El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Risc d’escissió a l’ANC per la batalla interna per la llista cívica

Aquest dissabte, l’Assemblea Nacional Catalana viurà una jornada transcendental. L’entitat independentista celebrarà un secretariat nacional, el màxim òrgan de decisió entre assemblees, en un dels ambients de divisió i guerra interna més intensos des de la seva creació. El bloqueig entre els oficialistes i els dissidents cada vegada s’entrebanca més i l’amenaça de dimissions fa esmolar els ganivets entre els dos sectors. Els oficialistes acusen els dissidents de seguir directrius de partits com ara la CUP o ERC i els dissidents, autoanomenats “demòcrates”, alerten de “l’autoritarisme” de l’actual nucli presidencial. “Hi ha amenaça d’escissió”, avisen veterans associats de la plataforma independentista. De moment, dissabte es podria plantejar el debat d’una moció de confiança cap als membres del nucli dur de la direcció i desencallar el bloqueig de l’entitat.

El que ha fet desenterrar la destral de guerra entre les faccions ha estat l’objectiu de l’actual presidenta, Dolors Feliu, de presentar peti qui peti una llista cívica de cara les eleccions vinents al Parlament. Aquesta proposta ja va obrir una profunda escletxa en el darrer secretariat de la plataforma independentista amb serioses acusacions entre els seus membres de manca de democràcia interna. De fet, dimissions i articulacions de corrents crítics en són la prova. Aquest dimecres es va anunciar una dimissió en el Comitè Permanent. Els dissidents, però deixen clar que la batalla no és “llista cívica o no”. “Va més enllà, la candidatura és una de les opcions, però dins una estratègia i això és el que cal puntualitzar”, asseguren. I, sobretot, “democratitzar l’ANC” i aturar el que qualifiquen de “menyspreu” l’actuació del comitè permanent -el govern de l’ANC- al Secretariat nacional, que en seria el seu parlament. Un bon gruix del secretariat veu l’ombra de Solidaritat Catalana per la Independència en el rerefons de la batalla.

Una qüestió de confiança?

Una de les opcions que l’oposició contempla de cara el conclave de dissabte és reclamar la presentació d’una “qüestió de confiança” per part dels membres del Comitè Permanent de l’ANC. “És la manera de remodelar l’actual Comitè Permanent per tal que recuperi el suport majoritari del Secretariat Nacional”, indiquen fonts dels proposants. Aquesta opció està dirigida a evitar la trencadissa interna de manera immediata. Però és una oferta que el sector de Dolors Feliu rebutja. En aquest sentit, els oficialistes neguen aquesta manca de democràcia interna i acusen els dissidents de complir ordres dels partits polítics i de ser contraris a la llista cívica.

En canvi, els dissidents acusen els oficialistes de “falsejar” el debat . “Això no va de llista cívica sí o no… això és absurd, no hi ha una oposició majoritària a la llista, només n’hi ha alguns que s’hi oposen frontalment, el problema s’inicia amb un debat sobre l’estratègia general i on encaixa aquesta llista cívica”, emfatitzen els dissidents. “La llista cívica és una peça més en l’estratègia, però no és LA peça, manifesten. “L’autèntic debat, i el que s’ha de decidir dissabte, és sobre la qualitat democràtica dins l’assemblea!”, sentencien els opositors al pinyol. “Se centren en la llista quan el debat és com encabir la llista dins les diferents estratègies que es plantegen”, afegeixen. “El problema és de democràcia vers autoritarisme i s’ha d’aturar aquest menyspreu constant del Comitè Permanent al Secretariat que és on rau representada la sobirania dels associats”, remarquen.

Alfons López Tena i Uriel Bertran, quan van ser escollits diputats per SI el novembre de 2010

L’ombra de Solidaritat Catalana per la Independència

Per alguns dels que tenen més hores de vol a l’ANC, l’enrocament de part del secretariat afí a Feliu tindria una explicació partidista. En aquest sentit, apunten a les formes i la projecció interna que tenen alguns membres del secretariat i alguns dels opinadors pròxims amb Solidaritat Catalana per la Independència, la formació independentista creada el 2010, netament independentista que va assolir quatre escons al Parlament, als comicis de novembre de 2010. Entre els quatre escons s’hi comptava l’actual i influent líder de la comissió d’Estratègia i Discurs de l’ANC, Uriel Bertran que provenia d’ERC; de fet, n’era diputat fins a la darrera legislatura del tripartit quan es va transformar en un dels líders de l’oposició interna a la direcció de Joan Puigcercós i Joan Ridao.

Bertran és una de les persones de màxima confiança d’Elisenda Paluzie, expresidenta de l’ANC i defensora de la creació d’aquesta llista cívica. Paluzie, segons fonts de l’ANC, té una “poderosa ascendència” entre membres del Comitè Permanent que fins ara tallen el bacallà a la direcció de l’entitat. “La seva intenció és clara, és tenir un escó al Parlament”, assenyalen. “Es pensen que fen de ‘diputadets’ autonòmics poden fer la revolució”, critiquen sense embuts membres del secretariat empipats amb les formes del Comitè Permanent. “L’ANC ha de nodrir projectes, i no ser-ne el director”, raonen les mateixes fonts.

Elisenda Paluzie acompanya Dolors Feliu després de ser escollida nova presidenta de l’ANC / ACN

“Que cadascú vagi pel seu camí”

El relat de l’estratègia és clau per entendre la crisi i la llista cívica com a detonant. La radiografia que fa el sector oficialista és que els dissidents estan en contra de presentar-la. Però el debat va més enllà, membres d’aquest corrent crític amb la direcció insisteixen que el debat és “molt diferent”. “És redefinir el paper de l’ANC en aquesta nova fase política”, delaten. “Per exemple, les bases estan absolutament desorientades i abandonades per part de la direcció, potser només una quarta part de les assemblees territorials es reuneixen periòdicament”, assenyalen per constatar el risc de “desfeta interna” i “d’estaborniment de l’entitat”. “El comitè polític no és el comitè central d’un partit!”, retreuen als fidels de Feliu.

D’aquí que l’esperança dels crítics es basteixi en certificar en aquesta manca de democràcia interna en el proper Secretariat de dissabte. Un missatge que els dissidents volen traslladar a les bases abans que comenci el debat territorial sobre l’articulació de llista cívica. Una segona fase serà la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, prevista pel pròxim 11 i 12 de març al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest conclave ha de debatre com construir de nou el front civil, l’institucional i l’internacional per aconseguir la independència.  Serà en aquesta trobada on els dissidents pensen presentar batalla per redefinir el paper de l’ANC. “Tenim clar que si l’actual direcció continua basant la seva estratègia únicament en presentar una llista electoral, caldrà fer un altre camí, que cadascú triï el seu, i l’ANC ja haurà fet la feina que li tocava durant aquests anys; podrem encetar un altre projecte més d’acord amb l’actual circumstància política”, adverteixen.

Més notícies
Dolors Feliu, a l'acte de Tiana on ha anunciat l'acampada/Mireia Comas
L’Assemblea convoca una acampada a la plaça Catalunya contra la repressió
Notícia: L’Assemblea convoca una acampada a la plaça Catalunya contra la repressió
Comparteix
Feliu aposta per la mobiliztació constant
El president d'Òmnium, Xavier Antich, amb la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, durant l'Assemblea General d'Òmnium a Barcelona | ACN
L’ANC i Òmnium collen l’Estat, amb matisos, per la resolució del Suprem
Notícia: L’ANC i Òmnium collen l’Estat, amb matisos, per la resolució del Suprem
Comparteix
L'ens presidit per Dolors Feliu ataca la reforma del Codi Penal d'ERC, mentre Antich assegura que no n'esperen res del TS
Una imatge de la darrera Assemblea General de l'ANC
Primera dimissió a l’ANC per la llista cívica
Notícia: Primera dimissió a l’ANC per la llista cívica
Comparteix
Mònica Batalla ha comunicat que plega del secretariat
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, en una roda de premsa a la seu de l'entitat | ACN
L’ANC carrega contra el pacte del Govern i el PSC i el titlla d'”indignant”
Notícia: L’ANC carrega contra el pacte del Govern i el PSC i el titlla d'”indignant”
Comparteix
L'entitat acusa l'executiu de prioritzar "l'aliança amb l'esquerra espanyola del 155" abans que la independència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a febrer 15, 2023 | 18:24
    Independentista febrer 15, 2023 | 18:24
    No hem de ser menys que els escocesos, oi?. No hi ha res a fer.
  2. Icona del comentari de: Ay, ay, que peligra el negocio de camisetas. a febrer 15, 2023 | 19:13
    Ay, ay, que peligra el negocio de camisetas. febrer 15, 2023 | 19:13
    Y para mayor desgracia los viejos corrupgentes, por la inexorable ley biológica, cada vez son menos.
  3. Icona del comentari de: Manel de Manresa a febrer 15, 2023 | 19:20
    Manel de Manresa febrer 15, 2023 | 19:20
    Està clar que l'ANC ha de fer net de personatges infiltrats de partits que només estan a l'ANC per treure suc per al seu partidet de fireta. I això val per a tots els que diuen que són independentistes. Si no fan net d'aquests infiltrats amb interessos de partit l'ANC s'enfonsarà.
    • Icona del comentari de: Realitat a febrer 15, 2023 | 22:08
      Realitat febrer 15, 2023 | 22:08
      Aquest tipus de comentaris podrien ser fets per causar desconcert o també per un idiota. L'ANC no pot ser instrumentalitzada per atacar partits independentistes, que són necessaris per aconseguir la independència. La funció de l'ANC és crear vincles transversals i cal barrar el pas als que volen crear divisions, siguin infiltrats o ximples.
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a febrer 16, 2023 | 09:36
      elMónCorruptgent.Cot febrer 16, 2023 | 09:36
      Heu tornat a censurar comentaris. Ho deveu fer per ideologia perquè per calers els corruptgents no solen pagar. La premsa que censura per ideologia no ha de cobrar ni un cèntim dels calers públics, i valtros encara teniu oa barra de queixar-nvos que os han rebaixat les subvencions. Fàstic de corruptes i de la premsa que intenta blanquejar-los per sobreviure.
  4. Icona del comentari de: Manel a febrer 15, 2023 | 20:02
    Manel febrer 15, 2023 | 20:02
    Jo nomes amb quedare amb la part que estigui a favor de la llista civica.
  5. Icona del comentari de: PEP a febrer 15, 2023 | 20:04
    PEP febrer 15, 2023 | 20:04
    Segur que els que hi estan en contra, de la llista civica, son majoritariament de ERC, mi jugo un ou.
    • Icona del comentari de: per l'eunuc Pep a febrer 16, 2023 | 06:18
      per l'eunuc Pep febrer 16, 2023 | 06:18
      Els que estan en contra de tot son els que estan dividits i divideixen com la Feliu i la xoni Borràs amb el macarra Dalmases. Pots dir-nos divisions de les CUP i ERC? Es nota que ets corruptgent desenganyat, mai reconeixeu els error i escampar la propia merda os fa sentir millor...
  6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 15, 2023 | 20:08
    Luisnomeacuerdo febrer 15, 2023 | 20:08
    Que foto más bonita la de los paletos tractorianos de la asociación de nazis cabreados a la revolución por la luxación....de cadera.
  7. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a febrer 15, 2023 | 20:12
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ febrer 15, 2023 | 20:12
    Un altre graó de la podridura absoluta del procés, ple de guerrers envalentits que s’ho miren tot des d’un palau de marbre, d’unilateralistes abrandats que cobren sous d'España i de gent que té les galtes prou marmòries per exigir des del malanomenat exili allò que ells mateixos no varen fer quan tocava. I així segueix l'estaca, ben podrida. I el país ple d'il.lusos que encara es creuen farsa i farsants. Voteu, voteu. I discutiu quin pallasso ho és més per encapçalar la nòria del no res, pobres diables catalanets que us van portar a l'hort i encara hi sou.
  8. Icona del comentari de: Observador a febrer 15, 2023 | 20:23
    Observador febrer 15, 2023 | 20:23
    Això passa per posar a dit una lloca quan havia guanyat un pallasso. L'ANC l'han prostituït els corruptgents des de la Carmeta, són així, cosa que tocan cosa que trencan, també ho han fet amb el moviment independentista, i total per amagar la corrupció del partit des de ça fundació, casualment es van convertir en indepes quan van sortir les deixes de l'avi Florenci i els missals andorrans de la mare superiora. La fava Feliu, sempre amb cara d'emprenyada, acabarà enfonsant l'ANC. Quant erau a les colonies de cap de setmana a plaça Catalunya? 7 tendes i 83 corruptgents?
  9. Icona del comentari de: Narcís Puig a febrer 15, 2023 | 21:19
    Narcís Puig febrer 15, 2023 | 21:19
    Quin desastre. No hi ha cap tipus d’unitat. El que vam viure previ a 2017 va ser un miratge que no es tornarà a donar mai més. Em moriré siguent espanyol…
    • Icona del comentari de: Independentista a febrer 16, 2023 | 08:45
      Independentista febrer 16, 2023 | 08:45
      Em sembla que jo també, company.
  10. Icona del comentari de: Joan a febrer 15, 2023 | 21:20
    Joan febrer 15, 2023 | 21:20
    Qui vulgui presentarse a les eleccions que és faci el seu propi partit polític i deixi d´utilitzar recurssos i el nom de l´ANC per a fer això. L´ANC no és va crear per a presentarse a cap contesta electoral i als que parlen del full de ruta, recordarlis que la Feliu no va ser votada presidenta per els socis, va sortir escollit Pesarodona per tant si el Consell pot canviar qui és el president també poden canviar el full de ruta.
  11. Icona del comentari de: Anna C. G. a febrer 15, 2023 | 21:31
    Anna C. G. febrer 15, 2023 | 21:31
    A mi els disidents no em representen. Força i endavant presidenta Dolors Feliu. Defensi a fons el seu postulat.
  12. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 16, 2023 | 00:07
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) febrer 16, 2023 | 00:07
    Tard o d'hora passarà que, o bé algun partit aconseguirà controlar l'ANC, tal com ERC ha aconseguit el control d'Òmnium o l'ANC s'escindirà. Tant la majoria autonomista de JUNTS com ERC s'oposen frontalment a la llista alternativa que els faria perdre trones, mentre que els independentistes no lligats a cap d'aquests partits ni la CUP l'estem esperant. Jo no penso votar cap dels partits que formen part del parlament espanyol, acatant la imposició de parlar en llengua colonial i desobeint la 3ª resolució del ple del l'Assemblea de Representants del Consell de la República que instava els diputats dels partits catalans de parlar exclusivament en català
    • Icona del comentari de: Consell per la republiqueta de 8 segons a febrer 16, 2023 | 09:20
      Consell per la republiqueta de 8 segons febrer 16, 2023 | 09:20
      No serveix per l'independentisme. Només és una menjadora corruptgent per alimentar l'ego i la butxaca del batxiller foll que'ns va traïcionar suspenent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat.
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 16, 2023 | 12:16
      No cola febrer 16, 2023 | 12:16
      El problema es que ja la controlen els juÑtaires des del peix bullit d'en Sánchez que també va ser posa't a dit, i era el vuitè de la llista, en comptes de la guanyadora que era la Liz Castro. Des de llavors tot se n'ha anat a norris. Es una llàstima que un ens que era per tothom i del poble i que en els seus estatuts diu clarament que mai serà un partit es postuli per aquests merders convergents divisors. Quina diferència tant gran de quant anàvem tots pel mateix, i per cert, els qui la van iniciar eren bàsicament de ERC algú de la CUP i et sobren gairebé els dits dels peus i les mans per comptar quants convergents hi havia. Igual que pel referèndum, et penses que hi havia cap juntaire jugant-s'hi res? Vas molt errat noi, aquests mai han sigut independentistes.
  13. Icona del comentari de: Valeri a febrer 16, 2023 | 00:09
    Valeri febrer 16, 2023 | 00:09
    Molt lamentable. No tenim res a Fer. Condemnats a ser espanyols.
  14. Icona del comentari de: Visca Catalunya Lliure! a febrer 16, 2023 | 00:36
    Visca Catalunya Lliure! febrer 16, 2023 | 00:36
    On està el problema???: Que facin l'escissió! Ja veureu com de deserta queda la opció contra la llista cívica: tan sols són els abonats a la menjadora dels partits, una microminoria dins l'ANC que vol fer veure que són molts fent soroll. El gruix de l'ANC vol la independència unilateral -l'única possible- i aquesta requereix lliurar-nos del botifleram traïdor, covard i venut dels actuals partits. En realitat aquest cisma ens fa un enorme favor a tots plegats!
  15. Icona del comentari de: Desbordar a febrer 16, 2023 | 00:43
    Desbordar febrer 16, 2023 | 00:43
    Els partits, que sent com som dins de Castilla cobren de castilla, des de sempre que tenen la seva gent dins l'ANC i a tot arreu. I sempre treballen per rebentar-ho tot. La democràcia mai ha funcionat dins d'espana per que es sistemàticament sabotejada pels venuts. L'única garantía de que hi hagi una llista/organització/elquesigui fiable és aquella que sigui ilegalitzada per el estado. La resta son venuts. Per tant, cal sortir al carrer i desbordar.
  16. Icona del comentari de: Edgar a febrer 16, 2023 | 08:08
    Edgar febrer 16, 2023 | 08:08
    Els partits ho contaminen tot. El secretariat de l'ANC està infiltrat per “persones de partit”. Ja seria una bona notícia que hi hagi una "escissió" perquè se'n vagi aquesta minoria (que són pocs però amb accés als mitjans) que hi és només per frenar el procés independentista.
  17. Icona del comentari de: MHP a febrer 16, 2023 | 11:21
    MHP febrer 16, 2023 | 11:21
    Una escissió a l'anc? Quedaran 4 gats d'una banda i 6 de l'altre, i un pallasso amb uns i una babaueta amb els 6. Molt bon exemple del que seria una hipotètica reich-pùblica catalana, un desastre.
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 16, 2023 | 12:20
      Anònim febrer 16, 2023 | 12:20
      Mes o menys com la autocràcia borbonico-franquista vols dir? Doncs a tu t'agrada molt, sempre en parles maravellès de la teva dictadura bananera nord-africana.
  18. Icona del comentari de: rsalva a febrer 16, 2023 | 11:55
    rsalva febrer 16, 2023 | 11:55
    Espero que les bases de l ANC tinguem l'oportunitat de debatre aquests plantejaments, estic d'acord que la llista és una peça més encara que al meu parer n'és el pal de paller per engrescar la societat civil. No s'entendria que amb l'excusa de que la Comissió Permanent bloqueja el debat el Secretariat furtés el debat a les bases.
  19. Icona del comentari de: joandoménec a febrer 16, 2023 | 12:01
    joandoménec febrer 16, 2023 | 12:01
    Els dissidents fan una pudor d'ERC que tira de tos.
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 16, 2023 | 12:25
      No cola febrer 16, 2023 | 12:25
      Els "dissidents" estan fins els ous de que els convergents els imposin el seu criteri i els frenin. Qui et penses que va fundar l'ANC? Els convergents ara anomenats juntaires? Desde que el peix bullit, vuitè de la llista, va ser imposat, l'ANC no ha servit per fer res més que performances i samarretes per entretenir al personal. Compara la de la d'abans i la d'ara i ja pots tossir tant com vulguis
  20. Icona del comentari de: No cola a febrer 16, 2023 | 12:27
    No cola febrer 16, 2023 | 12:27
    Farts de que aquesta convergent divisora vulgui imposar-se als estatuts de l'ANC. Fora la Feliu d'una vegada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa