Quim Torra: “Ara l’Estat no té cap al·licient per negociar amb nosaltres”

El president inhabilitat s’ofereix per bastir ponts entre ERC, JxCAT i la CUP per arribar a “un acord de mínims estratègic”

“El balcó de la Generalitat representava molt per a molts ciutadans i jo no podia defraudar el clam majoritari al país, que s’expressa en el lema llibertat per als presos polítics i retorn dels exiliats. Jo era el responsable de la pancarta i vaig actuar com la meva consciència em demanava”. Així s’ha explicat el president Quim Torra en una entrevista a TV3, en ser preguntat pel periodista Vicent Sanchis sobre si tenia sentit desobeir la JEC sense tenir el suport del Govern al darrere.

En la primera entrevista que concedeix després el Suprem hagi ratificat la condemna del TSJC a una inhabilitació de divuit mesos, el president Torra ha reconegut que durant el seu mandat no ha pogut avançar en el pla nacional perquè “la repressió de l’Estat ens ha fet estar a la defensiva, i potser ens ha servit que no és possible el diàleg de tu a tu amb l’Estat. Perquè quin al·licient té l’Estat per negociar amb nosaltres? Cap. No té res a perdre. Quan tingui alguna cosa a perdre, s’asseurà a negociar”. D’aquesta manera, Torra insisteix en la postura que tenia al Govern sobre la participació de l’executiu en una taula de diàleg a Madrid sense un ordre del dia i amb el veto al dret d’autodeterminació.

 

“Un acord de mínims estratègic”

 

El president Torra ha lamentat que el Parlament, presidit per ERC, no hagi estat capaç d’ “estripar les costures de l’autonomia”, referint-se explícitament a la negativa dels republicans a publicar una votació presa a l’hemicicle sobre la monarquia. I també ha rememorat l’episodi que el va conduir a donar la legislatura per acabada a mig mandat: “Em va saber molt greu quan em van treure l’escó de diputat. Hi ha actes de ratificació a Palau i tothom havia dir que es mantenia el meu escó. Teníem uns acords i no es van mantenir, jo m’assabento que no puc votar quan ja sóc al Parlament”, ha reconegut Torra. En aquest punt, el president inhabilitat ha explicat per què no va cedir a la pressió d’ERC per convocar eleccions abans de ser inhabilitat pel Suprem: “Hauria estat blanquejar la repressió”. “Em va doldre que em demanessin eleccions perquè jo tenia el meu dret de defensa, i per poder portar la meva causa a Europa necessitava la meva inhabilitació. I em va saber greu que no ho entenguessin”, ha dit en referència a les pressions d’ERC.

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament

El president Quim Torra, al Parlament

De fet, Torra ha dit que una de les lliçons que s’emporta del seu mandat és “l’extrema dificultat d’arribar a acords” entre l’independentisme. Torra ha assegurat que “si no hi anem tots, no serem independents”, en ser preguntat si val la pena mantenir la relació, molt turmentosa, entre ERC i JxCAT. De fet, el president Torra s’ha ofert per intentar establir ponts entre ERC, JxCAT i la CUP de cara a les eleccions del 14-F: “Jo m’ofereixo per ajudar a arribar a un acord de mínims estratègic, hi hem d’anar els tres alhora, però hem de saber què farem si tenim la victòria”. En aquest sentit, Torra ha fet una crida als partits a “no defraudar la gent” i a intentar arribar a un acord estratègic que permeti avançar cap a la república.

En la segona part de l’entrevista, Torra ha insistit que els canvis que va fer a darrera hora “no responen a cap purga”, sinó a la seva voluntat de reforçar l’executiu per afrontar la crisi sanitària i econòmica. D’aquesta manera, Torra desmenteix que cessés la consllera Chacón, l’única que conserva el carnet del PdeCAT. 

El president inhabilitat també ha dit que allò que més li ha sabut greu “són els pactes amb el PSC, tant de JxCAT a la Diputació com d’ERC en algunes alcaldies, i fins i tot la CUP”. 

Nou comentari