Robles aprofita la COVID per reformar el comandament militar

Rebaixa el poder del JEMAD, la ministra es queda la UME i amplia la ciberdefensa

En temps convulsos és imprudent fer mudances. Aquest és el criteri general, però no per a la ministra de Defensa, Margarita Robles. Ans al contrari. El consell de ministres que es va celebrar ahir va aprovar un Reial Decret clau que reforma l’estructura de comandament de les Forces Armades, redueix el poder del JEMAD, posa la UME sota la direcció directa de la ministra de Defensa i reforça i amplia el poder militar en el camp de la ciberdefensa. Tot en plena pandèmia i després d’un paper central de les forces armades en el plànol polític i mediàtic.

 

En concret, el nou Reial Decret aprovat dimarts pel Consell de Ministres substitueix el reial Decret 872/2014 que va establir l’actual estructura de comandament de les forces armades. El canvi suposa, segons remarquen des del ministeri de Defensa, “un model d’organització més digital” i que busca sobretot més “coneixement”, “l’eliminació de duplicitats”, més “anàl·lisi integral” i “estalvi de temps i personal”.

 

Amb aquest argumentari i amb l’objectiu de la “defensa d’Espanya”, el Reial Decret reforça l’Estat Major Conjunt de la Defensa (EMACOM), que es reconverteix en el consell que assessorarà i farà suport al Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD). Així mateix, l’EMACOM també agafarà la direcció de l’Acció Conjunta, és a dir, el comandament operatiu de les forces armades.

 

En la mateixa línia, el ministeri assegura que de retruc ha aprimat l’estructura dels Caps dels Estats Majors de l’Exèrcit, Armada i Aire. De manera, que el ministeri retalla el poder unipersonal del JEMAD de manera indirecta ampliant el paper del consell assessor de la figura. De fet, la mesura coincideix amb la ultrapresència de l’actual cap d’Estat Major arran de la crisi de la COVID 19, el tarragoní general de l’Aire Miguel Ángel Villarroya.

 

 

Més ciberdefensa

 

Una de les novetats més importants és el “reforç” i “més capacitat d’actuació a les forces armades en l’àmbit de la ciberdefensa”. Així es crea el “Comandament Conjunt del Ciberespai”, un nou politburó que substitueix al Comandament conjunt de Ciberdefensa. Una maniobra amb què reforçarà la “llibertat d’acció i capacitat d’actuació de les forces armades a l’àmbit ciberespacial”. Això és, dotar de més autonomia i més recursos a aquesta branca.

 

 

La UME, pel ministre de torn

 

Per altra banda, un dels canvis significatius és respecte la joia de la corona militar d’aquesta crisi, la Unitat Militar d’Emergències. La UME passarà a dependència directa del titular de la cartera del ministeri de Defensa, tot i que deixa al cap d’Estat Major de la Defensa els “supòsits de conducció d’operacions militrs que contribueixin a la seguretat i defensa d’Espanya”.

 

Nou comentari