Puig (PNC): “Cal moure’s en el diàleg sense generar falses expectatives”

"La via escocesa és la més democràtica" afegeix el portaveu del nou partit, que es fundarà dissabte

El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) es funda dissabte en un congrés telemàtic. El portaveu, Oriol Puig, explica en una entrevista les claus de l’acte i les característiques de la nova formació que apareix en la política i que ja es prepara per les eleccions. Puig emmarca el debat territorial en l’àmbit del pacte: “Ens hem de moure en el diàleg i sense generar falses expectatives. La via escocesa hi pot donar resposta, és la més democràtica dins dels marcs legals de la UE”. El portaveu del PNC també aposta per forjar un “projecte de país a llarg termini” que respongui a les prioritats econòmiques, socials, de sostenibilitat i innovació. Puig defineix el PNC com un partit que abraça el centre-esquerra i el centre-dreta ideològic.

El congrés de dissabte serà telemàtic a causa de les mesures de prevenció per la pandèmia del coronavirus. Puig es mostra “convençut” que el sistema virtual garantirà la “màxima participació” de la militància del PNC, que votarà les esmenes als tres documents que es debatran. Les bases valoraran el manifest polític del nou partit, que situa el centre com l’espai ideològic de la formació, aposta per la via pactada i rebutja la unilateralitat. El document també reclama que la Generalitat “governi” i gestioni el dia a dia, i critica l’evolució del procés sobiranista. La “mirada llarga” -pal de paller de l’associació d’El País de Demà, l’embrió del PNC- és una de les claus del manifest. En aquest sentit, Puig lamenta la “manca de lideratge” de les qüestions socials i econòmiques, i constata que la crisi de la COVID-19 ha demostrat que els governs també han d’encapçalar polítiques per donar respostes concretes a la ciutadania: “Aquí ens hi trobaran”, assegura.

El congrés també debatrà les propostes que recull un document amb més de 300 aportacions sobre diferents àmbits. La tercera votació serà sobre l’àmbit organitzatiu, que servirà per definir la direcció i l’estructura del nou partit. Així, l’acte fundacional del PNC preveu intervencions del seu grup impulsor -entre els quals es troba el propi Puig-, que defensarà els documents. La militància debatrà i votarà les esmenes als tres documents. Tot apunta que el manifest, les propostes de país i el text organitzatiu rebran el vist i plau de les bases del partit, en un congrés que comptarà amb la representació de membres d’El País de Demà.

Tot i que la direcció del PNC està “focalitzada” en el congrés de dissabte, Puig admet que el calendari electoral apressarà l’activitat de la nova formació. El Partit Nacionalista manté negociacions amb Units per Avançar -la formació de l’exlíder d’Unió Ramon Espadaler, ara diputat a les llistes del PSC- per a una possible confluència, una aposta que des del PNC neguen per ara-, així com amb sectors del PDeCAT. Sigui com sigui, el Partit Nacionalista té decidit presentar-se a les properes eleccions al Parlament. El PNC col·loca dissabte la primera pedra del nou projecte. El següent objectiu serà tancar un acord formal amb Units i seduir integrants del PDeCAT –l’excoordinadora general Marta Pascal i l’exdiputat Carles Campuzano ja han estripat el carnet per aplanar el seu camí cap al PNC. La direcció del partit treballarà a partir de dilluns perquè a les següents eleccions hi hagi una papereta que representi l’espai ideològic que defensa el Partit Nacionalista de Catalunya.

El PNC va presentar dimarts el seu logotip, de color blau turquesa i amb la ‘C’ de Catalunya destacada per “representar la voluntat del partit de treballar per al conjunt del país”. La figura que apareix rere la mateixa lletra fa al·lusió a la flama del Canigó, segons explica la formació catalanista. La lletra ‘P’ apareix en majúscula, amb la ‘n’ en minúscula.

Nou comentari