El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reguant denuncia “l’excepcionalitat democràtica” d’aquestes eleccions espanyoles
  • CA

L’exdiputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha estat l’encarregada de fer la primera valoració de la jornada electoral d’aquest 10-N, les primeres eleccions al Congrés espanyol on han concorregut els anticapitalistes. Reguant ha iniciat el seu discurs, breu, denunciant durament “l’excepcionalitat democràtica” en què han tingut lloc aquests comicis. L’exdiputada ha recordat un 15% de la població del país, d’origen migrant, no té dret a vot, i que a les persons hi ha persones que tampoc no poden exercir el seu dret al sufragi. A aquests impediments, ha explicat Reguant, s’hi afegeixen els que afecten als qui viuen a l’estranger, siguin els exiliats, que no poden votar, i les diverses vicissituds que també fan que els residents a l’estranger, encara que estiguin inscrits als registres oficials, es vegin privats d’aquest dret fonamental a causa de “problemes diversos” com l’arribada tardana de paperetes o els retards en els tràmits.

La portaveu anticapitalista ha contraposat aquestes conculcacions del dret a vot amb la situació dels policies nacionals i guàrdies civils presents a Catalunya, desplaçats d’altres parts de l’Estat, a qui s’ha posat totes les facilitats perquè puguin fer sentir la seva veu i participar de les eleccions. Uns membres dels cossos de seguretat espanyols que, ha recordat Reguant, han estat tota la campanya electoral passejant-se de manera “intimidatòria” per diversos municipis de tot el territori català, unes accions que han estat les que, vertaderament, han causat un context on no es pot “votar amb tranquil·litat” malgrat que, per activa i per passiva, els polítics unionistes han insistit que les mobilitzacions populars eren les que podien impedir que les eleccions poguessin tenir lloc en condicions normals. En aquest mateix sentit, l’exdiputada ha reivindicat aquestes accions, organitzades pel Tsunami Democràtic, perquè, ha afirmat, la mobilització permanent “serà la que garantirà l’exercici de tots els drets”.

Pel que fa als resultats que els sondeigs atorguen a la formació, que els permetrien obtenir entre tres i quatre diputats, no n’ha fet cap valoració, sense fer-hi referència ni donar cap raó.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa