Puigdemont destaca el model de recerca "d'èxit" de Catalunya en l'acte d'entrega dels premis nacionals

El director de l'Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, ha rebut el màxim guardó

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat en relleu aquest vespre el sistema de recerca de Catalunya, al qual s'ha referit com un "model d'èxit". Carles Puigdemont ha fet notar que quan l'any 2014 l'Estat espanyol demanava a la Comissió Europea què havia de fer per millorar el seu sistema de recerca, els van respondre amb un informe, elaborat per l'òrgan consultiu en política científica, que "es podria resumir en els principals trets del model català: autonomia, flexibilitat i obertura". "Nosaltres ja ho tenim", ha reblat. Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha aconseguit el Premi Nacional de Recerca.

Puigdemont, acompanyat dels consellers d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i de Salut, Antoni Comín, ha encapçalat aquest vespre l'acte de lliurament de la 27a edició dels Premis Nacionals de Recerca, que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. En l'acte també ha intervingut el president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Antoni Esteve.

 

El president de la Generalitat ha posat en valor els indicadors que "corroboren l'èxit del model propi de recerca catalana". Ha explicat que "amb l'1,5% de la població europea, Catalunya obté el 2,6% dels fons europeus Horitzó 2020". I ha afegit que "el 2013 l'MIT Reviews destacava que 2 de les 3 millors institucions en física i astronomia del món són catalanes, l'ICFO i l'ICREA. I avui les premiem de mans de Lluís Torner i Samuel Sánchez".

Durant l'acte, el president Puigdemont ha tingut un record per Pere Mir, traspassat recentment, que va ser "un dels grans mecenes del món científic a Catalunya". L'any 2002 va crear la Fundació Cellex, que, ha explicat, "ha protagonitzat en els darrers anys les majors aportacions del sector privat al progrés científic de Catalunya". "Des de la discreció i la no ingerència, Pere Mir va contribuir a fer gran aquest país", ha subratllat.

 

Els Premis Nacionals de Recerca són les màximes distincions que s'atorguen en l'àmbit de la recerca a Catalunya, amb les quals el Govern, a través de la FCRi, fomenta el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.

 

A banda del Premi Nacional de Recerca, el catedràtic Lluís Torner, també s'ha guardonat el professor d'investigació ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) Samuel Sánchez Ordóñez com a Premi Nacional de Recerca al Talent Jove.

 

 

El Premi Nacional al Mecenatge Científic ha estat per a la Fundació Bancària "la Caixa", per l'aportació com a entitat líder a Catalunya i segona a Europa en finançament de projectes científics nacionals i internacionals.

 

El Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R I ha estat per al Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua), participat per Aigües de Barcelona, el CSIC i la UPC.

 

I finalment, el Premi Nacional de Comunicació Científica ha estat per al programa Dinàmiks, de Televisió de Catalunya, presentat pel físic i divulgador Dani Jiménez.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?