El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Queixes dels ‘espies’ de la Guàrdia Civil per “l’excés de feina”
  • CA

Massa feina i poca família. Un problema laboral habitual del que els cossos i forces de seguretat no se n’escapen. Fins i tot, en les divisions més poderoses i de més risc. Aquest és el cas dels efectius de la Guàrdia Civil adscrits al Servei d’Informació de l’institut armat, coneguts com els ‘espies’. Una Prefectura de la que tot el que tracta es “cataloga com a Secret d’Estat pel Consell de Ministres”. Els comandaments del cos consideren que costa mantenir els seus agents en aquest servei per “l’alta càrrega de treball” i la “inexistent” conciliació laboral i familiar.

Així ho indica una acta de la reunió de la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil amb els delegats de la consultora Ernst and Young enviats pel ministre Fernando Grande-Marlaska arran de les negociacions per l’equiparació salarial. L’acta, a la que ha tingut accés El Món, consta en l’informe privat i confidencial de la Secretaria d’Estat de Seguretat, que va reclamar el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu.

La reunió es va celebrar a les 12 del migdia del 18 de febrer de 2019, a la seu de la Prefectura d’Informació a Madrid. Hi van assistir el general Pablo Salas, aleshores cap d’Informació i actual Director Adjunt Operatiu del cos; el coronel Valentín, el tinent coronel Javier i la comandant Verónica així com els consultors Vanessa Pajares i Guillermo Pérez. La reunió, de dues hores de durada, va servir per explicar les queixes i recomanacions de la unitat de cara a l’equiparació salarial dels cossos autonòmics -principalment Mossos- que fan les mateixes tasques.

En aquest context, els comandaments van deixar clar que els efectius d’Informació “tenen responsabilitat allà on hi hagi ciutadans espanyols”. “És a dir”, remarca l’acta, “a Espanya i fora d’Espanya”. En aquest sentit, els comandaments van subratllar que les seves tasques contra el terrorisme (intern, gihadisme o amenaces) així com les ciberamenaces impliquen “un alt nivell d’especialització i són llocs de treball amb una altíssima càrrega de treball”. Un excés de feina que tant afecta al “volum com a l’extensió d’horaris”.

Segons recull l’acta, els comandaments asseguren que costa molt “retenir” els 2.500 agents del Servei d’Informació. Bàsicament, per dos motius. En primer terme, per aquesta “alta càrrega de treballa en hores”. Un excés que titllen de “complicat”. Així mateix, afirmen que “la conciliació de la vida familiar i professional és pràcticament inexistent”.

Aquesta és una de les reunions clau que ha servit a Marlaska per poder aprovar els 807 milions d’euros acordats el 19 de març de 2018 entre Interior i els sindicats i associacions professionals. Un import que havia de servir per a l’equiparació salarial només amb Mossos. De fet, el ministre va aprovar el pagament definitiu a finals de mes de maig d’enguany, en plena crisi econòmica i d’imatge arran de la COVID-19.

L’acta confidencial a la que ha tingut accés El Món sobre el servei d’Informació de la Guàrdia Civil Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa