El PSOE preveu celebrar la presa de possessió de Sánchez entre dissabte i dilluns

Pastor traslladarà aquest divendres el resultat de la moció de censura al rei Felip VI
Pedro Sánchez, preparat per defensar la seva alternativa
Pedro Sánchez, preparat per defensar la seva alternativa | El Món

El PSOE preveu un relleu ràpid del govern de Mariano Rajoy pel nou executiu que erigirà Pedro Sánchez a partir d’aquest divendres si es confirma el suport de la cambra a la seva moció de censura. Un cop superada la votació, la Constitució estableix que el candidat quedarà investit automàticament i l’executiu sortint queda en funcions fins que no es consumi el relleu. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, traslladarà el resultat de la moció de censura al rei Felip VI, que la sancionarà perquè sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat en forma de decret de nomenament. A partir d’aquest moment, Sánchez pot prendre ja possessió com a president en un acte a la Zarzuela que es podria celebrar com a molt ràpid dissabte a la tarda, però que també es podria produir diumenge i dilluns, i nomenar els seus nous ministres perquè prometessin o juressin el càrrec aquesta mateixa setmana.


 

L’anunci del “sí” del PNB no només ha propiciat el comiat accelerat dels ministres de Mariano Rajoy, que al llarg de la tarda de dijous ja donaven per feta la seva derrota a la moció de censura, sinó que ha obert la travessa dels noms ministrables que Pedro Sánchez posarà sobre la taula en les pròximes hores. Entre altres, la seva mà dreta, José Luís Ábalos, que podria anar a Presidència, la portaveu al Congrés, Margarita Robles, a Justícia, o Patxi López, a Administracions Territorials. També un independent català, l’economista Anton Costa, i papers encara per atribuir a la portaveu adjunta del Grup Socialista, Meritxell Batet, i a la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que es podria quedar al Congrés dels Diputats. 


 

Sobre la taula també la possibilitat que Sánchez s’avingui a un acord amb Podem per a la constitució del govern, un cop els de Pablo Iglesias li han recordat aquest dijous les dificultats d’un govern sustentat únicament per 84 diputats. En qualsevol cas, fonts socialistes donen per fet que aquest serà un tram de legislatura inestable i difícil, condicionat també pel paper que adquireixi l’oposició del PP i de Ciutadans, i del futur de Mariano Rajoy, que segons fonts del PP es resisteix per ara a abandonar el lideratge del partit. 
Comentaris
Ovidj
Ves per on… De moment i pensant solsament en clau espenyola, hem perdut dos anys… Dos anys, moltes garrotades, persones a la presó o al exili, molta tensió i dos anys de temps perdut per arrivar al mateix punt on erem quan la malmesa primera investidura de Sanchez. Aquella que li van enfonsar els mateixos “barons” del PxxE que li varen impedir pactar amb Podemos i amb els nacionalistes. Si no recordó malament alleshores amb 185 diputats...
Ovidj
... Ara son 180, s’en han perdut 5 pel camí; pero de nou, cal veure ara, si amb Podemos i els nacionalistes, pot anar prenent forma “aquell estat plurinacional”, de CONFEDERACIO DE NACIONS IGUALS, que tant es va parlar i somiar. Com ahir es va dir, pot esser es “l’ultima oportunitat”. Veurem que fan; sino… Adeu.

envia el comentari