El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont no pot ser detingut a l’Eurocambra però Tajani pot impedir el seu acte
  • CA

 

 

El president a l’exili Carles Puigdemont no pot ser detingut al Parlament Europeu, com vol el PP, en cas d’accedir a l’edifici el pròxim dilluns per participar en una conferència. Segons el protocol sobre privilegis i immunitats de la Unió Europea, en vigor des del 2009, “els locals i edificis de la Unió són inviolables”. És a dir, que la policia belga necessitaria el permís exprés de la institució per entrar-hi. Sense una euroordre contra el líder de JxCat, però, el seu advocat a Bèlgica, Paul Bekaert, afirma a l’ACN que no pot ser arrestat. “És impossible, pot anar on vulgui”, diu Bekaert.

 

En tot cas, el que sí que podria passar dilluns és que el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, veti l’entrada o prohibeixi la conferència prevista de Puigdemont amb el president Quim Torra, com han sol·licitat el PSOE, PP i Cs. Segons l’article del reglament intern de la cambra, el president de la institució és qui respon “de la seguretat i la inviolabilitat de les dependències del Parlament Europeu”. El mateix reglament recull que correspon a Tajani dirigir “totes les activitats” del parlament i els seus òrgans i és qui disposa de “tots els poders” per presidir deliberacions i garantir-ne un desenvolupament “normal”.

 

Fonts de l’Eurocambra afirmen a l’ACN que la decisió és en mans de Tajani, però que no veuen “com es podria prohibir l’acte ni perquè”. Aquest dijous el PSOE, PP i Cs han enviat una carta a Tajani per demanar-li que prohibeixi la conferència de Puigdemont i Torra, al·legant que la presència de l’expresident no encaixa “amb el noble paper” de la institució “com a referent de l’Estat de dret”.

 

A banda, però, el cap de files dels populars a l’Eurocambra, Esteban González Pons, ha instat el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, a “trobar la fórmula jurídica” per arrestar Puigdemont si entra a l’edifici. En una piulada, l’eurodiputat del PP ha apuntat que si el líder de JxCat accedia a la institució deixava de ser jurídicament en territori belga i que, per tant, podia ser detingut. El protocol comunitari, però, no estableix que l’edifici del Parlament Europeu a Brussel·les sigui internacional, sinó “inviolable”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa