El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “Assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república”
  • CA

“Assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república”, ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva compareixença al ple per explicar els efectes del referèndum de l’1-O. Ara bé, el president ha demanat al Parlament que deixi en suspens els efectes de la llei de transitorietat jurídica i del referèndum. “El Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la independència durant les properes setmanes”, ha dit, per tal de poder obrir un període de diàleg amb Madrid, alhora que ha fet una crida a la comunitat internacional perquè faci de mediadora. I s’ha adreçat directament a la UE per demanar-li que vetlli “pels valors fundacionals de la UE”. “Vivim un moment excepcional, de dimensió històrica, i les seves conseqüències i efectes van molt més enllà del nostre país. Ens hem hagut de sentir que era un afer intern, però ara Catalunya és un afer europeu”, ha concretat Puigdemont, que també ha assegurat que ja compta amb alguns suports internacionals i aviat n’arribaran de nous. 

“Catalunya s’ha guanyat el dret a ser un estat independent i a ser escoltada i respectada. I Avui ho és més enllà de les nostres fronteres. El sí a la independència ha guanyat a les urnes per majoria absoluta fa dos anys, i en un referèndum a cops de porra. I aquest és el camí que estic disposat a transitar”, ha assegurat el president, que ha remarcat que “milions de ciutadans han arribat a la conclusió racional que l’única manera de garantir la supervivència és que Catalunya es constitueixi en un Estat”.

 

El president ha insistit en la vocació de diàleg del Govern, i s’ha adreçat als ciutadans de l’Estat en castellà per transmetre’ls la seva voluntat de “rebaixar la tensió”: “Els vull donar un missatge de “tranquil·litat, de voluntat de diàleg i de respecte, i sóc conscient del missatge que els arriba de la majoria de mitjans. No som uns delinqüents, no som uns bojos, no som uns colpistes ni uns abduïts, som gent normal que vol votar, no tenim res en contra dels espanyols, al contrari, ens hi volem entendre millor, perquè des de fa uns anys, la relació no funciona i no s’ha fet res per revertir aquesta situació”. 

 

El president de la Generalitat ha pres la paraula a les 19.13h, amb més d’una hora de retard sobre l’hora prevista, les 18h, després que hi hagi hagut tensió entre JxSí i la CUP sobre la fórmula amb què s’havia de produir la declaració. De fet, els diputats de la CUP no han aplaudit el president després de la seva intervenció.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa