El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont va al Parlament Europeu per inaugurar una exposició sobre el català
  • CA

 

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha aparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament Europeu per inaugurar una exposició sobre el català organitzada per l’eurodiputat Ramon Tremosa i l’ONG Plataforma per la Llengua. Puigdemont, que no era entre els noms anunciats en la convocatòria de l’ONG per a la inauguració de la mostra, ha accedit per primer cop a l’edifici de la institució des que viu a Bèlgica i ho ha fet convidat per l’oficina de Tremosa. Els noms que sí que constaven en la invitació a la premsa són els dels consellers exiliats Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que ja han entrat anteriorment a l’edifici.

 

L’entrada a l’Eurocambra té lloc pocs dies després que el president Antonio Tajani vetés una conferència conjunta de l’expresident Puigdemont i el president Quim Torra adduint “motius de seguretat”. En tot cas, però, el veto a la conferència no mencionava explícitament que es prohibís l’accés de Puigdemont a la institució, que només podria impedir-se a través d’una ordre directa de Tajani.

 

Exterior de l’edifici Altiero Spinelli del Parlament Europeu | ACN

 

Des que és a l’exili, Puigdemont ha entrat als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera, Flandes i Suïssa. Amb tot, és el primer cop que ho fa a la cambra europea. El PP, el PSOE i Cs ja van queixar-se quan es va fer pública la data prevista per la conferència amb Torra, exigint a Tajani que prohibís la conferència, argumentant que la presència de l’expresident no encaixava “amb el noble paper” de la institució “com a referent de l’Estat de dret”. De fet, el PP va anar més enllà i va demanar al ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que trobés la “fórmula” per detenir Puigdemont si finalment no es prohibia la conferència.

 

L’exposició que s’inaugura aquest dilluns duu per títol ‘The Catalan Language: 10 million European voices’ (La llengua catalana: 10 milions de veus europees), i s’ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu fins al 8 de març. La mostra, igual que la conferència de Torra i Puigdemont, tampoc no ha estat exempta de polèmica. Inicialment els serveis de l’Eurocambra havien retirat el permís per fer-ho en les dates previstes al·legant que “no era apropiada” per la proximitat amb les eleccions generals. Posteriorment, però, van rectificar i van autoritzar-la. Fonts del Parlament Europeu van desvincular llavors ambdues decisions, ja que les exposicions depenen dels qüestors, mentre que la decisió de cancel·lar la conferència va ser del president Antonio Tajani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa