El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Retiren una cançó de Txarango d’un festival escolar pel seu fons independentista
  • CA

 

La direcció d’un centre escolar de Palma de Mallorca ha hagut de retirar la cançó de Txarango ‘Agafant l’horitzó’ —creada per donar suport al ‘sí’ en el referèndum de l’1-O— de la selecció de temes d’un Festival de Primavera que s’està organitzant per als alumnes. D’acord amb una carta de la direcció del CIDE Cooperativa d’Ensenyament, a la qual ha tingut accés ‘El Món’, la decisió de censurar el tema s’ha pres després que arribessin informacions de les famílies dels alumnes i que sorgrís una “problemàtica de tipus polític” que, des el centre, “ni tan sols ens havíem plantejat”. Tot i expressar el “pesar” per haver de retirar la cançó, el centre reconeix que la seva tria va ser “desafortunada”.

 

En la carta, la direcció del centre demana analtizar la cançó fora del prisma polític i justifica la seva tria perquè “es va considerar molt adient a l’espectacle que es volia presentar: un missatge vitalista, d’unió, de coratge i de futur, representat pels nostres alumnes”. La cançó es va publicar a YouTube el 3 de setembre de 2017. Composta per Txarango amb la participació de Gemma Humet, Les Kol·lontai, Aspencat, Ascensa Furore i Cesk Freixas, la cançó es va crear per donar suport al referèndum de l’1 d’octubre. Està inspirada en un tema de Cesk Freixas i versos d’Ovidi Montllor.

 

 

La direcció del centre expressa el seu agraïment pel suport obtingut per part d’algunes famílies i lamenta en canvi l’actitud de les que s’han molestat per la tria de la cançó cridant fins i tot a fer boicot al festival dels seus fills sense ni tan sols contactar abans amb els responsables de l’escola.

Les queixes no s’han centrat únicament en la cançó de Txarango, ja que algunes famílies s’han molestat també pels colors de la celebració del festival, que els recordava l’estelada. El centre ha hagut de fer una aclariment també sobre aquest aspecte: “Cada continent du un color distint (rosa, taronja, verd, vermell, blau i groc); òbviament, amb aquests colors no es forma cap bandera independentista com s’ha arribat a afirmar davant la nostra incredulitat”.

 

Tot i suprimir la cançó de Txarango del festival, la direcció del centre reitera que pren la decisió amb recança i que els alumnes es veuen afectats per “una disputa política sorgida de les famílies per un acte que de cap de les formes tenia aquesta intenció”. El centre també ha suprimit la part final del festival, que s’havia de cloure amb la cançó de Txarango i tots els assitents ballant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa