El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les ziga-zagues del govern espanyol sobre el traspàs de Rodalies
  • CA

El govern espanyol està caient en algunes contradiccions en les declaracions que fan alguns dels seus ministres sobre la qüestió del traspàs de Rodalies. Fa anys que la Generalitat aspira a obtenir les competències d’aquest servei, i en aquestes darreres setmanes el tema ha estat sobre la taula, ara que els partits catalans han de negociar els Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés dels Diputats.

A dia d’avui, el Govern té un paper molt residual en la gestió de Rodalies. Només té competències per decidir quins són els horaris dels trens. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, assegurava el divendres passat que el Govern té unes poques competències perquè “ja hi ha una part que està traspassada” i obria la porta a “poder parlar de l’altra part”. Semblava, doncs, que la Moncloa estava disposada a posar aquest servei de trens sobre la taula per tal de poder tirar endavant els comptes espanyols.

Poques hores després, però, apareixia la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per sortir en defensa dels interessos de Madrid. Matisava així les declaracions de Bolaños i, en unes declaracions davant dels mitjans de comunicació, assegurava que el traspàs de Rodalies “no és una qüestió que estigui sobre la taula”. I en el mateix sentit es pronunciava aquest mateix dilluns la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que va voler desvincular aquest possible traspàs de la negociació amb Esquerra Republicana de Catalunya per aconseguir el seu suport en els pressupostos.

La ministra va reiterar que la qüestió s’abordarà a la Comissió Bilateral i ha subratllat que cal fer un abordatge tècnic molt acurat. I el que és molt important: fonts del govern espanyol consultades per l’Agència Catalana de Notícies (ACN) asseguren que el govern espanyol està obert al traspàs de Rodalies, però amb un calendari que no vagi lligat a l’aprovació dels pressupostos. 

El cas és que aquest dimecres la ministra Raquel Sánchez ha tornat a parlar sobre la qüestió, i en un moment ha semblat que estava oberta a parlar sobre la qüestió i en un altre ha semblat que tancava la porta a qualsevol tipus de traspàs. En la sessió de control al Congrés dels Diputats ha afirmat que el seu executiu està disposat a abordar aquest traspàs “en els fòrums adequats” i sempre “dins del marc constitucional”, però alhora ha dit que “és impossible” fer el traspàs argumentant que per les vies i catenàries de Rodalies també hi passen trens de llarg recorregut i mercaderies. En la seva resposta a una pregunta de Junts per Catalunya, la ministra ha lamentat que el Govern “aprofités la vaga” de maquinistes dels darrers dies per tornar a reivindicar el traspàs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 13, 2021 | 13:02
    El cit campejador octubre 13, 2021 | 13:02
    No hi ha cap contradicció. No es fa i punt. Als indepes ni aigua. Que ells aprenguin a gestionar els seus Ferrocates
  2. Icona del comentari de: Piolin a octubre 13, 2021 | 16:30
    Piolin octubre 13, 2021 | 16:30
    Fora dels presupostos? HahAhahaha

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa