El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont recollirà l’acta d’eurodiputat si surt escollit
  • CA

El candidat de JxCAT a les europees i president a l’exili, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns en una roda de premsa a l’agència ACN que si el 26-M surt escollit recollirà l’acta d’eurodiputat. Amb tot, però, ha afirmat que ell no ha renunciat “mai a ser president” encara que també ha dit que no té “interès a ser candidat a unes eleccions al Parlament” i que el que voldria “és, des de fa molt de temps, recuperar la normalitat”.

Puigdemont ha comentat que les “feines” que ha iniciat de cara a ocupar un seient al Parlament Europeu “tenen molt a veure” amb la seva “condició de president cessat pel 155 i la feina que fa el Govern i els diputats al Congrés”. De fet, ha afegit, “és una continuïtat d’una responsabilitat que vam assumir tots plegats des del dia que vam anar a l’exili”.

El president a l’exili ha volgut subratllar que ell mai ha renunciat a “ser president” i que el 21-D es va presentar amb “aquest compromís, amb temps i forma,” fins que es van produir unes “circumstàncies que van impedir i continuen impedint que fos escollit”. En aquest sentit, Puigdemont ha acusat l’Estat d’haver “col·locat una muralla d’enginyeria legal per impedir-ho, no perquè no hi hagi una majoria” provocant la seva suspensió “de forma il·legal”. Davant d’aquest fet, ha afegit, “anirem fins al final per defensar aquest dret”.

Preguntat sobre si en cas de sortir escollit estaria disposat a anar a Madrid i arriscar-se a ser detingut, Puigdemont ha dit que “la pregunta s’ha de formular a les autoritats espanyoles” i els ha demanat “un compromís” perquè “està en joc la credibilitat del sistema europeu en el seu conjunt”. El president a l’exili ha defensat que ell té “immunitat” per complir amb tots els tràmits per recollir l’acta i l’interrogant és saber si els “poders espanyols” pensen “respectar les regles de joc de la UE”.

Puigdemont ha afegit que des de JxCAT estan “contents” que aquest cas pugui acabar al Tribunal Europeu dels Drets Humans perquè “estem a Europa i les coses es fan d’una altra manera” i en aquest espai creu que hi tenen més a guanyar que perdre. És més, Puigdemont considera que a l’Estat “li convindria facilitar” que si els presos polítics i els exiliats surten escollits els deixi “exercir amb normalitat” la seva feina. Seria, ha afegit, que a Espanya li seria “més fàcil explicar aquest relat de respecte d’un dret fonamental que no justificar que hi hagi presos polítics a Europa”. Puigdemont considera que això “ajudaria a posar maons en aquesta solució que només pot ser política”.

El PSC té “tot el dret a tenir un senador”

La polèmica per la designació de Miquel Iceta com a senador perquè pugui ser president del Senat ha centrat bona part de la roda de premsa de Puigdemont. El president a l’exili, que ha remarcat que ell no podrà participar en la votació que faci el Parlament “per decisió del senyor Iceta”, ha defensat que “el PSC té dret a tenir un senador” i que això “no està en qüestió”. Puigdemont ha deixat en mans del grup parlamentari de JxCAT la decisió sobre el sentit del seu vot.

Puigdemont ha assegurat que Pedro Sánchez es va prendre “una decisió precipitada” en anunciar un president del Senat sense que la persona escollida “no ha estat nomenada senadora i depèn d’una cambra sobirana” i ha recordat que la “darrera vegada que el Senat va intervenir en el Parlament va ser per aplicar el 155 i dissoldre’l”.

La roda de premsa s'ha fet per videoconferència

La roda de premsa s’ha celebrat a l’agència ACN, que va dirigir el mateix Puigdemont

Puigdemont ha mostrat el seu malestar amb Iceta per la seva actitud en el darre any i mig. “M’agradaria haver vist un altre Iceta en aquest any i mig” i al mateix temps, ha comentat, “ens agradaria escoltar també Sánchez, per veure quina és la seva agenda per Catalunya, però fer les coses de forma precipitada, no és el camí”.

Per Puigdemont “això no és falta de cortesia, és explicar les coses com són” i ha demanat “tenir una alçada de mires”. “Tothom té dret a defensar les seves idees, Iceta també, però nosaltres també, però hi ha d’haver una empatia cap aquells que no pensem com ell, si ha d’ocupar un alt càrrec com aquest”.

El president a l’exili ha afegit que d’Iceta “els gestos no els esperem, els esperàvem” i ha remarcat que més que gestos li reclamaria “canvis”. “Els catalans que estem molestos i discriminats per decisions en què ha participat Iceta voldríem un canvi cap a una política de respecte”, ha indicat.

Puigdemont ha acusat Iceta d’haver fet “mofa” de la situació dels presos polítics i d’haver-se “abraonat de forma entusiasta sobre la pila del 155” demostrant la manca d’empatia amb els seus adversaris polítics.

Defensa el Govern JxCAT-ERC

Pel que fa a la coalició de Govern ERC-JxCAT, Puigdemont ha dit que “s’ha anat fent fort en base a les dificultats” i que el president Quim Torra “no s’ha arrugat” malgrat que “hi ha molta gent que té ganes que es dissolgui” i esperen que hi hagi eleccions. Puigdemont ha advertit que detecta “moltes ganes de suportar aquests auguris” i ha desitjat “llarga vida” a l’executiu i ha afegit que “tots els que volen estabilitat per Espanya haurien de voler-la també per Catalunya”.”

“La legislatura ha de ser llarga, vam votar el 21-D en condicions extremes, en va sortir una majoria reforçada, hi ha un Govern que respon a aquesta majoria i hi pot haver discrepàncies, però el sentit del que va votar la gent és el que dona la raó al Govern”, ha apuntat Puigdemont. Pel president a l’exili l’executiu Torra “és el Govern que ho ha tingut més difícil en la recent autonomia de Catalunya i és esperable de tots que s’ajudi i no es posin pals a les rodes”.

Puigdemont també s’ha referit a les relacions amb Oriol Junqueras i no li ha fet cap retret. Ha apuntat que els projectes de JxCAT i ERC son compatibles i que l’objectiu final és el mateix. Sobre les aliances al Parlament Europeu, el president a l’exili ha dit que només negociarà amb aquells que respectin el dret a l’autodeterminació —ha exclòs el grup liberal, per oposar-se a aquest dret pel que fa a Catalunya— i que defesin els drets humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa