El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rivera alerta de l'”ambient guerracivilista” que veu en la política espanyola
  • CA

 

El president de Cs a l’Estat, Albert Rivera, s’ha mostrat “preocupat” aquest dimecres per l’ambient “guerracivilista” que creu que comença a haver-hi a la política espanyola, on els polítics “culpen” els adversaris d’altres ideologies dels “problemes” que hi ha, sense que ningú clami per la “unitat”. Rivera ha reclamat així una resposta “moderada” perquè els “radicals” no es carreguin Espanya. En un acte de Cs per commemorar els 40 anys de la Constitució a l’auditori del Conservatori del Liceu, on també hi han participat la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, i l’alcaldable per Barcelona, Manuel Valls, aquest últim ha dit que el populisme i l’independentisme “són el mateix projecte”.

 

El candidat a l’alcaldia ha insistit que cal “plantar cara” als “populismes tant d’esquerres com de dretes”, tot i que sense citar noms de partits espanyols, i ha assegurat que “no hi poden haver acords” amb partits que representin aquests espais. Tampoc, segons ha explicat, amb nacionalistes ni independentistes. “Com que l’independentisme es troba, en part, sense sortida, busca el suport dels populistes d’esquerra per anar en contra de la monarquia i la Constitució”, ha explicat Valls per relacionar tots dos espais amb la mirada posada a Barcelona, de la qual n’és oficialment alcaldable. “La proposta d’un centre democràtic és la gran resposta”, ha afegit.

 

En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de Ciutadans a l’Estat, Albert Rivera, que enfront a l’ambient “guerracivilista” que defensa que comença a viure l’Espanya política, caldria “un gran centre polític” que podria representar el seu partit. “Aquest és un país moderat que no pot jugar el partit del guerracivilisme i no podem deixar que se’l carreguin els radicals”, ha exclamat Rivera, per alertar que davant una lògica de “polarització” que segons ell viu Espanya, seran els suposats populismes “els que guanyaran”.

 

De la seva banda, Arrimadas ha volgut contraposar la Constitució, que per a ella representa una “protecció” dels drets, enfront de la carta magna que regiria una hipotètica Catalunya independent, en què assegura que no hi hauria protecció de drets: “Només cal veure la llei de transitorietat jurídic dels independentistes”, ha justificat Arrimadas, per relatar que segons ella en aquesta llei “Puigdemont havia de triar els jutges a dit”. “Quan alguns ataquen la Constitució, ataquen la llibertat de tots nosaltres”, ha sentenciat.

 

Els tres ponents de l’acte també han discutit una possible reforma de la Constitució, una possibilitat a què cap d’ells no s’ha tancat, si bé amb condicions. Per a Rivera, la carta magna espanyola s’hauria de modificar si és per “garantir la llibertat” i per acabar amb la suposada “fragmentació” d’Espanya. “Hem confós descentralització amb fragmentació”, ha explicat el també diputat al Congrés, per afegir que aquest factor “divideix perillosament” l’Estat, com pel fet de tenir “targetes sanitàries diferents” segons la comunitat autònoma.

 

Arrimadas també s’ha mostrat favorable a reformar la carta magna sempre que es faci des del “consens”, cosa que també han defensat Valls i Rivera, i mai per “liquidar la Constitució des de dins”. En aquest sentit, ha explicat que seria anar per un “mal camí” que per exemple l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, ara a la presó, “dirigís” la reforma, cosa que segons Arrimadas “es creu el sanchisme”.

 

Des d’abans de l’inici de l’acte, i fins a la sortida dels assistents un cop ha acabat, més d’una cinquantena d’estudiants suposadament del mateix Conservatori del Liceu s’han concentrat dins d’aquest com a protesta per l’acte de Ciutadans. Entre crits de “Fora feixistes del Liceu” o “Roger Español, ni oblit ni perdó”, en referència a l’home que va quedar cec d’un ull l’1 d’octubre, els estudiants han clamat contra els assistents de l’acte i especialment contra Rivera, Arrimadas i Valls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa