El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont reclama “un desbordament democràtic” per assolir la independència
  • CA

A les portes d’unes eleccions i amb l’ndependentisme dividit, el Consell per la República ha celebrat la seva assemblea fundacional amb la remarcable absència d’ERC i un protagonisme gairebé total del president a l’exili, Carles Puigdemont. En aquest context, Puigdemont ha presentat el full de ruta cap a la indepedència que, al seu entendre, hauria de tenir el consens de tot el moviment. Proposa una “pauta efectiva per a la unificació estratègica” dels partits independentistes per “vèncer el poderós estat espanyol a través del desbordament democràtic”. “La independència la vam proclamar, però no la vam fer efectiva”, ha dit en referència a l’1-O. En aquest sentit, s’envia un missatge a ERC, que reclama no viure permanentment en el record de fa tres anys.

Un moment de l’assemblea del Consell per la República, a Bèlgica, el 19 de desembre del 2020

El president a l’exili ha detallat que el “desbordament” que defensa el Consell, amb qui fou conseller d’ERC de Salut, Toni Comín, com a vicepresident, implica una majoria rotunda dels partits independentistes en les eleccions del 14-F, tant en vots com en escons, i mobilitzacions ciutadanes “massives” en el “moment oportú”. 

En el marc de l’Assemblea s’ha presentat aquest full de ruta en forma de document: “Preparem-nos”, que parteix de la idea que l’1-O és l’inici efectiu del procés d’independència de Catalunya en diverses fases. La primera, entre el 2010 i el 2014, va servir per a popularitzar la idea de la independència i deixar clar que és la clau per a resoldre els problemes del país. La segona, la decisió a les urnes, va del 2014 al 2017, incloent-hi el 9-N, les eleccions del 2015 amb la victòria de Junts pel Sí i la CUP, i sobretot el referèndum d’autodeterminació i la posterior proclamació de la independència. La tercera va del 2017 al 2020 i provoca la crisi i el desprestigi d l’Estat per l’ús de la repressió, cosa que obre la porta a la proposta del Consell, com a quarta etapa, de desbordar demcràticament l’Estat.

El Consell per la República defineix aquesta etapa com el moment en què l’independentisme ha de preparar-se per a disputar el poder a un estat espanyol que al seu entendre ja està desprestigiat a l’exterior, desballestat a l’interior i que ha renunciat a resoldre democràticament el problema català. “Des del Consell per la República creiem que avui, ben preparats, els ciutadans de Catalunya partidaris de la República som prou per a encarar amb garanties d’èxit una confrontació democràtica i pacífica, i que la prioritat, ja des d’ara, ha de ser la seva preparació. La condició necessària perquè el nostre combat culmini amb èxit és que estiguem preparats, determinats i disposats a assumir-ne els costos”, diu el document.

En roda de premsa posterior, el Consell per la República (CxR) ha demanat “reflexió” a ERC, després que els republicans hagin rebutjat assistir a l’acte de fundació de l’Assemblea de Representants de l’organisme.. El vicepresident de l’organisme, Toni Comín, ha apuntat que al CxR li és “difícil d’entendre” que ERC mantingués el veto a l’acte, perquè ha tingut lloc abans que s’esgotés la legislatura. Els republicans critiquen l’ús “partidista” del CxR en apropar-se l’assemblea al 14-F. El Consell ha ratificat Carles Puigdemont com a president de l’ens. El líder de JxCat ha demanat una victòria en vots i escons de l’independentisme a les eleccions per fer “efectiva” la república.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa