El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Resignació dels alcaldes independentistes: “No tenim cap pla”
  • CA

La nova (o reescollida) direcció de l’Associació de Municipis per la Independència sorgida avui de l’assemblea de Manresa, almenys és sincera. En el seu discurs de presentació, el nou copresident, l’alcalde de Cervera, Josep Maria Cervera, -l’altre és Jordi Gasieni amb qui s’ha partit la presidència- ha estat franc: “No tinc un gran pla per fer front la sentència, no tinc cap pla per fer efectiva la independència, l’únic el pla que tinc és de sumar complicitats”. Una declaració d’intencions just abans que el president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera Meritxell Budó, els esperonessin a “prendre la iniciativa”. 

 

Així s’ha dirigit als 170 alcaldes participants en el cónclave després d’acusar l’Estat de “no tenir credibilitat” de “ser autoritari” i “d’estar disposat a tot, a tot, per protegir la sacrosanta unitat d’Espanya”.  Cervera ha lamentat la voràgine de l’Estat contra l’AMI i els alcaldes que hi formen part amb un reguitzell d’accions judicials. “Ens volen convertir en simples gestors dels nostres ajuntaments, com si fossim funcionaris, aixó genera una incertesa que acaba generant por”, ha assenyalat. 

 

Per Cervera, i ha estat una queixa general dels alcaldes que han pres la paraula durant la part tancada del conclave , no s’ha estimat prou l’entitat municipalista. Molts alcaldes explicaven a el Món que l’assemblea semblava un “enterrament” i que sovint hi ha hagut la percepció que l’entitat era la ‘Ventafocs’ de les entitats sobiranistes. “Des del Primer d’Octubre no compten amb nosaltres, no ens han tingut en cap taula unitària de participació, ni tan sols estem al Consell de la República”, ha destacat. També alguns alcaldes han fet autocrítica perquè sobretot el darrer any s’han centrat en les municipals. “Gràcies a això, a guanyar ajunatments independentistes, potser podem comptar 60 municipis més dins l’AMI”, apunten. 

 

El posicionament de l’AMI contrasta amb el discurs de cloenda de l’assemblea pronunciat pel president del Parlament, Roger Torrent. La segona autoritat del país, ha reclamat a les corporacions municipals que “prenguin la iniciativa, com heu fet en altres moments de la història”.  “Els ajuntaments hi han estat sempre, i ara ens tocarà ser-hi”, ha reblat. En la mateixa línia s’ha expressat Budó. Cervera i Gasieni han entomat el repte de Torrent, però han advertit que cal que la resposta sigui de país perquè, de momen, no tenen cap pla.   

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa