El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rivera fitxa l’advocat de l’Estat que defensava la rebel·lió
  • CA

 

L’advocat de l’Estat destituït pel govern espanyol que defensava l’acusació per rebel·lió als presos independentistes, Edmundo Bal, serà el número 4 de la llista de Ciudadanos per les eleccions generals a Madrid. Així ho ha fet públic aquest diumenge el líder de Cs, Albert Rivera, en un acte a Majadahonda en el qual ha assegurat que Bal és un “heroi” i ha acusat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de fer-lo fora per després pactar amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Per la seva banda, l’exadvocat de l’Estat ha acusat el govern de Sánchez de “mentir als espanyols“. “Em van demanar que mentís i m’hi vaig negar, no sóc un heroi, només complia amb les meves obligacions treballant pel país“, ha reblat.

 

Albert, és un honor, es un plaer, dir-te que sí“, ha afirmat l’exadvocat de l’Estat, que ha explicat que Rivera el va trucar després que el govern espanyol el substituís per Rosa María Seoane. Bal era cap de l’àrea Penal de l’Advocacia de l’Estat i un ferm defensor de l’acusació per rebel·lió contra els líders independentistes en el judici de l’1-O. Es va oposar a la rebaixa a sedició i malversació en l’escrit d’acusació que el seu departament va presentar al Tribunal Suprem i mantenia una posició enfrontada a l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro.

  

  

Bal es va negar a signar l’escrit de conclusions on per primera vegada l’Advocacia es desmarcava del parer de la Fiscalia i no acusava per rebel·lió els presos independentistes. Una qualificació dels fets que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va justificar per “criteris jurídics i tècnics” però que part de l’Advocacia –heretada dels governs anteriors- no va compartir.

 

 

L’escrit –presentat el 2 de novembre- que Bal no va voler signar no només situava l’acusació en sedició i malversació, sinó que no mencionava en cap ocasió l’existència de cap violència, base per a les acusacions per rebel·lió de la Fiscalia i de Vox. En tot cas afirmava que els líders independentistes van actuar per mobilitzar la ciutadania i que es van produir “situacions de tensió, disturbis i enfrontaments”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa