El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont destensa per negociar
  • CA
El president de la Generalitat, aplaudit pels diputats de JxSí després de la seva intervenció
El president de la Generalitat, aplaudit pels diputats de JxSí després de la seva intervenció | Jordi Borràs

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat decol·locat l’Estat espanyol, que esperava una proclamació immediata de la independència de forma unilateral i sense apel·lar al diàleg. Ha recollit el mandat dels resultats del referèndum de l’1-O i ha assegurat que “assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat en forma de república”, però ha afegit una fórmula que deixa Madrid en una posició incòmoda davant de la comunitat internacinonal: “El Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la independència durant les properes setmanes per tal de poder obrir una negociació“. Amb aquesta proposta, serà la cambra catalana la que tindrà la potestat de de decidir en quin moment s’aplica la llei del referèndum, que estableix que, consolidats els resultats oficials, s’ha de proclamar la independència, i també en quin moment entra en vigor la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. Amb aquesta decisió, que ha generat un gran malestar a la CUP, fins al punt que no ha aplaudit el discurs del president, el Govern vol destensar una situació que amb tota probabilitat hauria desembocat en els propers dies en una intervenció directa de l’Estat a Catalunya per prendre el control dels Mossos d’Esquadra -a la pràctica, perdre el control de la seguretat significa perdre el control del país-, i una possible detenció de consellers i president de la Generalitat. “El conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya es pot resoldre de forma acordada i civilitzada”, ha remarcat el president per defensar la fórmula de declaració d’independència diferida. 

 

El president ha fet una apel·lació a Madrid, però també a la UE i la comunitat internacional, recordant que han estat moltes personalitats internacionals les que reclamen diàleg per resoldre el conflicte polític i condemnen l’ús de la violència policial. I en concret, ha demanat a la Unió Europea que “vetlli pels seus principis fundacionals” i pel respecte als drets fonamentals. Amb aquest gest, el president ha sumat el sector dels Comuns i Podem, que s’han mostrat oberts a sumar-se a la voluntat de diàleg del Govern amb Madrid per trobar una sortida.  

 

 

Es donava per fet que Carles Puigdemont faria una declaració solemne d’independència i inici del procés constituent de la República, que aniria acompanyada d’una petició de mediació internacional per tal que l’Estat espanyol s’avingui negociar una separació pactada amb un termini de temps acotat. Però després que hi hagi hagut una reunió entre JxSí i la CUP, i una trucada provinent d’Europa, el contingut de la qual es desconeix, han fet que a darrera hora s’hagi demanat un ajornament del ple d’una hora. En aquest temps, durant el qual el president hauria proposat una reformulació del guió previst, la CUP i algun diputat d’ERC han expressat el seu malestar. 

La diputada de la CUP Anna Gabriel, intervenint al Parlament
La diputada de la CUP Anna Gabriel, intervenint al Parlament | Jordi Borràs

 

La CUP, decebuda 

 

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha deixat clar que “nosaltres no podem acceptar aquesta suspensió dels efectes per negociar amb Madrid. Negociar amb amb un Estat que aplica tàctiques del terror, que legitima l’extrema dreta al carrer? Ens encantaria pensar que l’Estat deixa la línia d’amenaces i de judicialització, sense violència i reconeixent els resultats de l’1-O, entre iguals, entre dos actors que respecten escrupolosament els drets civils i polítics. Però això no és possible, i ens refermem en la voluntat de fer efectiu el resultat de l’1-O i trencar les cadenes del règim del 78″, ha dit, visiblement decebuda pel canvi de guió. “Creiem que avui tocava proclamar solemnement la República catalana. I creiem que l’únic mitjà de negociació possible amb l’Estat espanyol és la República catalana”, ha conclòs. Anna Gabriel ha insistit que els diputats i diputades de la CUP “defensarem la república de cara al món”. 

 

Després d’una certa confusió durant el ple sobre els efectes reals del compromís del president, la CUP ha demanat a JxSí que es visualitzés aquest compromís. I en finalitzar el ple, els diputats independentistes s’han dirigit a l’auditori del Parlament per signar una declaració de compomís amb la independència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa