La família espanyolista es reuneix a Barcelona

La majoria de faccions del nacionalisme espanyol més dur conflueixen a la plaça de Catalunya per reivindicar el passat gloriós de la seva pàtria i exhibir la seva força contra els qui la volen trencar
Concentració a plaça Catalunya en celebració del Dia de la Hispanitat
Concentració a plaça Catalunya en celebració del Dia de la Hispanitat | Aleix Salvans

 

El matí d'aquest dijous 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, la majoria d'entitats i partits vinculats al nacionalisme espanyol no han faltat a la seva cita a la plaça de Catalunya per reivindicar el passat, el present i el futur de la seva pàtria en un moment tan complex com l'actual. Tot i que alguns sectors de la ultradreta feixista han decidit continuar amb la seva tradició de celebrar l'inici de la conquesta d'Amèrica a Montjuïc, el cert és que els assistents a la manifestació principal reflectien la pluralitat social, cultural i ideològica del nacionalisme espanyol no només a Catalunya sinó, també, a la resta de l'Estat.


 

A les onze del matí, una mica més amunt de la Pedrera, molts participants a la marxa que ha d'anar fins a la plaça de Catalunya ja fa estona que han arribat i, des de l'alçada de l'edifici emblemàtic de Gaudí, s'estenen desigualment pel Passeig de Gràcia, formant un mar de banderes que arriba gairebé fins a la plaça del Cinc d'Oros -altrament dita "de Juan Carlos I" o "de la Victoria"-. La immensa majoria de les ensenyes que alça la multitud són "rojigualdas", ja fossin llises o amb l'escut constitucional. Un noi d'origen africà i un altre probablement paquistanès passegen pels cantons de la concentració, venent l'ensenya del regne a aquells que no l'hagin dut. A més d'aquestes banderes, però, també hi havia algunes quadribarrades (en menor número que en altres ocasions) i banderes blanques amb el cor català, espanyol i europeu de la campanya "Mejor Unidos" de Ciutadans. Enmig, i destacant enmic de les altres, algunes ensenyes de la Monarquia Catòlica: la Creu de Borgonya sobre fons blanc.


Manifestant a l'acte de SCC pel Dia de la Hispanitat
Manifestant a l'acte de SCC pel Dia de la Hispanitat | Aleix Salvans

La baixada cap a la plaça de Catalunya permet fer un cop d'ull ràpid als perfils d'alguns assistents: darrere la pancarta de Plataforma per Catalunya hi ha majoria gent jove, d'entre vint i quaranta anys, molts d'ells amb estètica 'casual'. El col·lectiu ultradretà Somatemps, tot i haver estat vetat per una Societat Civil Catalana que va ajudar a fundar, també hi és present. A Somatemps fa hores que celebren el Dia de la Hispanitat: a les 9:30 ja eren a la parròquia dels Àngels a la cantonada dels carrers de Balmes i de València, per celebrar la Santa Missa i honorar la Verge del Pilar. Als cantons, a prop dels bancs, matrimonis d'edat avançada, senyors engominats enrere i amb ulleres de sol d'aviador i petits grups d'ultres que venien dels carrers del voltant i avançaven ràpidament cap al centre de la marxa embolcallats en les seves banderes. I per tot arreu, famílies: pares i mares amb els fills, tots impecablement vestits. Els nens, com si fos un joc, comencen a repetir les consignes que encenen els ànims en el moment en què la marxa comença a avançar: "Puigdemont, a prisión", "España unida jamás será vencida"...


 

A baix, a la plaça de Catalunya, tot és a punt: les paradetes de menjar i beure estan muntades, l'escenari està preparat i Societat Civil Catalana també ha posat alguns punts on on es pot aconseguir merxandatge de l'associació i fins i tot, en un altre punt, hi ha una taula on s'hi signen llibres que expliquen la història d'Espanya segons la interpretació d'alguns membres de Somatemps. A un dels parterres hi ha tot de pancartes amb lemes diferents preparats perquè els manifestants, en arribar, triïn el que considerin més escaient.

Pancartes preparades per als manifestants el Dia de la Hispanitat
Pancartes preparades per als manifestants el Dia de la Hispanitat | Aleix Salvans

Lentament, la gent va arribant i ocupa el centre de la plaça de Catalunya i, després, els voltants. No acabaran d'omplir-la del tot. Darrere l'escenari, el vicepresident de SCC, Álex Ramos, xerra amb l'expresident de l'associació, Josep Ramon Bosch -que va dimitir del seu càrrec l'any 2015- sota l'atenta mirada de dos homes que duen la boina granat de la Força Terrestre de l'Exèrcit de Terra. Una mica més enrere, dos jubilats engominats comenten que "qué solución política ni solución política". Davant del Portal de l'Àngel, una família engalanada amb banderes espanyoles pregunta a un agent de la Guàrdia Urbana on és la Rambla. Pels altaveus sona "Bienvenidos" de Miguel Ríos i "Mediterráneo" de Joan Manuel Serrat, que últimament ha estat adoptada per diverses branques del nacionalisme espanyol.


 

Quan comencen els parlaments, tothom escolta excepte quan, per al·lusions, inicien algun càntic desitjant l'empresonament del president de la Generalitat, reivindicant la seva espanyolitat i la de Catalunya o denunciant el que consideren manipulació informativa per part de la televisió pública catalana. Álex Ramos obre els discursos dient que rebutgen la presència de qualsevol simbologia que surti fora dels límits de la Constitució. Els concentrats aplaudeixen amb força mentre un adolescent amb una boina de requeté fa onejar les dues banderes que duu al capdamunt d'un pal llarg: la de la Monarquia Catòlica i una bandera espanyola blasonada amb el Sagrat Cor de Jesús, símbols inequívocs de Comunió Tradicionalista, els guardians de la Santa Tradició. De cop, apareix un helicòpter de la Guàrdia Civil que, volant força més baix del que és habitual, fa un parell de voltes per sobre de la plaça, esperonat pels crits d'ànim que pugen des de terra.


Adolescents amb banderes amb el Sagrat Cor de Jesús, un dels quals duu una boia de requeté, al Passeig de Grà cia
Adolescents amb banderes amb el Sagrat Cor de Jesús, un dels quals duu una boia de requeté, al Passeig de Gràcia | Aleix Salvans

 

Els discursos dels diferents portaveus de les entitats convocants són més agressius que els que molts estan acostumats a veure a la televisió. El nacionalisme és més evident. La defensa de la pàtria, com a unitat construïda a través dels segles, s'expressa sense embuts, com també ho fa el rebuig absolut a la immersió lingüística, a l'adoctrinament dels nens catalans i a l'organització de referèndums il·legals que volen destruir la unitat nacional. Just abans que l'acte es doni per tancat amb la Marxa Reial, un darrer home puja a l'escenari. El seu discurs declara que som "afortunats de ser fills de la millor nació del món", de "la més gloriosa", i ho exemplifica amb la victòria conjunta dels reis cristians a la batalla de Las Navas de Tolosa, amb la conquesta del Nou Món, que "va convertir els seus habitants en súbdits, no en esclaus" i citant les paraules de Sant Isidor de Sevilla que al segle VI i a De laude Spaniae, deia que "amb raó et va cobejar Roma, cap de les gents, i encara que et va desposar la vencedora fortalesa Romuela, després el florentíssim poble got, després de victorioses peregrinacions per altres parts de l'orbe, et va estimar, et va raptar i et va gaudir amb segura felicitat, entre la pompa règia i el faust de l'Imperi".

Comentaris
Karlus
Leida una pancarta de la foto , hay que decirles que no somos Espanña ni lo seremos nunca.
Clarispau
Manifestació modesta dels castellans que viuen a Catalunya. Són persones que treballen al servei de Castella i del seu nacionalisme agressiu. ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.
Joan C.
Espanya és això: un imperi militarista-feixista de pandereta.
Hispa ....
La caspa españolista demuestran su adoctrinamiento fascista. El pais de las maravillas??. Y europa que? acaso son tan democratas como alardean, venga la independencia YA
josep
Els unionistes es cansan de victimitzar-se dient que ningu els pot obligar a que decideixin deixar de ser espanyols, pro ni un de ells es para a reflexionar que tampoc es pot obligar a ningu a sentir se espanyol, no es viable una guerra, per tant la mateixa pau social invocara el referèndum i quan abans menys destrossa i mes aviat podrem cohesionar els perdedors.
Xurriaca Pallaresa
La ignorància i els pensaments autàrquics, son terra adobada per als manipuladors. Però són aquests últims i no pas els que ignoren que són carn de canó dels poderosos. Els que tard o d'hora fracassen, davant de la lenta però inexorable evolució de les societats que ja saben progressar o de les que el van descobrint de mica en mica.
S'han de descomptar com catalans
els milers i milers de policia i guardia civil espanyola que pul·lulen sense altra cosa que fer.
La gent que
cridava "Puigdemont a la prisión" són uns feixistes! El seu nivell de democràcia està al fons d'un iceberg! Tenen un greu problema: no volen acceptar la realitat perquè les seves ments pensants no poden pair que al Parlament català ja portem dues legislatures amb majoria independentista!

envia el comentari