Quintana: “Canàries és territori africà i també pateix la intransigència de l’Estat espanyol”

Representants de l’independentisme canari viuen la Diada a peu de carrer
Independentistes canaris, amb Tomàs Quintana, segon per l'esquerra, a la manifestació de la Diada
Independentistes canaris, amb Tomàs Quintana, segon per l'esquerra, a la manifestació de la Diada | Quico Sallés

 

L’independentisme canari intenta refer-se en la dura travessa del desert des de la caiguda del MPAIAC, el Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario, creat al 1964 i víctima de la guerra bruta de l’Estat espanyol. El seu líder, Antonio Cubillo, és l’única víctima de terrorisme d’Estat reconeguda a Espanya. Una sentència de l’Audiència Nacional, dictada el 1990, va considerar provat que un exconfident de la policia José Luis Espinosa i membres de l’aparell policial espanyol van decidir assesinar-lo. L’intent d’homicidi va deixar malferit Cubillo que mai va poder deixar les crosses. 

 

Ara els independentistes canaris intenten aixecar el cap a través del Consejo para la Descolonización y Transición Nacional  del Archipiélago Canario, un moviment supra partidista sobiranista nascut el 2013, que agrupa el Congreso Nacional de Canarias, el Frepic-Awañak (Frente Popular para la Independencia de Canarias) i el PNIC (Partit Nacionalista Institucional Canari), que van firmar la Declaració d’Aguere.

 

El president d’aquest nou instrument és en Tomàs Quintana que ha vingut a Catalunya a celebrar la Diada, acompanyat de diversos activistes. En conversa amb El Món, a peu de la manifestació, Quintana explica que té l’esperança que l’independentisme canari s’activi amb l’exemple català i aprofitant que l’Estat espanyol està en “descomposició"

 

-No és la primera Diada no? 

 

Hem estat convidats per compatriotes catalans. Fa anys per ERC, posteriorment amb el CIEMEN, ara el CADCI. I venim perquè som un territori africà no europeu, però compartim la solidaritat i patim la mateixa intransigència política del mateix Estat espanyol. 

 

-Quin estat de salut té ara l’independentisme canari? 

 

Estem intentant remontar després d’etapes diferents. Ara reorganitzem i mirem de donar muscle a l’eina política de les organitzacions anticolonialistes històriques que venien del MPAIAC, del Frente Popular por la Independencia de Canarias y  el Congreso Nacional de Canarias Antonio Cubillo, són les tres potes de la resistència i combat polític anticolonial. 

 

-Des de llavors ha plogut molt

 

Ha passat temps, han passat moltes coses, i la societat és la que és. Ho veiem aquí a Catalunya si mirèssim que passava fa tres o quatre anys enrere. L’espectacle social i polític de dignitat com el que s’ha vist en aquesta Diada ho demostra. Ara  estem esperançats perquè l’exemple de Catalunya contrasta amb el grau d’indignitat, d’espoli, de descomposició, de corrupció de la colònia. 

 

-Per tant, nou instrument

 

Sí, tenim el Consejo para la Descolonización y Transición Nacional del Archipiélago Canario en què conflueixen formacions polítiques, organitzacions sindicals, associacions civils o culturals o persones a títol individual. Un moviment transversal molt semblant a l’Assemblea Nacional Catalana.

 

-El procés català és un exemple per Canàries? 

 

Per descomptat. Però no només per a Canàries, sinó per la societat i per al món. És un exemple de mobilització, de democràcia , de dignitat, de capacitat de resposta, d’integritat i d’organització. La via catalana és modèlica. 

 

 

-Vostès amb el cas Cubillo van patir la guerra bruta de l’Estat

 

La guerra bruta continua com tots els organismes vius que resisteixen i sobreviuen són mutnats que s’adapten al temps, tenen una altra forma, però el colonianisme es resisteix en múltiples formes, i està present a la societat canària una realitat colonial és tal no perquè hi hagi carència política, sinó perquè hi ha carència cultural i social. 

 

-Encara són una colònia, doncs? 

 

Hi ha una injustícia que s’allarga i hi ha una injutsícia que s’allarga de caràcter hist`proc quie s’allarga en el temps. La conolització existeix, les injyst´ciies exiteixen i en tant que els drets estan conculcats, hhi ha substantivament una guerra bruta. Comentaris
Gràcies
Sisplau, cuideu una mica la tipografia, que compliqueu molt la lectura.
la regió d'Espanha es do Portugal
Canaries pertany a l'Africa, Ceuta i Melilla també, l'unic que se salvarà de la miserable ECCSPPANHA es que annexin amb Portugal, i que Espanya pateixi que es ser una regió autonoma de Portugal, ja que Catalunya i Euskadi no pertany al Reino de Espanya, i Espanya com a país no és res!
Ramon
Ara, ara!
kiko
Espanya no ha existit mai, va ser una expansió artificial de Castilla, el que existeix és la nacio castellana, que inclou Madrid, la nació Asturiana, nació Galega, Euskal Herria, la nació Andalusa que inclou una part d´Extremadura, la nació Aragonesa, els Països Catalans i les IIles Canaries, Ceuta i Melilla són africa, anexionandes per la força en una guerra colonial al igual que totes les altres nacions empresonades dincs Espanya.
Ramon
Quina alegria tan gran, si Espanya perdés aquest arxipèlag africà!
Karla
Mentre el nostre suport sigui aquest, els nazis belgues, els terroristes bascos i corsos, el folklore alemsny i el nou feixisme nòrdic, no anirem en lloc.
Sorayo
España es una composicio de territoris associats sota una antiga falsa corona de reis catolics que un cop arribaren els borbons ho varen agrupar per decret... ara estan en 'descomposicio'...
Jordi González
Les forces internacionals que lluiten per afeblir Europa, donaran suport tàctic (i econòmic encobert) a tots els moviments independentistes que tractin de fragmentar la UE. Canàries seria ben poca cosa sense trobar-se en l'Estat Espanyol i per tant en la UE. Però clar, els fanàtics amb la seva ideologia no tenen temps de pensar en termes econòmics i es deixen manipular com titelles. El mateix anàlisi val per as independentistes catalans.
ciutada del mon
te n'deixes quico la nacio conquense, la regio d'albaladejito la nacio serrana que toca amb elbaladejito, la nacio soriana del sud, la nacio sosriana del nord, la autonomia de cervera del llano que s'ha autodeterminat, el canto de cartagena , el llano murcia del est, la meseta alabaceteña del oest, la meseta albaceteña del est, nacio alcarreña amb les 4 regions alcareñas properas a determinarse la del nord sud est i oest, nacio del duero libre, regio ara ja nacio lliure de tordesillas i voltan
ciutada del mon
pais o nacio pasiega al oest de cantabria , castellans del nord ,castellans del sud, los del est i los del oest espera quico no he acabat amb les nacions encara jajajaj com es pot ser tan ruc,nacio maragata, pais berceño el bierzo en te entitat, nacio xarra , pais de zamora,tierra o nacio de arevalo, pais de la sierra de guadarrama, pais de vallecas ,getafe lliure, estat lliure de chamberi
ciutada del mon
segueix quico estat de quintanar de la orden i voltants, almagro lliure, amics del carrer san felipe 16 es la meua casa i la he fet pais,estat pirotecnic lliure, ciutat real nacio, san blas lliure es un barri populos, nacio de san clemente, nacio lliure de mazarro, marbella lliure, san fernando i bahia nacional, cadiz nacional, carrer hernan cortes 19 lliure es la casa de la meua ex, uff no pot seguir ja.
ciutada del mon
segueix kiko estava descansant, pais de fuenlabrada del sud, monegros nacion, matarranya nacional, pais dels amics del carrer pelayo primer tram uno nomes eh el segon ja es un altre pais, nacio de la manchuela i aledaños, albaladejito estado unido i per ultim de moment el campo de segovia nacion unida junto a campiña segoviana i rio eresma.
ATIS TIRMA!!!!
Mi mujer es Canaria, hecho que implica que deba bajar a ver a los suegros unas 3 veces al año. El independentismo canario esta muerto, pues todo movimiento de identidad cultural que desee subsistir debe proceder (en su base) de reductos, vease la reconquista que empezó en Asturies o las uniones de condados catalanes que se unieron para hacer frente al islam. En Canarias los mismos pueblos estan llenitos de banderas españolas y de ellos no emana la esencia propia Canaria. Romped el colonialismo!
ciutada del mon
ja acabe les nacions amic kiko, manacor oest, sud est i nord, ibiza del nord , i del sud pais formeneri , e illa cabrera , pais de l'illa de tabarca en front d'alacant, nacio de les columbretes,nacio del desert de almeria amb tomaquets, nacio del desert de almeria amb kiwis, nacio del desert de almeria amb altres hortalizes,nacio de les hurdes del nord est i les altres nacions de les hurdes que per fi s'han federat les tres, est sud i oest, i per acabar de moment nacio de merida i voltants.
Joan de Canyamars
Fes tanta conya com vulguis però el que val en democràcia és respectar el poble. Segurament no saps que a la república federal d'Alemanya hi ha una ciutat estat?. Dons si, Amburg. I te tot el sistema de qualsevol altre estat federat. Justícia independent, policia, etc.
Anna Armendares
El ciutadá del món ja s´ha pirat. No ho dic per ofendre, ho dic perque es una llastima perdre tan insigne comentarista.

envia el comentari