El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Restauradors i botiguers critiquen l’increment de la taxa de residus vinculada al rebut de l’aigua
  • CA

 

El Gremi de Restauració i l’associació de botiguers Barcelona Oberta critiquen l’increment en la taxa metropolitana del tractament de residus municipals (TMTR), un gravamen que es paga dins del rebut de l’aigua i que l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst augmentar un 6,95% de cara al 2019 per als comerços. Si s’aprova aquest nou increment, l’augment acumulat de la taxa haurà estat del 26,62% des del 2014, segons dades de l’AMB. El gravamen és fix –no depèn del consum de la factura- i varia segons el tipus de comerç. A tall d’exemple, segons algunes factures a les quals ha tingut accés l’ACN, la taxa pot suposar el pagament de 29, 43 o 50 euros cada dos mesos.

  

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, critica que des que Ada Colau és alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, la taxa de tractament de residus ha tingut un “increment exponencial” per als establiments comercials. Jené lamenta que en alguns casos la taxa pot arribar a ser més cara que el propi consum de l’aigua. En una factura bimestral de 76 euros d’un comerç a la qual ha tingut accés l’ACN, la taxa de tractament de residus suposa 43 euros i el consum d’aigua, 20 euros. Els diners restants són del cànon de l’aigua (9,76) i de l’IVA (2,97 euros). 

 

 

En el cas dels establiments de restauració el consum d’aigua sol ser major i per tant el pes percentual de la taxa és menor. Així, en alguns establiments pot ser de 28,9 euros sobre 115 o 278 euros totals de factura; o bé de 50,57 sobre 146 o 310 euros, segons els documents que ha vist l’ACN. “Estem desconcertats pel que considerem que és una pujada de taxes encoberta. És una taxa dins la factura de l’aigua que no té res a veure amb l’aigua. Creiem que és una pràctica poc transparent”. En aquests termes s’expressa el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, qui afegeix que l’entitat està preparant al·legacions per queixar-se davant l’AMB. Pallarols veu “molt desproporcionat” que la taxa augmenti un 26% en cinc anys. A més, el representant dels restauradors considera que és un gravamen molt “insolidari”, ja que “tracta igual les petites i les grans empreses”. 

 

Fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona expliquen que la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) està plantejada per ser “justa i proporcional” entre tots els contribuents. Però actualment els comerços, que generen més del 40% dels residus totals, només suposen un 30% de la recaptació de la TMTR, segons dades de l’AMB. En aquest sentit, l’entitat metropolitana “no troba just que les famílies i particulars acabin finançant la generació de residus del comerç i els increments van en el sentit de reequilibrar aquests percentatges”. Aposten per la màxima de “qui més residus genera, més ha de pagar”. Així, en els darrers anys els increments de preu a particulars amb domicilis petits han estat “pràcticament nuls”, indiquen les mateixes fonts. 

 

L’AMB recorda que la Unió Europea ha marcat un objectiu del 50% de recollida selectiva el 2020 i en canvi a l’àrea metropolitana actualment és del 34%. “Si aquests objectius no es compleixen repercutiran en sancions que encara encariran més aquest tipus d’impostos”, asseguren les fonts de l’AMB. “Per tant, hi ha una relació claríssima entre el bon comportament alhora de reciclar de la ciutadania i comerços i l’evolució dels imports de la TMTR”, asseguren. De fet, els consumidors poden obtenir un descompte de fins a un 14% en la taxa de tractament de residus si fan servir els punts verds i les deixalleries, tant fixes com mòbils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa