El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “Si ens mantenim dempeus ens en sortirem”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut en un acte a Girona a través de videoconferència davant de 500 persones concentrades coincidint amb els cinc mesos que fa que els Jordis són a la presó. Des de la pantalla, Puigdemont ha dit als gironins que aquests 151 dies que Sánchez i Cuixart porten entre reixes no s’oblidaran “mai”. “Però també perquè durant tot aquest temps ens hem mantingut dempeus i no hem abaixat la guàrdia davant un Estat autoritari que viola els drets fonamentals”, hi ha afegit. Puigdemont ha agraït l’escalf i la “solidaritat” que rep dels catalans i ha assegurat que es mantindrà “ferm” en la defensa de les institucions. “Ens en sortirem; de fet, ens n’estem sortint i això acabarà bé perquè ho farem plegats, i podrem retornar a Catalunya gràcies a la gent que ha votat República i llibertat”, ha assegurat.

Cartell de llibertat presos polítics a Terrassa | Alba Herrera

 

Des de Brussel·les, el president de la Generalitat i exalcalde de la ciutat ha dit que la d’avui és “una trista efemèride” que es tradueix en “patiment personal, familiar, col·lectiu i social”, i ha recordat la recent sentència del Tribunal d’Estrasburg que ha condemnat “el regne d’Espanya” per la crema de fotografies del Rei (precisament, a Girona). “Li han estirat les orelles i més que ho faran, perquè durant aquests mesos l’estat espanyol ha documentat que, sense cap mena de rubor, ha traspassat sovint l’estat de dret”, ha subratllat. I en aquest punt, Carles Puigdemont ha recorregut a una cita literària per dir que es mantindran “ferms i units” davant aquells qui els volen “humiliats i rendits”. Per això, ha recordat la frase de l’escriptor i filòsof Francesc Pujols: “El pensament català rebrota i sobreviu als seus il·lusos enterradors”.

Carles Puigdemont ha recordat als gironins que, el passat 21-D, “Catalunya va donar una resposta admirable a través de les urnes”. I que el resultat de les eleccions, “clarament a favor de la democràcia”, és el que els empeny “a construir un país on valgui la pena tenir projectes col·lectius”. “Si ens mantenim dempeus i no oblidem la presó, l’exili, la gent que ha d’anar als jutjats a declarar i l’actuació de la Guàrdia Civil ens en sortirem; de fet, ja ens n’estem sortint, i per això l’Estat manté aquesta actitud autoritària”, ha dit Puigdemont. “Això acabarà bé perquè ho farem plegats, i podrem retornar a Catalunya gràcies a la gent que ha votat República i llibertat”, ha assegurat. 

 

Finalment, Puigdemont ha volgut dir als gironins que els qui estan a Brussel·les es troben “bé i ferms”. “Ens motiva molt el sentit de tot plegat, el sentit profund de lluitar fins al final, que mai hem perdut de vista”, ha conclòs, assegurant que constantment reben ofertes de països i universitats demanant-los que vagin a explicar “com pot ser que s’amenaci un poble només per voler exercir el dret a l’autodeterminació”.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa