Puigdemont: “Assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república”

El president demana al Parlament que deixi en suspens la llei de transitorietat per intentar una negociació amb Madrid i demana la mediació internacional
Moments abans del ple del Parlament
Moments abans del ple del Parlament | Jordi Borràs

“Assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república”, ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva compareixença al ple per explicar els efectes del referèndum de l'1-O. Ara bé, el president ha demanat al Parlament que deixi en suspens els efectes de la llei de transitorietat jurídica i del referèndum. "El Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la independència durant les properes setmanes", ha dit, per tal de poder obrir un període de diàleg amb Madrid, alhora que ha fet una crida a la comunitat internacional perquè faci de mediadora. I s'ha adreçat directament a la UE per demanar-li que vetlli "pels valors fundacionals de la UE". “Vivim un moment excepcional, de dimensió històrica, i les seves conseqüències i efectes van molt més enllà del nostre país. Ens hem hagut de sentir que era un afer intern, però ara Catalunya és un afer europeu”, ha concretat Puigdemont, que també ha assegurat que ja compta amb alguns suports internacionals i aviat n'arribaran de nous. 


“Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un estat independent i a ser escoltada i respectada. I Avui ho és més enllà de les nostres fronteres. El sí a la independència ha guanyat a les urnes per majoria absoluta fa dos anys, i en un referèndum a cops de porra. I aquest és el camí que estic disposat a transitar", ha assegurat el president, que ha remarcat que "milions de ciutadans han arribat a la conclusió racional que l’única manera de garantir la supervivència és que Catalunya es constitueixi en un Estat”.

 

El president ha insistit en la vocació de diàleg del Govern, i s'ha adreçat als ciutadans de l'Estat en castellà per transmetre'ls la seva voluntat de "rebaixar la tensió": "Els vull donar un missatge de “tranquil·litat, de voluntat de diàleg i de respecte, i sóc conscient del missatge que els arriba de la majoria de mitjans. No som uns delinqüents, no som uns bojos, no som uns colpistes ni uns abduïts, som gent normal que vol votar, no tenim res en contra dels espanyols, al contrari, ens hi volem entendre millor, perquè des de fa uns anys, la relació no funciona i no s’ha fet res per revertir aquesta situació". 


 

El president de la Generalitat ha pres la paraula a les 19.13h, amb més d’una hora de retard sobre l’hora prevista, les 18h, després que hi hagi hagut tensió entre JxSí i la CUP sobre la fórmula amb què s’havia de produir la declaració. De fet, els diputats de la CUP no han aplaudit el president després de la seva intervenció.

 
Comentaris
gerard de sarria
Gran error. Els maxacaran per res..Calia fotra-la ben forta...
Deu tenir un as amagat, perquè del contrari no entenc res.
Inadaptado
JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Que ridículo, separatistas, que ridículo,lo habéis hecho!!! Vuestro presi se ha rajadooooooooooo!!!!! jajajajajaajajajajajajajajaaja!!!!!!! Ahora, a tragar!! Estáis derrotados. Punto.
Xurriaca Pallaresa
M.H.P Puigdemont, em semble una decisiò brillant i democraticament impecable. Ara depen dels del No al diáleg, dels del No a la diversitat, dels del No al reconeixement de Catalunya. Ara tenen tota la presiò i la responsabilitat, per demostrar que de debó son demócrates i no uns histórics opresors de Pobles. Nosaltres President, som mestres en fermesa i constancia i no torçaran mai les nostres aspiracions. ¿Entrará Espanya a l´era moderna de les llibertats o s´enfaixarán al segle XVII?.
Racs
D'acord. Ara que es preparin. Aniran a per ells, suspendran l'autonomia i forçaran eleccions. Aplicaran la llei de partits i només es podran presentar els Constitucionalistes i el grupet del Coscu. Tema acabat. I tota la gent que va votar el dia 1 i que es va partir la cara per fer-ho mai més es tornarà a movilitzar per a res, possiblement perquè no en tornarà a tenir oportunitat. Espero que algun dia el poble català sapiga reneixer, no veig ni quan ni com.
Jim
Però som independents o no?
Al final els ha foçat a internacionalizar el conflicte
cosa que el gobierno no vol de cap de les maneres.
Jauma
Ara diu blat, ara diu ordi :))
Ciutadana farta
Seguim el cami d,eslovenia fil per randa, europa ho ha demanat , segons fonts fiables , si l,estat no accepta negociar , es reconeixera internacionalment el nou pais i españa quedara retratada, la merkel imposa negociar, pressionada pels verds alemanys, que necessita per governar i que li han posat aquesta condicio un gol a l,escaire a l,estat español, ha declarat l,independencia , ajornada per negociar els termes, a peticio internacional, jugada mestra, visca la republica!!!!
Un pas en falç de los madriles
la declaració d'independencia ja està signada. Es fa efectiva en minuts.

envia el comentari