposta de Torra demostra que és una “taula de xantatge”
  • CA

La líder de Cs, Lorena Roldán, ha assegurat que la proposta de continguts per a la mesa de diàleg que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet arribar al president espanyol, Pedro Sánchez, demostra que “no es cap taula de diàleg, sinó una taula de xantatge”. “Ja hem vist del que vol parlar: d’autodeterminació i amnistia”, ha afegit en una entrevista a Ser Catalunya. D’aquesta manera, s’ha referit a la carta que Torra ha enviat aquest matí a Sánchez, en què també descarta que la taula es reneixi dilluns i proposa cinc dates alternatives. D’altra banda, Roldán ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que faci una ronda de contactes per veure si hi ha consens per investir un nou president o presidenta.

Segons Roldán, Torra ja ha posat per escrit que “només li interessa parlar de com i quan separar-se de Catalunya” i ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a no legitimar Torra com a interlocutor vàlid. En la carta, Torra li comunica que la proposta de la delegació catalana és tractar en la reunió l’exercici del dret a l’autodeterminació, i la fi de la repressió, amnistia i reparació. Així mateix, afegeix la proposta d’un mediador internacional com a “condició favorable” per a la negociació. Pel que fa a les disputes sobre la data, Roldán ho ha atribuït a una “batalla entre l’independentisme” de cara a les properes eleccions catalanes ja que ocupen el mateix espai electoral. Segons la líder de Cs, estan en una cursa per veure “qui és més independentista”. A més, també ha afegit que el que està passant també està relacionat amb els “interessos” d’ERC i de Sánchez, a qui ha qualificat de “socis”.

Roldán considera que Torra és un interlocutor que no representa els catalans i que ja no és president de la Generalitat. Davant d’aquesta situació, ha recordat que el seu grup ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) i ha afegit que estan estudiant les possibilitats legals i també parlamentàries. En aquest sentit, ha explicat que estan mirant quina és la via més efectiva per demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que iniciï una ronda de contactes amb els grups per veure si hi ha suficient consens per investir un nou president o presidenta. Pel que fa a la coalició electoral que Cs proposa al PP per a Catalunya, País Basc, i Galícia, Roldán ha criticat que els populars pensin més en “interessos de partit” posant d’exemple la seva negativa a anar junts a les eleccions gallegues. “És un error del PP”, ha conclòs.

També s’ha referit als votants del PSC i ha dit que hi ha molta gent dins del partit dels socialistes catalans que vol un acord de coalició amb Cs perquè estan cansats de governs nacionalistes a la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa