Ribó reclama responsabilitats per la falta de coordinació entre cossos policials el 17-A

El síndic qüestiona la paralització de la Junta de Seguretat de Catalunya durant més de vuit anys tot i el nivell 4 d'alerta antiterrorista

 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat aquest dimarts una investigació “exhaustiva i transparent” sobre la condició de confident de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i “responsabilitats” si es demostra que va fallar la coordinació entre cossos policials. Ribó ha fet aquesta demanda en la seva compareixença a la Comissió d’investigació dels atemptats del 17 d’agost de l’any passat, on també ha exposat les seves conclusions i recomanacions recollides en l’informe ‘Prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya’, presentat el novembre passat. D’altra banda, Ribó també ha titllat de “gravetat extrema” el fet que la Junta de Seguretat no es reunís durant més de vuit anys i més tenint en compte que des dels darrers tres l’Estat es troba en un nivell d’alerta 4 sobre 5. En aquets sentit, no descarta que l’Estat pugui tenir algun tipus d responsabilitat jurídica.

 

La darrera vegada que es va reunir la Junta de Seguretat va ser el 10 de juliol del 2017 i l’anterior s’havia produït el 3 de març del 2009. Ribó recorda que des del 2004 fins el 2009 la Junta de Seguretat s’havia reunit de manera pràcticament anual i, per aquest motiu, ha instat a reunir de manera periòdica la Junta de Seguretat de Catalunya sempre que les circumstàncies ho aconsellin. D’altra banda, el síndic ha incidit en la necessitat de consolidar la presència de ple dret dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que és el màxim òrgan de coordinació en la informació contra el terrorisme a l’Estat i ha recomanat que la policia catalana s’incorpori de manera immediata dins a l’Europol i a la resta d’organismes de coordinació i d’intercanvi d’informació a escala internacional.

Nou comentari