El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont alerta que “l’Estat es venjarà si l’independentisme no se’n surt”
  • CA

 

 

Frenètic, enèrgic i contundent inici de campanya del PDeCAT pel Sí al referèndum. Des del hall Teatre Nacional de Catalunya (TNC), els exconvergents han donat el tret de sortida dels actes que organitzaran a partir del març per a fer pedagogia pel referèndum i campanya pel vot independentista. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat de cloure el míting, que ha comptat amb la plana major del Govern i la cúpula del partit.

 

En un discurs pausat però directe, el cap de l’executiu ha advertit que l’Estat espanyol ho farà “tot” per tal d’aturar el procés independentista i evitar que se celebri un referèndum a Catalunya. Així, Puigdemont ha alertat que des de Madrid “estan disposats que s’entengui l’amenaça ben alta i clara, i també la venjança que ens espera si no ens en sortim”.

 

En aquest sentit, i uns dies abans que Mariano Rajoy vingui a Catalunya suposadament a anunciar millores en infraestructures, Puigdemont ha recordat que l’Estat té abandonades les inversions “perquè defensem la independència”. Una actitud que, tal i com ha subratllat el president del Govern, també afecta els catalans del No que encara confien en Espanya.

 

“L’Estat ens amenaça amb un ‘prepareu-vos’ perquè, si no, es venjarà amb el nostre model educatiu, lingüístic, econòmic, cívic, cultural i de convivència”, ha avisat Puigdemont.

 

L’acte d’inici de la campanya del PDeCAT pel Sí al referèndum al TNC | Jordi Borràs

 

 

Del No de Londres al No de Madrid

 

El president de la Generalitat també ha comparat el cas català amb l’escocès, i ha recordat que el Regne Unit va intentar seduir Escòcia, durant la campanya del referèndum del 2014, perquè no apostés per la independència. “El No d’allà no era una venjança, era un discurs d’efecte i necessitat per part de Londres”, ha opinat Puigdemont.

 

Per contra, el president català ha subratllat que si Catalunya no diu “un gran Sí”, en sortirà perjudicada, i ha manifestat que l’Estat espanyol dedica recursos propis dels catalans per anar pel món i demanar favors a països perquè no vulguin ajudar ni entendre les reivindicacions sobiranistes.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, amb l’expresident del Govern Artur Mas, en l’acte del PDeCAT al TNC | Jordi Borràs

 

 

El paper del PDeCAT

 

Al seu torn, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha precedit Puigdemont per deixar clar que Madrid “no ens aturarà”. Segons ha afirmat, els exconvergents tiraran endavant “amb sentit d’Estat i amb un somriure, tossudament alçats i amb confiança”. 

 

A més, ha destacat que l’objectiu del PDeCAT és convèncer indecisos i ser un partit que es reivindiqui “des del mig, deixant enrere sectarismes, obrint les portes d’aquest gran partit a tothom, i no pensant en el nostre interès sinó en el del país, el millor país del sud d’Europa”.

 

Per cert, l’expresident de la Generalitat Artur Mas ha definit (i lloat) Pascal com una dirigent amb “saba nova i bones arrels”, i ha afirmat que quan es combina això “l’arbre pot florir”.  “Tenm moltes esperances que us en sortiu, perquè si ho feu ens en sortim tots”, ha conclòs Mas en la presentació.

Homs, Mas, Puigdemont, Ortega, Pascal, Rigau i Munté, en l’acte d’inici de la campanya del PDeCAT pel Sí al referèndum | Jordi Borràs

 

 

La mestra de Catalunya, i el llegat d’Unió

 

Protagonisme també per l’exconsellera d’Educació Irene Rigau, i l’exvicepresidenta Joana Ortega. La diputada de JxSí al Parlament, presentada per Francesc Homs com “la mestra de Catalunya”, ha sentenciat que el problema català no existeix, ja que quan un fet es repeteix al llarg de la història, dóna a entendre que “el problema el tenen a Madrid, però no existeix a Catalunya”.

 

Finalment, Ortega, molt emocionada, ha reivindicat el llegat d’Unió, l’endemà que es confirmés la desaparició final del partit que van liderar Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler. “Cal aprendre dels errors”, ha recomanat l’exconsellera, que ha puntualitzat que només la història podrà jutjar el procés, i podrà dir el que va representar el 9-N.

 

L’acte ha aplegat unes 2.000 persones -segons l’organització- i ha reunit, sobretot, senyeres, banderes europees i estelades. Així, el PDeCAT ja ha engegat una campanya pel Sí que acabarà anant en paral·lel a la campanya que s’espera unitària entre els partits i les entitats independentistes.

 

Banderes estelades i senyeres (i europees) en l’acte d’inici de la campanya del PDeCAT pel Sí al referèndum, el 25 de març de 2017 al TNC | Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa