Puigdemont: “Va caure el govern Rajoy però la repressió s’ha quedat”

El president a l’exili reconeix que “val la pena dirigir una mirada una mica diferent al govern de coalició”, però avisa que té poques esperances de canvi

“La declaració d’independència era l’única opció digna i democràtica per seguir el camí que havíem fet”, ha sentenciat el president a l’exili, Carles Puigdemont, a preguntes dels diputats de la Comissió del 155 del Parlament. “En cap cas hagués posat la presidència de la Generalitat al servei d’una estratègia de l’Estat, per això vaig abordar seriosament la possibilitat d’eleccions si l’Estat hagués donat garanties, però no va ser així. Van imposar la narrativa que havien d’imposar el 155 perquè el Govern volia fer una DUI, quan això era fals”.

Preguntat per si la nova composició del govern de l’Estat obre una porta a una sortida política, Puigdemont ha respost amb una pregunta: “Pensa l’Estat renunciar a la violència per impedir la independència de Catalunya? Mai he tingut una resposta, tot i que nosaltres mai no ens hem plantejat l’opció violenta. Això  no ens lliga, al contrari, la força de la resistència civil i la desobediència no violenta són poderoses”. Si bé ha reconegut que “potser val la pena dirigir una mirada una mica diferent a la del govern Rajoy sobre aquest govern de coalició”, Puigdemont ha volgut recordar que “va caure el govern Rajoy però la repressió s’ha quedat. I no sabem si el govern que tenim ara a Madrid hauria reaccionat diferent després de l’1-O i el 3-O, perquè Sánchez estava a la cuina del 155”. Segons Puigdemont, “les evidències de quaranta anys posen difícil pensar que serà diferent, però admeto que el govern de coalició ara és diferent”.

Nou comentari