El govern espanyol tanca la porta a establir un preu màxim de l’electricitat

La ministra de Transició Ecològica promet que l'executiu "posarà ordre" per evitar el buidatge de pantans

La vicepresidenta Tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu no adoptarà mesures “contràries al dret comunitari” com seria l’establiment d’un preu màxim al mercat majorista per reduir la factura elèctrica que paguen els consumidors. Ribera també ha afirmat que malgrat que el buidatge d’embassaments per part de les elèctriques compleix les clàusules dels contractes, aquesta activitat “no és raonable”, i no demostra “empatia social”. “Confio que aquest comportament es vagi corregint”, ha apuntat, però mentrestant “el govern està treballant en l’aplicació de l’article 55 de la llei d’aigües” per “posar ordre” i evitar aquesta pràctica.

Ribera ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés, en una jornada marcada per un nou rècord històric del preu de l’electricitat, 124,45 euros per megavat/hora, que es tornarà a superar aquest dimarts, quan el preu ascendirà fins als 130,53 euros. Agost acaba com el mes amb l’electricitat més cara de la història.

Ha afirmat que el govern espanyol veu “preocupació” per la “dificultats” dels ciutadans de beneficiar-se de la rebaixa dels costos de les energies renovables, però ha afirmat que els motius de l’encariment van “més enllà” de l’alça del preu majorista i responen a factors com l’increment dels preus del gas. Són qüestions, ha recordat, on el govern espanyol no té marge de maniobra.

Segons la ministra, l’executiu treballa en altres camps on “sí que té marge”, com un increment de les interconnexions elèctriques, una regulació “de nou” la tarifa PVPC (preu per al petit consumidor) per allunyar-la de l’evolució dels mercats no regulats i incorporant indicadors “menys volàtils”, el foment de contractació bilateral entre usuaris i companyies, i la promoció de l’eficiència energètica.

Per contra, Ribera ha advertit que el seu govern “mai adoptarà mesures que sapiguem que són frontalment contràries al dret comunitari”, perquè “s’acaben convertint en pèrdua de confiança per al país i en multes i sancions amb interessos que obliguen a retornar diners a les elèctriques”. “Hem de respectar el marc del dret comunitari i constitucional, i el contrari seria enormement arriscat, per molt atractiu que pugui semblar a curt termini”, ha dit.

Segons Ribera, un d’aquests “límits” que no es poden traspassar és la fixació de preus majoristes regulats, que “s’han d’establir en funció de l’oferta i la demanda”. Per tant, tampoc “l’establiment de preus màxims o mínims”, ni esquivar els “preus marginals al mercat majorista”. Tampoc es pot “prohibir l’accés al mercat majorista” de cap tecnologia. “Ens pot agradar més o menys, però cal respectar el dret europeu vigent”.

Pel que fa a la situació dels pantans, Ribera ha afirmat que les empreses elèctriques estan actuant dins dels marges que els permeten els contractes, ‘ “la reducció escandalosa dels volums d’aigua” –pràcticament el 70% en sis setmanes- és compatible amb les clàusules. En tot cas, ha recordat que aquest buidatge de pantans “no és raonable” i ha generat una “enorme preocupació social”.

Ha recordat a les elèctriques que amb aquesta actuació “no han demostrat en absolut empatia social” que és un factor que “cotitza a la borsa”. “Confio que aquest comportament es vagi corregint sense perjudici que el govern adoptarà les decisions pertinents i està treballant en l’aplicació de l’article 55 de la llei d’aigües”, per “posar ordre” i evitar actuacions “indesitjables”.

Comentaris

  Pepe 30/08/2021 8:51 pm
  Quan plegui, ja sap on anirà.
  Octubrista 30/08/2021 10:44 pm
  Tu diràs ! Els monopolis de l'energia estan farcits de polítics corruptes amb sous estratosfèrics que quan exercien els van facilitar el robar cada dia més. Lògicament, els polítics que estan en actiu aspiren a ocupar alguna trona no volen espatllar el seu futur
  Jaum 31/08/2021 8:37 am
  Deu no ho vulgui, però potser estant donant carta blanca a un alçament guerriller, moralment autoritzat.
  ja n'hi ha prou 31/08/2021 8:50 am
  I si tanquen el ministeri de transició ecològica i ens donen els diners que paguem per mantenir aquests inútils a fi i efecte de que puguem pagar-nos el rebut de la llum que ells apugen? Aixó és vandalisme d'estat. Sobren ministerios y sobren ministres. Que els tanquin i que acomiadin aquests ineptes!
  Dos anys per trobar-nos sota PP-VOX. L'electricitat serà la tomba del PSOE, no perdem aquests dos anys 31/08/2021 10:34 am
  El preu de l'electricitat serà la tomba del PSOE. No sabem el que ens espera, guanyarà el PP amb VOX i Catalunya també morirà amb aquesta gentussa. Sembla que el PSOE té analfabets per ministres. Fugim abans d'aquests dos anys. Van donar dos anys al PSOE per a la taula de diàleg, val la pena perdre aquests dos anys saben que després ens les haurem de veure amb el PP-VOX i no acceptaran res des possibles acords, acords que crec que mai s'esdevindran.
  2021 31/08/2021 11:14 am
  I perquè tan poca gent es pregunta a on han anat tits els diners recaptats a les factures en concepte para la transición energética? Si Ara que es estiu, no fa massa calor, cau el sol a plom i durant moltes hores, fa airet... I hem de tirar de les centrals de gas, en principi per a casos extrems ... Més aviat dedueixo que algú no ha fet bé els deures... Marxem ja d'Ñ Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
  Tano 31/08/2021 1:03 pm
  I en aquesta xusma els diuen Socialistes?.

Nou comentari