El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC rebutja obertament un indult o una llei d’amnistia per als presos polítics
  • CA

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que “no veu” ni els indults ni una llei d’amnistia per als presos independentistes. En una entrevista a Rac1, llla, un dels membres de l’equip negociador amb ERC per a la investidura, ha explicat que van seure a la taula sabent que els republicans fan una defensa de l’amnistia, però que en les converses no se’n va parlar, tot i que en la taula de diàleg “tothom podrà plantejar el que tingui per convenient”. Amb tot, ha expressat que no veu “que pugui anar per aquest camí” i tampoc veu “un horitzó d’indults” per als presos perquè “les sentències s’han de complir”. Després que UGT hagi anunciat que demanarà l’indult per a Dolors Bassa, Illa ha dit que “haurà de seguir la seva tramitació i veure quina resposta té”. Tot i això, ha insistit que “les sentències s’han de complir”, però ha admès que “tothom té dret a plantejar” l’indult i que “haurà de ser estudiat”.

Illa també ha expressat que el Tribunal Suprem ha de permetre que Oriol Junqueras prengui l’acta com a eurodiputat, com va dictar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i resoldre també com ho fa compatible amb una sentència ferma. “No em cap al cap que no ho faci”, ha confessat Illa, que diu que les sentències “s’han de complir, com totes“.

Illa, que sona en algunes travesses com a possible ministre, n’ha restat importància i s’ha limitat a demanar “esperar a que Sánchez faci públic quines persones han d’integrar aquest govern”. Preguntat directament per si ell serà ministre, ha dit que no ho creu però que sí que des de la seva formació confien que hi haurà una cartera per al PSC, degut a “l’alta sintonia” amb els plantejaments polítics i també per la seva participació en la taula de negociació del PSOE amb ERC per a facilitar la investidura de Sánchez.

El dirigent socialista ha explicat que, d’acord amb les converses amb els republicans, s’ha acordat una consulta, que podria o no ser vinculant, sobre un acord. “Una consulta sobre la independència no procedeix”, ha assenyalat Illa, que creu que el més sensat ara mateix és “obrir una via de diàleg” on “tothom plantejarà el que consideri convenient dins de l’ordenament jurídic”. A més, ha sostingut que la reforma de l’Estatut podria ser “una possibilitat” però que caldrà abordar en aquesta taula els punts que puguin tenir un suport majoritari.

D’altra banda, Illa ha admès que si la taula de diàleg no prospera, la “fractura emocional” entre Catalunya i Espanya “s’agreujarà”: “És un escenari que no em vull imaginar”. El secretari d’Organització del PSC creu que els socialistes també han “cedit” en aquesta negociació, com per exemple en admetre una taula entre governs “que mai s’havia posat en marxa, diferent de la comissió bilateral”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa