El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy s’autonomena president de la Generalitat
  • CA

 

Cessar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i tots els consellers del Govern català, i eleccions autonòmiques en un termini màxim de sis mesos. Aquestes són algunes de les mesures concretes que ha adoptat el govern espanyol per aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya, que també inclouen que la facultat de dissoldre el Parlament és, a partir d’ara, del president del govern espanyol, és a dir, del propi Rajoy. Així ho ha anunciat Rajoy després de la reunió extraordinària d’aquest matí del Consell de Ministres, que ha durat poc més de dues hores i quart. Tot i les dures mesures adoptades, Rajoy ha considerat que “no se suspèn ni l’autonomia ni l’autogovern de Catalunya” sinó que “simplement se cessen les persones que han provocat aquesta situació”. Rajoy també ha confirmat que el seu govern assumirà el control dels mitjans públics catalans

En relació a la convocatòria d’eleccions, Rajoy ha assegurat que la seva voluntat és celebrar els comicis a Catalunya “tan ràpid com es recuperi la normalitat institucional” i ha opinat que “el que vol la majoria és celebrar eleccions”. El president espanyol, que ha comparegut a La Moncloa acompanyat del seu govern en ple, també sol·licita al Senat que el Parlament no pugui designar candidats, ni votar la investidura d’un altre president després de la destitució de Puigdemont. A més, ha detallat que seran els ministeris espanyols els que assumiran les competències de l’Executiu català.

 

Rajoy ha dividit la seva exposició en cinc punts. En primer lloc, el president espanyol ha explicat com s’ha arribat fins a l’actual situació, acusant la Generalitat d’iniciar un procés unilateral i “de buscar la confrontació”, i ha considerat que “el més antidemocràtic ha estat l’aprovació de les lleis de desconnexió al Parlament”. En segon lloc, Rajoy s’ha referit al diàleg: “La Generalitat mai ha plantejat dialogar, sinó només una imposició. Volien imposar al govern que fes una cosa que no podia fer”, s’ha queixat, i ha afegit: “El diàleg fora de la llei és profundament antidemocràtic i no és diàleg voler imposar al govern d’Espanya que se salti deliberadament la llei”.

 

Després, ha fet referència a l’article 155 de la Constitució espanyola, que faculta el govern per suspendre i intervenir una comunitat autònoma. “Mai ha estat la nostra intenció aplicar l’article 155“, ha assegurat Rajoy, que seguidament ha enumerat els motius pel quals el seu executiu ha decidit posar en marxa aquest precepte de la Carta Magna espanyola. Són quatre: “Tornar a la legalitat, recuperar la normalitat i la convivència, continuar amb la recuperació econòmica i celebrar eleccions en situació de normalitat”. Finalment, ha detallat les mesures més rellevants que el govern espanyol portarà al ple del Senat perquè s’apliqui el 155.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa