El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Processen per delicte d’encobriment els mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya
  • CA

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha processat aquest divendres per un delicte d’encobriment als dos agents dels Mossos d’Esquadra que acompanyaven el president a l’exili, Carles Puigdemont, quan va ser detingut a Alemanya al març de 2018. Al mateix temps, ha retirat la imputació a l’empresari i senador Josep Maria Matamala i a l’historiador Josep Lluís Alay, segons han informat fonts jurídiques.

El titular de Jutjat Central d’Instrucció número 6 ha atès així la petició de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, posant el focus únicament en els dos mossos, Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, per haver col·laborat suposadament en el trasllat del president a l’exili des de Finlàndia quan el Tribunal Suprem va reactivar l’ordre europea de detenció.

Puigdemont es trobava a Hèlsinki participant en una conferència quan el jutge instructor del Procés, Pablo Llarena, va reactivar l’ordre. Va ser llavors quan el president a l’exili, acompanyat de Matamala, Alay i els dos mossos, va viatjar en cotxe en direcció a Bèlgica. En creuar la frontera entre Dinamarca i Alemanya, va ser arrestat.

Segons les fonts consultades, la Fiscalia considera que els dos agents policials haurien comès un delicte d’encobriment. A més de tractar-se de funcionaris, el fiscal té en compte que haurien sortit “expressament” des de l’Estat per escortar Puigdemont i sabent tant que tenia una causa pendent al Suprem com que s’havia reactivat una ordre europea de detenció i entrega.

No obstant això, el Ministeri Públic considera que Matamala i Alay no van viatjar per acompanyar el president sabent l’ordre europea, sinó que ja estaven amb ell quan va ser reactivada i es va produir la detenció.

D’aquesta manera, mentre en el cas dels mossos pesa el seu caràcter de funcionaris malgrat que van al·legar que es trobaven de permís quan Puigdemont va ser detingut, el paper de l’empresari i l’historiador seria equiparable a la de la resta de persones que acompanyen el president dins i fora de Bèlgica cada vegada que es mou per Europa per participar en algun esdeveniment.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa