Un relator de l’ONU alerta que Espanya no es “pren seriosament” els drets socials

L'expert critica l'elevat atur i que el sistema fiscal doni "molts més beneficis als rics que als pobres"

El relator especial de Nacions Unides per a la pobresa extrema, Philip Alston, ha alertat que Espanya “està fallant completament” a les persones pobres i que la seva situació està entre “les pitjors de la UE“. Alston ha fet aquestes declaracions després d’una visita oficial a l’Estat. “Tot i que Espanya prospera econòmicament, hi ha massa gent amb dificultats”, ha constatat. Alston destaca com a grans problemes “la profunda pobresa generalitzada, l’elevada desocupació, la crisi de l’habitatge de proporcions impressionants” i “un sistema fiscal que dona molts més beneficis als rics que als pobres”. “Els responsables polítics han fallat a la gent pobra i els drets socials rarament es prenen seriosament”, critica.

Si bé el relator veu positiu que “la nova coalició de govern estigui fermament compromesa amb la justícia social”, avisa que “els reptes són grans”. “El missatge del nou govern és benvingut, però les accions han d’estar a l’altura de la seva retòrica”, ha defensat, recordant que la pobresa és “una elecció política” i que si els governs volen, la poden superar.

Protecció social “inadequada”

Alston considera que el sistema de protecció social a l’Estat és “completament inadequat” perquè “deixa un gran nombre de persones en situació de pobresa”. Per exemple, lamenta que l’habitatge de baix cost és “pràcticament inexistent” a Espanya i que el sistema d’assistència social està “trencat”.

El relator de l’ONU també critica que a Espanya hi ha “un sistema educatiu segregat i cada vegada més anacrònic” i “una mentalitat burocràtica arrelada en moltes parts del govern que valora els procediments formalistes per sobre del benestar de les persones”.

Visita també a Catalunya

L’expert de l‘ONU farà un informe sobre la pobresa a Espanya basant-se en el seu recent viatge a Madrid, Catalunya, Galícia, País Basc, Extremadura i Andalusia, on ha parlat amb autoritats i entitats rellevants.

“Vaig visitar zones que molts espanyols no reconeixerien com a part del seu país”, ha assegurat Alston després del viatge. Segons ell, va veure zones “en condicions pitjors que en un camp de refugiats, sense aigua corrent, electricitat o sanejament”. El relator alerta que la gent més pobra se sent “abandonada” i que només intenta buscar “un treball digne”.

Entre els col·lectius més “descuidats pels polítics” i castigats per la pobresa, Alston destaca la comunitat gitana, les dones, els immigrants, les treballadores domèstiques i els discapacitats.

Nou comentari