El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició reclama la compareixença de 3 consellers pel “fracàs” dels ajuts als autònoms
  • CA

Allau de crítiques de l’oposició pel mal funcionament del sistema que s’ha activat aquesta setmana per adjudicar ajudes a 10.000 autònoms en dificultats per la crisi del coronavirus, un afer pel qual la consellera portaveu, Merirxell Budó, ja ha demanat “disculpes”. Quatre partits han reclamat ja la compareixença de fins a tres consellers de la Generalitat, inclòs Pere Aragonès, el vicepresident d’Economia, actualment amb algunes de les funcions del president a causa de la inhabilitació de Quim Torra.

Per part del PSC-Units per Avançar, ha sigut el diputat Pol Gibert el que ha sol·licitat la compareixença del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, informa Europa Press. A més, el socialista ha registrat una pregunta a Parlament adreçada a tots dos consellers, en què reclama conèixer el motiu del col·lapse de la web i quines solucions es van plantejar quan ja va fallar ahir, en les primeres hores de la campanya.

Des de les files dels Comuns, la portaveu al Parlament, Susanna Segòvia, ha anunciat que el seu grup demanarà també la compareixença del conseller de Chakir El Homrani i Jordi Puigneró, davant del “fracàs” de la convocatòria. Ha avançat que demanaran explicacions als dos sobre el que consideren una mala gestió d’aquests ajuts i preguntaran si es corregirà: “Avui hem vist que s’ha tancat qualsevol possibilitat d’accedir al web de les ajudes. Clarament demostra que estan mal pensades i mal implementades “. Ha lamentat que tant Treball i Polítiques Digitals s’estiguin “acusant-se mútuament de qui té la culpa”. També ha criticat l’import de 20 milions d’euros pensats per a 10.000 beneficiaris a raó de 2.000 euros per persona, una cosa que veu clarament insuficient atès que “la població que les demanava és de mig milió de persones”.

Per als Comuns, el mecanisme per accedir a aquestes ajudes econòmiques ha estat ineficient: “El Govern va donar una data per demanar els ajuts i tothom ha començat a viure 24 hores d’infart, entrat una vegada i una altra a la web “. Finalment, han sol·licitat a la Generalitat que es faci una nova partida d’ajudes i s’ampliï l’import perquè es puguin beneficiar aquells autònoms i pimes que no han pogut accedir a les actuals, així com que es porti a terme un altre mecanisme amb requisits o per sorteig “per no fomentar la competitivitat i la desesperació”.

I en representació de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha exigit la compareixença de Pere Aragonès, mentre que el també cupaire Vidal Aragonés ha proposat també la compareixença de Puigneró i El Homrani.

I des del PP, el president dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha criticat aquest dimarts la gestió de la convocatòria d’ajuts en una piulada en què ha assegurat que és “impossible” imaginar un sistema més “arbitrari, injust i humiliant”, informa l’ACN. Fernández ha assegurat que es tracta d’un procediment de “mal gust”, on de les més de 400.000 persones que han fet peticions, només 10.000 podien rebre l’ajuda. “Pel sistema del cop de colze cibernètic, de veure qui arriba abans, com a la llei de la jungla” ha insistit. És per això que el seu partit ja ha avançat que demanarà la compareixença dels consellers Jordi Puigneró i Chakir El Homrani, perquè donin explicacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa