El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “Hem de passar de ‘l’Estat sóc jo’ a ‘l’Estat sou vosaltres’ “
  • CA

El candidat de JxCAT i president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat l’autoritarisme de l’Estat espanyol i el menyspreu cap als drets dels ciutadans, una actitud que ha contraposat amb la voluntat de Catalunya de “constituir-se en un Estat modern, sobirà i just que sigui capaç de situar-se a l’avantguarda democràtica d’Europa”. Puigdemont ha assegurat que la República que vol construir JxCAT implica un canvi substancial en la concepció que l’Estat té dels ciutadans: “Hem de passar de ‘l’Estat sóc jo’ a ‘l’Estat sou vosaltres’, del principi de la sospita al principi de la confiança, cosa que no és possible amb ‘l’Estat sóc jo de la llotja del Bernabéu i l’IBEX-35″. Per al candidat de JxCAT, s’han de produir canvis importants en el concepte d’administració, per crear un Estat que “confiï més en el paper del ciutadà i l’entengui com un cooperador necessari i molt valuós per al progrés de l’Estat, i no com un element sospitós perquè l’Estat no se’n refia, i al qual se li posen traves burocràtiques per a qualsevol gestió”.

L’arribada de la República | Jordi Borràs

 

Puigdemont, que ha expressat el desig que “Catalunya sigui la primera república nadiua digital”, en què els ciutadans no hagin d’obeir sense protestar “per por a inspeccions fiscals, presó o exili, com passa ara”, sinó que els ciutadans “tinguin responsablement vocació de cooperativa amb l’Estat per fer un país millor. Aquest és el gran canvi que proposem”, ha sentenciat en la seva intervenció per videoconferència en el primer acte sectorial de campanya de la candidatura, que s’ha dedicat al món digital.

 

Segons Puigdemont, s’ha produït “una escletxa” entre els ciutadans i els seus governants que cada vegada es fa més gran, i és per aquesta raó que considera que “Catalunya té una oportunitat colossal de liderar una revolució democràtica”, perquè té una societat cada vegada més ben formada amb accés al coneixement, connectada al món i multilingüe, i a la vegada, gaudeix d’una evolució tecnològica que ha permès al ciutadà de Catalunya tenir la possibilitat efectiva de participar, decidir i intervenir en “com ha de ser el país on vol veure créixer els seus fills, el seu negoci o la seva vida personal”. Finalment, Puigdemont ha assegurat que els catalans estan en condicions de poder exercir “veritablement la condició de ciutadans fins al màxim nivell i ajudar en la construcció del seu país”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa