Una República al núvol

Puigdemont compra la idea de crear un "E-Estat"
Puigdemont mira el seu mòbil en una reunió de Govern
Puigdemont mira el seu mòbil en una reunió de Govern | ACN

El president Carles Puigdemont ha posat en el primer punt de l’ordre del dia estratègic per a l’independentisme. Sigui quin sigui el Govern, Puigdemont ha comprat la tesi de creació d’un “Estat al núvol” i ha demanat al seu equip que ho posi a l'agenda immediata dels partits i les entitats independentistes. És a dir, començar a crear estructures d’Estat a la xarxa, des de un bitcoin català a un Parlament virtual o la gestió de l’assistència mèdica. Tot endreçat a la xarxa, lluny del control de l’Estat espanyol i amb més participació i control de la ciudadania en la seva creació. L’organització ciutadana en l’1 d’Octubre va donar la clau de la facilitat que la població pugui gestionar la cosa pública fora dels marcs físics de l’Estat i fer-ho a través de la xarxa i les xarxes socials. 


 

Un dels gurús del projecte “E-estat” és Jordi Puigneró que ha dissenyat el primer esborrany d’aquest projecte. Puigneró, responsable del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), ja va posar negre sobre blanc part del seu projecte en el programa electoral de Junts per Catalunya. De fet, una de les línies d’inspiració que segueix el pla és el model instal·lat a Estònia que tenen tota la seva administració a la xarxa per evitar l’atac i la pressió russa. 

 

El projecte és crear una “república nadiua digital”, una “E-República que es contraposi als estats analògics”. En definitiva, “construir un Estat a la xarxa” perquè “l’estratègia de fer-ho al terra no ha funcionat davant l’escomesa de l’Estat”. Dins les línies del primer esborrany, al que ha tingut accès El Món, s’hi troba la creació “d’una identitat digital catalana”, “crear una moneda digital catalana”, un model fiscal inspirat en “l’smartTax” o crear aplicacions per poder oferir una xarxa d’assistència mèdica o social. Fins i tot, entre els objectius s’hi compta “crear un voluntariat digital per fer República des de la societat civil”. 


Els impulsors d’aquest projecte remarquen que per portar a terme tot aquest projecte no cal ni diner públic, només repetir l’estructura en xarxa que la societat catalana ha bastit en dies com l’u d’Octubre. “Es pot fer un Estat a internet al marge dels poders públics autonòmics i sense diner públic pel mig, amb dos milions de persones es pot construir perfectament un Estat a la xarxa que arribi a ser plenament operatiu i que els ciutadans se’l sentin plenament seu”, destaquen des del nucli de pensament de la iniciativa. 

 

Tot i que queden molts serrells per perfilar i molts fronts per tancar, un dels punts estrella del projecte és la creació d’un Parlament virtual. Una carpeta que inclou l’elecció electrònica de diputats que farien lleis amb més col·laboració ciutadana i amb més control del votant. Un Parlament que dirigiria l’acció política d’un Govern establert a la xarxa que homologuès les aplicacions amb les que treballaria la futura E-República. 


 

 
Comentaris
Oriol
Amb tots els respectes... Però com hem de tenir una república per internet? Volem una república a la pràctica! Tenim una crisi d'estratègia, i l'independentisme no sap cap on encaminar-se. Pressionem els partits per a que defineixin una estratègia clara per arribar-hi!
Pere
Deixeu de fer el ridícul siusplau. Volem una república de debò, fora merdes i fora borbons
petronio
una idea sencillamente brillante.
Pac
Ja es això. Segle XXI, i apaña com sempre continuarå a l' edat mitjana.
Ayla
D'entrada pot semblar una idea estrambòtica. Però si serveix per començar a construir les estructures de la República fora de les urpes de l'estat espanyol em sembla una idea molt interessant. Endavant!
Ramon
Doncs mil vegades abans una república projectada per internet que anar fent república "en los bares".
E-República i República-C
És això i és lo altre: E-República segle XXI a la xarxa i República-C segle XXI in situ.
Kadra
Em sembla lloable, però no ens fem il·lusions respecte el grau de participació ciutadana si per entrar cal fer servir proxies i VPNs com per l'1-O per culpa de la censura. Però paga la pena intentar-ho.
David
Doncs té molt de sentit... Poder rebre i enviar d'una forma segura informació de tota mena per fer servir la força de dos milions de votants d'una forma efectiva, rapida i sense confusions ni restriccions de cap mena... Una eina molt potent contra qualsevol repressió.
Anonima
Home vale per anar fent boca esta be, pero en aquesta legislatura volem la republica de veritat
fideli
Demostrat l'1-O i posteriors: Ñ, una Banda Criminal.... Per la nostra integritat física i personal, Parlament, Materialitza la República Proclamada....
Alex .P.T
Si el Bitcon funciona, i es ina moneda virtual, perquè no poc funcionar una república virtual, amb un parlament virtual, inclós es podría extrapolar al parlament físic algunes de les decissions del parlament en el "nubol". Crec qe tenim jent suficient preparada per fer funcionar aquest projecte.
Republica LLibertat Democràcia
Endavant. Genial.
Decebut
Collonades!!
Joan
Mentres es tindrà que constituí un govern amb un president que representi a Catalunya devant d'Espanya y Europa
Xir
Brillant idea, genial. Einstein, al costat de Puigdemont sería un aprenent. Hi ha que veure la sort que tenim a Catalunya amb aquest illuminat de Puigi. Lo que esta calfanse el cap el tío,( mentres menja llagosta en els millors restaurants de Bruselles) , en tal de no amollar la cadira/poltrona.
Marlop
No ho tinc gaire clar, però es podria intentar, no perdem res. Si funciona una xarxa virtual d’aquest tipus, ja tindrem la primera part del camí fet per extrapolar la República a una realitat física plausible.
Nietche2
Com dirien els ciutadanus. "Esto es matrix"
tan ancho se queda
Ja es això. Segle XXI, i apaña com sempre continuarå a l' edat mitjana. Esto afirma un comentarista anterior, como pasa muy a menudo menospreciando al país con necedades como esta, edad media dice el tío, y se queda tan ancho, como si en España no hubiera tecnología implantada tanto o más avanzada que en los países del entorno. Un poquito de respeto y pertinencia, por favor, y más cuando me cuesta soltar la carcajada ante la propuesta de e-estat
Gaspar
ës una bona idea, per continuar empoderant la gent i fer poder constituent
Dani
On s’ha de firmar?
Visi
Por qué no!!!
Xavi
Està molt bé per començar, però si en paral.lel a la E-República continuo fent la declaració de renda al Montoro doncs la veritat és que això de la E-República serà postureig i prou...i jo vull una República de debó i no una de virtual :-(
alerta
Si continuem nodrin la mamella pels essspañññoles ja podem anar constituin la Republica, hem de tallar el tub i a veure com per fi escanya deixa de donar pel sac
M. Dolors Navarro
Les lleis que aprovi el l'E-Parlament, es podran aplicar en el món real? No veig com. Continuarem pagant impostos a Ñ i amb el 155 arrassant-ho tot. La idea no serveix de res.
Torrente
Això mateix!!! Expliqueu-li a l’enemic el què fareu, quan ho fareu i com ho fareu. Ah i no s’us oblidi d’escriure-ho en una Moleskine. Quina colla de garrulos marededeusenyor!
Gabriel
Estar clar que mentres Ñ vagi recolectant de les institucions catalanes, no ens deixaran anar. Hi han d’haver alternatives que rivalitzin amb la hp actual. Molt bona idea, i mes si es dur a terme per el poble.
Enric de Ventalló
La imaginació al poder Els catalans a la vanguardia dels nous estats.
Josep
I tot el que es faci en aquest e-estat, com s'aplica a la vida real? Lleis efectives, pagament d'impostos... Per altra banda, con tal de poder fotre el camp d'españia, ja m'està bé.
josepg
Ho trobo molt bé, però que ho decideixi el nostre govern de la República.
Francesc
Aixo ya fa pena i q algu cregui amb aixo Mes
Santi
Deu ser el tarannà català...però em sembla genial!!...els que només ho critiquen, que no és queixen i busquin idees millors!!
Susi
Fins que no ho vegi no m'ho creuré. Però no ho poso en dubte. Ara bé, qui ens deslliurarà de pagar impostos a madrid?, i aquests sí que seran en euros i bitllo-bitllo.
PINYA
No ho veig clar. I les persones grans que no estàn acostumades a mitjans tecnològics, que es fotin?
Dolors Oller Rovira
Sí, la desesperació és creativa. Però seria millor u n govern físicament paral.lel a Brussel·les. I esperar per ser mes a les urnes físiques, potser avançades per algun fet de desobediència o de força. Penseu en la tercera recessió i l’esfondrament de l’estat Ñ amb el seu deuta. I perquè mo denunciar justícia criminal espanola?
Akela
I perquè no? Em sembla genial. Amb la tecnologia es pot fer tot , de fet ho fem pràcticament tot. Els impostos es paguen via xarxa en un compte fora de les urpes del Montoro. Som nosaltres q no ens hem d' acollonir per no pagar al estado. I ells q vagin gastant ???? per construir garjoles per anar posant-hi més de 2 milions de persones. Anem construint república q això va bé. Problemes... doncs propostes totalment innovadores
Lamp
Parece una buena idea, estos terrenales son unos terciarios , que se jodan
Leonor
Me parece, buena idea. Presidente. Es usted un Genio
Daniel Ferrer
No tireu per terra les iniciatives perquè si! Derrotistes! Sempre "positifo", mai "negatiffffo" !!!
Glòria Pous
Sí!. Sisplau, reportatge detallat de cóm ho fan ja a Estònia.
Jordi
Genial,la primera pedra!!apaña ni aigua. Tota sola esta caiguen
Xavi
Ha de ser el punt de partida per una República Cat plena. Haurem d' anar prenent conciència que tot plegat és tracta d' un xoc amb els poders econòmics dominants , ni Europa, ni Ñ pinten rés. Per tant els poders dominants tan sols cediràn aquesta cuota de poder quan es vegin obligats, és a dir, ens obligaràn a perjudicar la nostra economia, la d' Ñ i la d' europa, com a dany col·lateral per que ells cedeixin obligats i aconsiguem ser lliures, fotuts i amb una gran capacitat com a poble per refer
Rosa
Es brillante salvo por unas pegas: se podrá hackear, si hay apagón tecnológico se apagará también , la gente mayor no controla la tecnología y lo más importante y grave: la mitad de Cataluña será vulnerada en sus derechos unionistas . Fuera imposiciones . Que viva España y Tabarnia con ella
Mercè
Per els espantadissos sapigueu que la República Digital ja funciona a Estónia i sembla ser que bé,doncs aleshores sommi quant més siguem millor.

envia el comentari