Puigdemont destensa per negociar

El president assumeix el mandat de crear un Estat, però demana al Parlament que suspengui la declaració d'independència "durant unes setmanes". La CUP avisa JxSí que en cap cas no renunciarà a executar el resultat de l'1-O
El president de la Generalitat, aplaudit pels diputats de JxSí després de la seva intervenció
El president de la Generalitat, aplaudit pels diputats de JxSí després de la seva intervenció | Jordi Borràs

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat decol·locat l'Estat espanyol, que esperava una proclamació immediata de la independència de forma unilateral i sense apel·lar al diàleg. Ha recollit el mandat dels resultats del referèndum de l'1-O i ha assegurat que “assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república", però ha afegit una fórmula que deixa Madrid en una posició incòmoda davant de la comunitat internacinonal: "El Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la independència durant les properes setmanes per tal de poder obrir una negociació". Amb aquesta proposta, serà la cambra catalana la que tindrà la potestat de de decidir en quin moment s'aplica la llei del referèndum, que estableix que, consolidats els resultats oficials, s'ha de proclamar la independència, i també en quin moment entra en vigor la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. Amb aquesta decisió, que ha generat un gran malestar a la CUP, fins al punt que no ha aplaudit el discurs del president, el Govern vol destensar una situació que amb tota probabilitat hauria desembocat en els propers dies en una intervenció directa de l'Estat a Catalunya per prendre el control dels Mossos d'Esquadra -a la pràctica, perdre el control de la seguretat significa perdre el control del país-, i una possible detenció de consellers i president de la Generalitat. "El conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya es pot resoldre de forma acordada i civilitzada", ha remarcat el president per defensar la fórmula de declaració d'independència diferida. 


 

El president ha fet una apel·lació a Madrid, però també a la UE i la comunitat internacional, recordant que han estat moltes personalitats internacionals les que reclamen diàleg per resoldre el conflicte polític i condemnen l'ús de la violència policial. I en concret, ha demanat a la Unió Europea que "vetlli pels seus principis fundacionals" i pel respecte als drets fonamentals. Amb aquest gest, el president ha sumat el sector dels Comuns i Podem, que s'han mostrat oberts a sumar-se a la voluntat de diàleg del Govern amb Madrid per trobar una sortida.  

 

 

Moments abans del ple del Parlament
Moments abans del ple del Parlament | Jordi Borràs

Es donava per fet que Carles Puigdemont faria una declaració solemne d'independència i inici del procés constituent de la República, que aniria acompanyada d'una petició de mediació internacional per tal que l'Estat espanyol s'avingui negociar una separació pactada amb un termini de temps acotat. Però després que hi hagi hagut una reunió entre JxSí i la CUP, i una trucada provinent d'Europa, el contingut de la qual es desconeix, han fet que a darrera hora s'hagi demanat un ajornament del ple d'una hora. En aquest temps, durant el qual el president hauria proposat una reformulació del guió previst, la CUP i algun diputat d'ERC han expressat el seu malestar. 


La diputada de la CUP Anna Gabriel, intervenint al Parlament
La diputada de la CUP Anna Gabriel, intervenint al Parlament | Jordi Borràs

 

La CUP, decebuda 

 

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha deixat clar que "nosaltres no podem acceptar aquesta suspensió dels efectes per negociar amb Madrid. Negociar amb amb un Estat que aplica tàctiques del terror, que legitima l'extrema dreta al carrer? Ens encantaria pensar que l'Estat deixa la línia d'amenaces i de judicialització, sense violència i reconeixent els resultats de l'1-O, entre iguals, entre dos actors que respecten escrupolosament els drets civils i polítics. Però això no és possible, i ens refermem en la voluntat de fer efectiu el resultat de l'1-O i trencar les cadenes del règim del 78", ha dit, visiblement decebuda pel canvi de guió. "Creiem que avui tocava proclamar solemnement la República catalana. I creiem que l'únic mitjà de negociació possible amb l'Estat espanyol és la República catalana", ha conclòs. Anna Gabriel ha insistit que els diputats i diputades de la CUP "defensarem la república de cara al món". 


 

Després d'una certa confusió durant el ple sobre els efectes reals del compromís del president, la CUP ha demanat a JxSí que es visualitzés aquest compromís. I en finalitzar el ple, els diputats independentistes s'han dirigit a l'auditori del Parlament per signar una declaració de compomís amb la independència.
Comentaris
Negociar a partir de quina posició de força? Dividir l'independentisme al seu punt culminant té un nom: Alta traïció!
No us deixarem viure. Us heu escagarrinat.. Cerqueu dinamitar la unió independentista amb la por del xantatge econòmic, però no us en sortireu. Ni que fóssim la meitat dels que vam votar sí, tenim prou força per capgirar-ho tot i que les vostres paradetes se'n vagin a fer punyetes. No volem ser esclaus, anirem pel pedregar agafats pel coll. Prou obseqüència amb l'espanyolisme.
Xurriaca Pallaresa
FORÇA COMPANYS, FORÇA, CONSTÀNCIA I DETERMINACIÓ... I per sobre de tot confiança cega i absoluta en els nostres líders. ¿Algú pot dubtar que la seva gestió, no impliqui un compromís personal i col·lectiu irreductible, vers la gent que representen i la Catalunya que tots volem?... La política és l'eina dels valents i renunciar-hi és la barbàrie i aquesta no ens portaria mai a la REPÚBLICA CATALANA, A LA QUE MAI RENUNCIAREM I QUE SEGUR QUE CONSTRUIREM.
Ramon
Anims, anims a tots i totes, aquesta es la millor manera de independitzarse de espanya, a la eslovena, la declaracio ja esta feta
Joan
Paciència. Ara la pilota està a la teulada de Rajoy. Tant si no fa res com si ens ataca, Europa ens reconeixerà. Se'ls comencen a inflar els ous...
Aquesta ja la veiem venir. Dilatar el temps fins que la Cup digui prou i aleshores eleccions. Però no perquè ho digui la oposició sinó els immadurs de la Cup, oi? El vot de l'empresariat val més que el nostre Pdecàtors?
Gabrielu
Els infiltrats dins la CUP s'han emprenyat perquè l'habilitat d'en Puigdemont els ha deixat desconcertats. Malgrat la CUP i les seves collonades tindrem la independència.
A la eslovena diu un. Jo m'estimaria més a la catalana perquè serà la nostra. De tan mirar que fan els altres al final no fotem res i anem sortint amb collonades com l'iberisme i altres rareses. Eslovènia és Eslovènia i un vaso es un vaso. Al final no quedarà ningú per proclamar la independència, amb aquest pas s'esdevindrà abans una extinció massiva.
terrassenc
Posar la pressió europea al mateix nivell que el mandat del 1-O és una traïció que només té una excusa possible: que s'hagi pactat el reconeixement d'Europa si Espanya no vol pactar. Però no ens enganyem, Europa vol que es voti i es perdi (com passa gairebé sempre si el referèndum és pactat). Ignorar el mandat de l'1-O per una promesa d'un pacte per mirar d'anul·lar-lo no és més que una nova indignitat convergent.
D'una vella casa
(1) Ahir el President va posar de relleu que cal digerir el que està succeint a CAT, que és d'una enorme trascendència per a CAT, ESP i EU. EU ha reaccionat quan ha vist com ESP ha tractat als catalans l'1-O, és inadmisible; així com, per l'aturada del 3-O. Ambdos fets social i econòmic són importantíssims. Cal entendre la trascendència del que estem fent a CAT. Ànims!
D'una vella casa
(2.) Els estats artificials com l'estat ESP diu llei al "paper": 1. l'art. 155 és copiat d'una llegislació alemanya de 1947 que no s'ha aplicat mai, què fa a la constitució esp de 1978? 2. quants espanyols vius varen aprovar la cons. espanyola, un 30%? 3. Els nous ordres arriben de mans de les nacions naturals com CAT. El que fem, com al llarg de la nostra història, és cabdal pel conjunt d'Europa. Ara ho estan reconeixent a Europa i arreu. Ànims!
krateres
Al final, i com era d'esperar: "agua de borrajas".
Elisa
No volgueu ser mes papistes que el papa, Puigdemont ha fet una jugada mestre, que ningú s'esperaba, la guerra es guanya amb estrategies i no embestin sense pensar com fan a Espanya, s'ha signat la independència, i ara a veure com es mou l'estat devant de tot el mon que l'està observant. Ara ja no es un problema intern, perquè tots els que van demanar diàleg si han d'involucrar i com l'estat no farà res ben fet, ens legitimarà devant el mpn senser.
EREP
Pensó que el President i tot el Govern, saben molt bé lo que es fan. Tinguem confiança hi ha lluitar fins el final. Sempre ha sigut un país negociador i sempre han tingut seny.

envia el comentari