El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Residències 5+1 demana “revertir la privatització” de la gestió de les residències
  • CA

La Coordinadora de Residències 5 + 1 han presentat una proposta de resolució als partits polítics amb representació al Parlament en què demanen, entre d’altres, “revertir la privatització” de la gestió de les residències. Després dels efectes que la pandèmia de la covid-19 ha tingut en aquest sector, l’entitat considera que els “serveis públics” han de tenir “gestió pública”, perquè és “l’única manera d’evitar l’especulació amb els drets d’ancians i dependents”. En paral·lel, i atesa “l’escassetat de places”, el col·lectiu considera “imprescindible” un pla “urgent” per construir residències públiques. Altres qüestions passen per modificar la ràtio del personal, de tal manera que hi hagi un cuidador per cada quatre residents.

Segons la coordinadora, la pandèmia ha posat de manifest la situació “límit” en què es trobaven les residències, “abandonades completament” per les administracions públiques i amb manca de recursos per atendre “dignament” la gent gran. Segons el col·lectiu, les gestores de les residències “han fet prevaldre” el benefici econòmic “per sobre” del benestar dels ancians, un fet que han aconseguit “reduint serveis i personal”. La pandèmia del coronavirus ha fet evident, segons l’entitat, que és “imprescindible” fer “canvis substancials” en la gestió d’aquests centres. I proposa, per exemple, que no es cobreixin les places que han quedat vacants arran de la malaltia fins a aconseguir que en tots els centres les habitacions siguin individuals. Seria una manera, indica, de “minimitzar el risc de contagis” en cas de rebrot.

A banda, també reclama que es modifiqui la ràtio de gericultors fins a un mínim d’un gericultor per cada quatre persones, o que les residències disposin de servei mèdic i d’infermeria les 24 hores del dia. A més exigeix dotar les residències d’un equipament mèdic “mínim indispensable”, que passa per poder fer electrocardiogrames, per tenir oxigen o per poder fer tractaments endovenosos. Tot això sense perjudici que en cas que sigui necessari, hi pugui haver derivacions a hospitals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa