PSOE i Podemos crearan comissions per coordinar l’acció i solucionar discrepàncies

El PSOE i Unides Podem crearan en els primers 30 dies des de la formació del govern espanyol una comissió integrada per deu membres per coordinar l’acció dels socis de govern i solucionar “discrepàncies que puguin sorgir en l’àmbit del govern de coalició en execució dels compromisos de l’acord programàtic”. Així doncs, vetllarà per garantir el compliment del programa, “unificar criteris i consensuar posicions polítiques” per tal de “mantenir la unitat d’acció” així com per coordinar la comunicació. És un dels compromisos del protocol per al desenvolupament i el seguiment de l’acord de coalició, signat i difós aquest dimecres per ambdós partits, que també preveu formar una comissió de seguiment parlamentari amb cinc membres de cada grup al Congrés per consensuar iniciatives i el sentit del vot.

Al Congrés, tant PSOE com Unides Podem es comprometen a recolzar l’acció del govern espanyol amb “unitat de criteri i sentit de vot” en allò que afecti els acords “explícits” del programa de govern. A més, hauran de comunicar-se mútuament la intenció de presentar iniciatives, caldrà un acord previ per presentar-les i per fixar la “posició conjunta de vot”. També hauran de consensuar el posicionament quan es tracti d’iniciatives que afectin l’acció de govern presentades per altres grups.

Quan es tracti de qüestions alienes a l’acció o programa de govern “però tinguin alta repercussió en l’escena política o en àmbits sectorials de la política estatal” els socis s’hauran de consultar el posicionament “i buscar que no siguin contradictoris entre si”.

També s’hauran de coordinar quan es tracti de buscar suports d’altres grups a iniciatives del govern espanyol. La comissió parlamentària també es constituirà en els 30 dies següents a la formació de l’executiu amb cinc membres del PSOE i cinc d’Unides Podem.

“L’aplicació d’aquests compromisos buscarà compatibilitzar-se amb les posicions ideològiques i programàtiques de cada partit, mantenint la llibertat de vot” quan no es tracti d’acords explícits del programa de govern, l’acció unitària de govern o els pressupostos.

Nou comentari