El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE frena les esmenes internes sobre la monarquia
  • CA

El PSOE ha frenat les esmenes sobre la monarquia que havien presentat al Congrés Federal les joventuts del País Valencià, Madrid, Andalusia, Castella Lleó i Balears, que proposaven –entre d’altres- obrir una comissió d’investigació sobre les activitats del rei emèrit al Congrés o donar veu als ciutadans per decidir sobre el model d’Estat. El partit s’ha conformat en refermar els “valors republicans i democràtics” del partit.

Alhora, però, el document polític confirma la seva “lleialtat al pacte constitucional de 1978 que va contribuir a la nostra democràcia i que garanteix els drets i llibertats de la ciutadania espanyola”. El text també fa referència a la “rendició de comptes de totes les institucions de l’Estat, inclosa la Casa Reial”, però recorda que aquesta “transparència” que s’exigeix “coincideix amb la voluntat manifestada pel cap d’Estat”, el rei espanyol Felip VI. De fet, el document no cita en cap moment Joan Carles de Borbó.

“La manca d’exemplaritat que s’hagués pogut produir a qualsevol instància política comporta un dany gravíssim al funcionament de l’Estat, a la confiança de la ciutadania en les seves institucions i a la qualitat de la nostra democràcia”, sosté el text, i “la justícia ha d’aplicar-se de manera igual per als qui vulneren la llei”. “El PSOE confia en l’actuació independent de la justícia per determinar les responsabilitats que corresponguin en cada cas”, conclou.

De fet, divendres la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ja va deixar clar que les esmenes presentades per les joventuts del partit i per Izquierda Socialista sobre la monarquia tindrien un recorregut curt a aquest conclave. En roda de premsa va recordar que “el PSOE és un partit que respecta el pacte constitucional de 1978, del que vam ser pares i del que som garants cada dia, perquè és el pacte que garanteix els drets i llibertats, i en base a aquest principi estem treballant sobre les esmenes”.

En tot cas, va dir, “aquest és un debat històric en cada Congrés, i en cada Congrés el PSOE surt defensant la Constitució que ens va portar la llibertat”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a octubre 17, 2021 | 13:11
    X2 octubre 17, 2021 | 13:11
    Es curiós que uns que es fan dir socialistes, acceptin que un dictador assassí com el Franco anomeni rei a un paio que ha resultat ser un lladre i que es neguin a les seves joventuts qüestionar la validesa d'aquest nomenament. Per mi aquests socialistes no son mes que franquistes disfressats.
  2. Icona del comentari de: Jou a octubre 17, 2021 | 13:14
    Jou octubre 17, 2021 | 13:14
    Amb l'excusa del "respecte" al "pacte constitucional" aquesta xusma no fa res, avui en dia ser sociata es del pitjor que t'hi pots trobar.
  3. Icona del comentari de: rd a octubre 17, 2021 | 14:02
    rd octubre 17, 2021 | 14:02
    fan vomitar
  4. Icona del comentari de: En fi a octubre 17, 2021 | 15:07
    En fi octubre 17, 2021 | 15:07
    La monarquia española, és la successió del franquisme, donar suport al todo atado y bien atado, és ser un franquista, i els socialistes españols a dia d'avui ho son, demostren que la transició a españa, encara està per fer
  5. Icona del comentari de: Tano a octubre 17, 2021 | 19:33
    Tano octubre 17, 2021 | 19:33
    "Suciolistos" vosotros sois los típicos que vais con anteojeras i la zanahoria delante de vuestros ojos bizcos y que no veis más allá de 1 cm.
  6. Icona del comentari de: Gaf a octubre 17, 2021 | 21:59
    Gaf octubre 17, 2021 | 21:59
    Aixo es casta asquerosos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa