El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rivera proposa seguir amb l’independentisme l’estratègia de Churchill amb els nazis
  • CA

 

El president de Cs, Albert Rivera, ha manifestat aquest dimecres que “al nacionalisme cal guanyar-lo amb idees i vots”, i ha rebutjat seguir “el camí facil de l’apaivagament” atorgant concessions i “privilegis”. El líder nacional de Cs s’ha remuntat als temps de la Segona Guerra Mundial i a la diferència entre el primer ministre britànic Neville Chamberlain, que “va escollir l’apaivagament” amb el nazisme, i el també premier Winston Churchill, que va ser “un estadista, va apostar per una batalla d’idees i era europeista”. En aquesta línia, ha emfatitzat que “cal dir prou sense complexos”, perquè, “si seguim concedint privilegis” als nacionalistes “seguirem igual o pitjor”.

En el transcurs d’un esmorzar informatiu organitzat a Sevilla pel Grup Joly Andalusia, Albert Rivera ha criticat “la política d’apaivagament i pacte permanent amb els nacionalistes”, així com ha assenyalat que no creu “en la bilateralitat, sinó en la igualtat” entre els ciutadans. En aquesta línia, ha advocat que a Espanya, “l’Estat autonòmic torni a ser un Estat autonòmic”, en comptes de plantejaments que apropen el país més a un model de “confederació”, i ha asseverat que “el projecte d’unió cal garantir-lo” al país.

 

Rivera ha distingit entre “el camí facil, el de l’apaivagament” amb els nacionalistes, que “és la política equivocada”, i que no és “decent ni intel·ligent”, i el “camí correcte”, que, al seu judici, passa per rebutjar donar més competències i “vigilar” les que es tenen, o, al·ludint al cas concret de Catalunya, controlar què fa el Govern de la Generalitat “amb les ‘ambaixades’, amb la targeta sanitària, amb l’educació o els funcionaris”.

Rivera ha incidit que, a Catalunya, la “batalla” enfront del nacionalisme requereix de “convenciment i lideratge”, i cal fer-la “junts la majoria d’espanyols, donant-nos la mà la majoria de constitucionalistes”, perquè “els aliats som els constitucionalistes”, que és en el bàndol on se situa Cs, segons ha remarcat. “Nosaltres estem on estàvem”, ha asseverat sobre aquest tema.

 

A la pregunta de si creu que està “trencat” el ‘bloc del (article) 155’, Rivera ha respost que no ho creu, sinó que el que pensa és que “hi ha un soci –en al·lusió al PSOE– que s’ha donat de baixa, i no és del 155, sinó del bloc constitucionalista”.

 

Així, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’haver “trencat una tradició” amb tal d’arribar a l’Executiu “de qualsevol manera”, i en concret ha al·ludit a la trobada que va mantenir aquest dimarts amb representants de víctimes del terrorisme, que, segons ha agregat, estan molt molestes, “i amb raó”, perquè el cap de l’executiu espanyol “els no vol rebre”.

 

“Això també és trencar amb el constitucionalisme”, ha afirmat Rivera, qui s’ha posicionat “amb les víctimes”, i ha agregat que “els cinc escons del PNB o els dos de Bildu” al Congrés “no poden ni han de canviar la història d’aquest país”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa