Pujol admet que la deixa és un “esguerro”

Es presenta el llibre entrevista a l'expresident

“Un esguerro en un tapís”. Aquesta és la metàfora amb què el president Jordi Pujol descriu la “deixa de l’avi” que va obrir definitivament el cas Pujol. Així ho explica en un llibre entrevista “Entre el dolor i l’esperança” (Edicions Proa) amb el periodista i escriptor Vicenç Villatoro, que ha estat presentat aquest migdia a la Casa del Llibre de Barcelona. “Un títol que té dos components de caràcter contradictori”, ha especificat el periodista assegurant que va ser una contradicció buscada amb el mateix Pujol.

El llibre, dividit en set capítols, Pujol explica la seva visió del cas Pujol, de la vigència del nacionalisme, la relació entre Catalunya i Espanya, sobre CDC i els casos de corrupció o el moment actual de la política catalana. Villatoro ha admès que Pujol ha posat “reticències” de dates i de concrecions. El llibre també abasta el “sentiment de culpa” o la “petició del perdó o l’afirmació d’uns ideals”. En el llibre assegura que “no és un polític corrupte” i que lamenta la manera en què se l’ha tractat.

La llarga entrevista es produeix gairebé 7 anys després de la seva confessió i és una reflexió tant dels canvis que ha viscut Catalunya aquest temps com les decisions judicials i opinions públiques i publicades que l’afecten directament a ell. Villatoro ha descrit que el llibre constata un “procés de dol” del mateix president.

Comentaris

  Algú ha llegit el llibre? 03/06/2021 1:22 pm
  Parla dels nius i les branques? Si no posa noms i fets comprobables, només és un pamflet per recuperar un prestigi que mai ha tingut!
  Georgiana 02/06/2021 8:28 pm
  Jo sempre he sentit ha dir que va ser la majoria socialista què va influir i no va volguer el concert "...perquè cobrar impostos és impopular" van dir. A la Viquipedia he trobat aquesta informació: - Els pares de l'Estatut o Comissió dels Vint van ser: Macià Alavedra (CDC), Miquel Roca Junyent (CDC), Laureà López Rodó (AP), Eduardo Martín Toval (PSC), Josep Andreu Abelló (PSC), Josep Maria Triginer i Fernández (PSC), Josep Benet (independent pel PSUC), Felip Solé Sabarís (PSC), Jaume Sobrequés (Independent pel PSC), Josep Subirats (PSC), Josep Sendra i Navarro (CDC), Jordi Solé Tura (PSUC), Josep Solé Barberà (PSUC), Dolors Calvet i Puig (PSUC), Josep Verde Aldea (PSC), Marcel·lí Moreta (UCD), Anton Cañellas (CC-UCD), Joaquim Arana (ERC), Manuel de Sárraga Gómez (UCD) i Carles Güell de Sentmenat (CC-UCD). En el procés d'elaboració de l'Estatut, varen tenir especial protagonisme els diputats Miquel Roca, Jordi Solé Tura i Eduard Martín Toval que formaven la troica que va dirigir l'elaboració de l'Estatut -.
   LoPep 02/06/2021 8:43 pm
   Pujol va fer. El problema és que els fills s'ho van voler cobrar. I ell no els va aturar. Però de coses, en va fer.
    Observador 03/06/2021 1:16 pm
    Pujol va fer coses bones i dolentes. Les bones les publicitava, les dolentes les amagava i ara comencem a veure la magnitud. El seu últim llibre només l'ha fet per recuperar credibilitat però ja no ens podem creure res del que digui. Imagineu el que diriau si l'escàndol en lloc de Pujol fos Montilla?
    Georgiana 02/06/2021 9:24 pm
    Lo Pep, si no dic què no fes. He escrit el meu comentari, responent a d'altres que l'acusen a ell per no tenir el Concert a l'Estatut de 1979. Van ser els socialistes que no van volguer el Concert " ..perquè era mal vist col·lectar impostos de la gent". Mireu els partits que tenien influència. I no hem aceptat l'Estatut de 2006? que no representa un canvi substancial del model de finançament i renúncia al model de sobirania fiscal. Apreguem les lliçóns, per quan redactem la Constitució de Catalunya, millor que fitxem experts internacionals, neutrals i amb el cap fred...sincerament pel bé de tots.
     Una mitja veritat, és una mentida 03/06/2021 11:43 am
     Els que tenim una edat, recordem com Pujol es va possicionar amb el socialistes pel règim econòmic general mentres Ramon Trias Fargas (CDC) i Heribert Barrera (ERC), avui finats, hi estavan en contra. Veien venir la magnitud de la pèrdua econòmica que representaria pels catalans com hem comprovat.
  Ramon 02/06/2021 7:54 pm
  La clàssica carraca de les esquerres sucursalistes, comprada pels tarugus d'ERC, que el mal finançament de la Generalitat fou per culpa que Jordi Pujol no va voler que recaptéssim els impostos o que no va voler el concert econòmic és d'una hipocresia sideral. Em recorda aquella altra carraca d'origen tarradellista, que aquí el que hauríem d'haver fet era una escola de formació d'alts funcionaris (Tarradellas prenia l'exemple francès de model). Sí, segur, rates sucursalistes, sí, segur que aquestes dues iniciatives no les hauríeu sabotejades fins neutralitzar-les igual que ho vau fer amb absolutament totes les endegades per Jordi Pujol amb sentit de país i intenció nacional. Vau arribar a sabotejar fins i tot les Creus de Sant Jordi. Les administracions comarcals, les loteries catalanes, les visites a l'exterior, tot, vau sabotejar-ho tot, fills de puta, però guaita quina cosa, una escola d'alts funcionaris i el concert, això no. En aquestes dues coses hauríeu fet costat a Catalunya i no a Espanya com amb tota la resta. Només us ho pot creure un subnormal.
  Ramon 02/06/2021 7:37 pm
  Jordi Pujol era cacera major. Però hi va haver molts altres catalans importants amenaçats per Espanya que van cedir a la pressió i aquests no van tenir cap problema. El dossier va tornar a tancar-se. És senzillament vomitiu, que qui ha traït Catalunya vagi tan panxo mentre que hi hagi miserables que li fan el joc a Espanya contra aquells que no van cedir al xantatge.
  Ramon 02/06/2021 7:19 pm
  Haver estat en el punt de mira de la guerra bruta espanyola contra el Procés, cas per exemple de Jordi Pujol, és un honor màxim. Mentre que la guerra bruta espanyola contra el Procés t'hagi volgut afavorir, cas per exemple d'ERC, és una ignomínia màxima.
  Bepo 02/06/2021 6:47 pm
  Honorable ex-president, el que us toca fer és remenar aquelles branques del arbre que vàreu dir faríeu. Sigueu valent i aixequeu catifes, de no fer-ho pensarem que tot ha estat un engany i gent que ens enganyi ja en tenim molts. Molt vàrem creu amb vostè i les seves paraules, avui, si no voleu ser maltractat doneu la cara i "vomiteu" tot el que porteu dins.
  “Entre el dolor i l’esperança” 02/06/2021 6:01 pm
  "Entre Andorra y Suiza"
  Santi 02/06/2021 4:18 pm
  El que sí és un esguerro és la teva estimada MADRE SUPERIORA !!!
  17
  25
  Respon
  Veterà antifranquista. 02/06/2021 4:09 pm
  Aixó de que Pujol va renunciar a administrar els diners és ben cert. Ho va fer- recolzat per Miquel Roca- amb l'estúpid argument de que els que recapten impostos son mal vistos, millor que ho fes l'Estat i aquest ja ens passaria la quantitat que ens pertoqués. Aquesta va ser una de les moltes raons per les que vaig rebutjar públicament l'Estatut del 1979. i vaig votar-lo en contra. aI, per reblar el clau, en una conversa amb un del que van redactar l'Estatut i, en retreure-li aquest punt del finançament em respongué "Que en un parell de mesos fariem un pacte amb Madrid i tot arreglat, que aixó no tenia cap importància". Era el setembre de 1979..... i ja ho hem vist tots com ha anat.
   Ramon 02/06/2021 7:39 pm
   Només recordant la que van armar les putes esquerres sucursalistes i lerrouxistes de merda contra el cànon de l'aigua, que d'haver-lo fixat ells hauria set un Sagrament, ja es veu si en va tenir de raó Jordi Pujol en arrufar el nas davant la possibilitat de recaptar gaires més impostos.
    Ramon 02/06/2021 7:45 pm
    A més, Convergència no pintava pas gaire aquell 1979. Les eleccions del 79 van anar com el cul. Quan es va negociar tot allò els partits d'obediència catalana estaven en llur mínim històric de representació parlamentària. Jo particularment la cagada més greu de l'època fou que es pogués votar a la Generalitat simplement pel puto empadronament de merda. Però això van ser les esquerres sucursalistes que van imposar-ho. Els feia por que molts immigrants escollissin votar per Andalusia. Tan bé que ens hauria anat! Quina cagada monumental, que encara en sofrim avui les conseqüències. Val a recordar, també, que en aquell moment les esquerres sucursalistes figurava que eren nacionalistes catalanes i que estaven pel redreçament nacional, la normalització de la llengua de Catalunya i la integració dels immigrants (o almenys de les noves generacions). Per tant tampoc no semblava tan greu. Però, atesa la posterior deriva botiflera i lerrouxista d'aquells dos partits, ja dic, cagada pastoret però de les més grosses.
  Més ens roba Espanya 02/06/2021 3:09 pm
  La propaganda madrilenya anticatalana i la de lee clavegueres de l'estat ens ha fet creure la gran corrupció de Pujol. Els castellans en volen ensorrar el present, el futur i el passat, ens volen avergonits de ser catalans. I els catalans ens creiem tot el que ens volen fer creure i hi afegim mès foc. Més ens roba aquest estat espanyol que es queda un terç dels nostres impostos
  125
  71
  Respon
   Ferran 02/06/2021 6:35 pm
   Mes ens roben els vascos i navarros !!!
   Si qu'ens roba escanya, si 02/06/2021 3:47 pm
   Per acabar a la miseria hem tingut un corrupte que va renunciar al cupo com els bascos en contra de l'opinió de Ramon Trias Fargas (CDC) i Heribert Barrera (ERC). Si el teu argument és queixarte dels altres lladres, ets un... pobre d'esperit i corrupte.
   85
   29
   Respon
    Ramon 02/06/2021 7:47 pm
    Que no vam tenir el concert econòmic perquè Jordi Pujol no ho va voler és una mentida. Però pretendre que en cas d'haver-lo tingut ens hauria sortit tant a compte com als bascs és una immensa rucada. A l'hora de fixar el cupo ens haurien escanyat igualment i en cas d'haver dit res hauríem set "insolidaris" (amb la consegüent amenaça lerrouxista implícita).
    ???????? 02/06/2021 5:20 pm
    Informa't
   pio 02/06/2021 3:26 pm
   quan ets fucnionari, com a subjecte que no forma part d ‘economia productiva, no crec que puguis dir qie ni fu en particular et roba
  Lladregot i dels grossos 02/06/2021 2:54 pm
  La meva familia va caure al seu parany de Banca Catalana, vam perdre bous i esquelles mentre ell s'enriquia. Ja apuntava maneres i de tot aquell muntatge delictiu ningú en parla.
  81
  22
  Respon
   Som creients dels dogmes de fe de l'estat espanyol 02/06/2021 3:16 pm
   És curiós llegir les vostres sentències, feu com els jutges espanyols:escriviu la sentència que us conv3 abans del judici, després adapteu la farça. Les clavegueres de l estat va crear un monstre-lladre, i va pisar tot el seu poder a fer-nos-ho creure, a fer que l'odiéssim (l odi que expresseu vosaltres). Espanya destrueix el que no vol conèixer i els catalans estem acostumats a creure-nos-ho tot. Més ens roba l'estat espanyol
   26
   49
   Respon
    Tu deus votar corruptes i processistes 02/06/2021 3:41 pm
    En lloc de rebatre amb arguments sempre tireu la culpa a Madriz. Quan la guineu no les pot alcançar, diu que son verdes...
  En el llibre assegura que “no és un polític corrupte” 02/06/2021 2:49 pm
  DONCS SEMBLA QUE LA REALITAT EL CONTRADIU... QUÈ HEM TINGUT UN PRESIDENT AUTISTA O MENTIDER MÉS DE 20 ANYS?
  Fart de pallassos 02/06/2021 2:44 pm
  Torna la pasta lladre mafiós q ens vas vendre per enriquir la teva merda de família. Què la vida et sigui agraïda i et retorni a tu i als teus tot el mal q ens heu fet.
  68
  35
  Respon
  Català 02/06/2021 2:22 pm
  Tot el de bo que hagiu pugut fer, Sr. Pujol, ha quedat esborrat i superat per aquesta inqualifiable acció, Us declareu catòlic, oi?. Doncs què en `penseu d'un dels pecats capitals, l'avaricia?. Que el vostre Déu us envii a l'infern; ho teniu ben merescut.
  41
  18
  Respon
   Ramon 02/06/2021 8:59 pm
   HIPÒCRITA!
  Narcís 02/06/2021 1:30 pm
  Només Déu sap la bestiesa de diners que es queden responsables d' autonomies, ajuntaments i diputacions rere vernís àdhuc no vernís quin sigui .. i , què dir-ne , de ' més amunt ' ( d' això a l' espoli que ens fum aquest estat, en diuen ' solidaritat ' .. i ni això, parlen d" igualtat ' ! PD : el cas Pujol serà o no serà veritat .. però són nostres cèntims que no dels espanyols .. i si algú ens els hagué de fúmer, millor un compatriota que no pas un ' pirata ', un tirà estranger , a sobre , pels segles dels segles !
  18
  40
  Respon
   Fart de pallassos 02/06/2021 2:50 pm
   No et fa vergonya dir aquesta bagenada? És com si diguéssis q millor q et robin els de casa, i que tant té fa q aquest lladre mafiós i potol ens hagués venut a tots per diners. Ni té dignitat ni té vergonya
   Santi Capellera i Rabassó 02/06/2021 2:30 pm
   D'entrada, crec en la innocència de qui no ha estat jutjat i sí molt difamat per interesses molt obscurs. També crec que si es demostra la culpabilitat del president Pujol amb proves fefaents (no inventades), ha de pagar pels fets pels quals sigui condemnat. Com el primer. Dit això: Et voto negatiu per aquest paràgraf: "són nostres cèntims que no dels espanyols .. i si algú ens els hagué de fúmer, millor un compatriota que no pas un ' pirata ', un tirà estranger , a sobre , pels segles dels segles !". Ningú no ha de robar diners. I menys públics. I menys si ocupa el més al càrrec institucional d'un país. Volem un país net de lladres i xoriços. Es diguin com vulguin i siguin del lloc que siguin. Robar no té cap justificació més que la del desfici malaltís d'aconseguir alguna cosa -material o sentimental- per vies poc honorables. I això és robar. No t'enganyis ni et traeixis. Ni vulguis fer passar bou per bèstia grossa perquè et fas un flac favor i ens el fas a la resta de catalans que ho veiem diferent.
    Narcís 02/06/2021 4:17 pm
    Santi, si m' ho permet : només he volgut dir ( crec que se m' entèn prou ) : 1. país veí botxí ens fum " desenes de milers de milions d' euros àdhuc, no prou amb això, mateixes empreses , a saber dessota quines presions/ coaccions o mateix xantatge !2. així ser una gota pel que fa a un oceà . . i . . a saber la quantitat que se'n duen manaies de fora sense passà'ls-hi res ( fora banda, de malversació, malbaratament i corrupció ! ) ! i 3. són/ serien diners dels catalans que no pas de nostres pirates .. així aquest estat no n' ha de fúmer res , tot plegat, tingui nostra nació el poder legislatiu , executiu i ' judicial ' que li pertoca o catalans ! PD : sens dubte, nostre MHP Pujol serà net o menys net àdhuc brut .. però si som dins d' estat de brutícia còsmica moral/ ètica i material fora mida !
     Narcís 02/06/2021 4:24 pm
     I, per acabar, és clar que no és el mateix que et robí ( o robés ) ton fill, ta mare ......... que no un del carrer !! PD : un del carrer que ja ho fum a dojo i il.limitadament, sense parangó de cap mena o franc d' allò més !
   Doctor Strangelove 02/06/2021 2:18 pm
   Narcís, a més de boig ets més ruc que fet a mida. Dit això, per molts de nosaltres en Jordi Pujol és el pare de la nació catalana moderna. Doc.
   67
   82
   Respon
    Fart de pallassos 02/06/2021 8:34 pm
    Dons si és el teu pare ja saps q ta mare és monja i lladre com els seus fills. Caram tu quina merda de família tens....
    Doctor Strangelove, el bo. 02/06/2021 6:53 pm
    Phil Philipps, no parlis de rucs quan se't vallegin les orelles. Quina afició tens per emetre els teus brams, talment sembla que siguis el millor dels millors i no t'adones de la teva esperpèntica condició. Si en Pujol es el teu pare, deu ser que el que et va engendrar s'ha afartat de tu, "meapilas" So ets capaç de meditar, una mica, veuràs fins on arriba la teva incurable malaltia. Ets un pobre, home?
    No cola 02/06/2021 2:46 pm
    Serà el teu de pare, perquè jo no he vist ni un duro de tot el q ens ha robat aquest potol q no va dubtar en vendre'ns per fer-se ric. Què torni els calers robats abans de morir al menys.
    57
    10
    Respon

Nou comentari