El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un altre informe d’Europa qüestiona l’actitud d’Espanya amb l’independentisme
  • CA

Un altre informe d’Europa qüestiona l’actitud de l’Estat espanyol amb l’independentisme. Després que el Consell d’Europa demanés a l’Estat que alliberés els presos polítics durant el juny del 2021, el Parlament Europeu ha fet públic aquest dimarts un informe preliminar sobre l’espionatge a l’independentisme català amb Pegasus i acusa el govern espanyol de ser-ne el responsable. De fet, l’esborrany apunta que el programari de l’empresa israeliana NSO hauria costat uns sis milions i hauria servit per espiar un total de 65 independentistes, tot i que l’Estat espanyol n’ha reconegut només 18.

L’informe ha estat elaborat per la ponent de la Comissió Pegasus del Parlament Europeu, Sophie in’t Veld, qui també assenyala l’Estat com el primer client de la Unió Europea del grup NSO. L’esborrany també denuncia l’opacitat de l’Estat, que no ha facilitat informació a la comissió, així com el fet que les ordres judicials per fer aquests espionatges –els 18 reconeguts– “no s’han divulgat” i, per tant, “no és possible establir de quina manera [els independentistes] tindrien un impacte immediat o constituirien una amenaça imminent per a la seguretat nacional o la integritat de l’Estat”.

A més, l’informe també llança un crit d’alerta pel fet que els espionatges del Catalangate hagin estat en el marc de moments de rellevància política, com ara casos judicials contra independentistes catalans, mítings polítics i comunicacions amb líders que es trobin a l’exili.

La ponent del comitè sobre Pegasus de l'Eurocambra, Sophie in 't Veld, durant la presentació de l'informe preliminar | ACN (Nazaret Romero)
La ponent del comitè sobre Pegasus de l’Eurocambra, Sophie in ‘t Veld, durant la presentació de l’informe preliminar | ACN (Nazaret Romero)

No és el primer revés per a l’Estat

Aquest informe és una estocada més a l’Estat espanyol, i ja en van unes quantes pel que fa al procés independentista català. L’informe del Consell d’Europa del juny del 2021 va desencallar els indults als presos polítics, tot i els intents de l’espanyolisme per desprestigiar-lo i enterrar-lo. Una altra plantofada que cal destacar és la resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU del passat agost, que va concloure que l’Estat havia violat els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. L’ONU considera que van vulnerar el Pacte de Drets Civils i Polítics quan els va suspendre com a diputats al Parlament de Catalunya.

Mentre que les conclusions del Consell d’Europa van comportar l’acceleració dels indults, és una incògnita ara mateix saber quines conseqüències pot comportar les conclusions de l’informe de la Comissió de Pegasus del Parlament Europeu. De moment, però, el govern espanyol ja ha ha defensat la seva actuació en relació al cas i ha assegurat que ha “fet el que havia de fer”, mentre que ha matisat que es tracta d’un informe preliminar. A més, asseguren que són els primers interessats a resoldre aquesta problemàtica, ja que, segons ells, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres Marlaska i Robles també han estat afectats per Pegasus.

ERC vol donar resposta a través de la taula de diàleg

Tot plegat podria trobar resposta, segons ERC, a través de la taula de diàleg, que s’ha de reunir abans de final d’any. Durant la taula del juliol passat, el Govern i l’executiu espanyol van acordar avançar en la desjudicialització del Procés i arribar a un acord a finals d’any. En aquest context, s’està negociant la reforma de la sedició entre els grups parlamentaris al Congrés. Davant les conclusions del Parlament Europeu, els republicans esperen que s’hi doni resposta per aquesta via. Així ho ha dit l’eurodiputada al Parlament Europeu per Esquerra Republicana Diana Riba, que ha assegurat que s’ha de persistir en la negociació.

Junts i CUP volen que rodin caps

Qui ha donat una resposta molt més hostil a l’actuació del govern espanyol han estat Junts i la CUP. Tots dos han demanat dimissions i depuracions de responsabilitats. De fet, els anticapitalistes són els que ho han concretat més i han demanat el cap del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el de la ministra de Defensa, Margarita Robles. A més, tots dos han atacat el diàleg dels republicans amb el govern espanyol i han exigit el trencament de relacions entre els dos executius. També han exigit que la comissió sobre el Catalangate al Parlament comenci a treballar després de la primera reunió d’aquest dimarts, mentre que Junts ha demanat una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, proposta que veta el PSOE.

Junts ja ha avisat que aprofitaria la presidència d’Espanya a la Unió Europea, que serà durant el segon semestre del 2023, per tal de denunciar la situació de Catalunya. I el president a l’exili i europarlamentari, Carles Puigdemont, ha recordat que el contingut de l’informe confirma que cal “confrontar-se” amb Espanya. En aquest sentit també s’ha pronunciat el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, que assenyalava a través del seu compte de Twitter al govern espanyol com a responsable del CatalanGate i assegura que el PSOE passava el maig passat la “cinquena fase del dol: l’acceptació”. “S’han d’acceptar responsabilitats, perquè a Europa sí que hi ha justícia”, deia Rius en una piulada.

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, en una atenció als mitjans a Brussel·les Data de publicació: dijous 20 d’octubre del 2022, 12:40 Localització: Barcelona Autor: Natàlia Segura
La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, en una atenció als mitjans a Brussel·les Data de publicació: dijous 20 d’octubre del 2022, 12:40 Localització: Barcelona Autor: Natàlia Segura

Mentrestant, el Govern també ha celebrat l’informe de la Unió Europea i l’ha titllat “d’escandalós”. “És un toc d’atenció al govern espanyol”, ha dit la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, en una roda de premsa. Alhora, ha demanat un protocol d’actuació per aquests casos i ha estès la mà a les institucions europees per col·laborar en aquest cas.

El Govern també ha explicat que la querella del president Aragonès contra l’exdirectora del CNI Paz Esteban i l’empresa propietària de Pegasus, NSO, ha passat a l’Audiència Nacional. Així ho ha explicat la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, qui assegura que “els fets podrien suposar una condemna de fins a nou anys de presó”. En aquest sentit, el president va denunciar Esteban perquè ell és un dels 65 independentistes afectats pel cas d’espionatge Pegasus. La querella recollia que els fets poden constituir un delictes d’intrusió no autoritzada en equips informàtics, d’intercepció il·legal de comunicacions, d’espionatge informàtic i de producció i adquisició per ús de ‘spyware’ i altres delictes contra els drets fonamentals.

Pel que fa a l’informe esborrany, tothom està expectant per veure el resultat final. Ara, només falta que cada grup parlamentari de l’Eurocambra hi faci esmenes. A més, els grups hauran de negociar el contingut, per portar-lo primer a la Comissió de Pegasus per votar-lo i, finalment, també al ple del Parlament Europeu.

Més notícies
Govern i Parlament defensaran al TC la llei del català, amenaçada pel TJSC
Notícia: Govern i Parlament defensaran al TC la llei del català, amenaçada pel TJSC
Comparteix
Presentaran al·legacions per avalar la normativa davant la qüestió d'inconstitucional plantejada pel TSJC
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El TSJC rebutja que entitats sobiranistes es personin a la causa del 25%
Notícia: El TSJC rebutja que entitats sobiranistes es personin a la causa del 25%
Comparteix
Es tracta d'USTEC, Plataforma per la Llengua-Col·lectiu Esbarzer, l'Associació d'estudiants en defensa de l'educació pública i la Fundació Catalunya Fons
El president espanyol, Pedro Sánchez, s'oposa a la proposta de topall del gas | ACN (Pool Moncloa/Fernando Calvo)
El govern espanyol defensa la seva actuació en el cas Pegasus
Notícia: El govern espanyol defensa la seva actuació en el cas Pegasus
Comparteix
La Moncloa assegura que són els primers interessats en esclarir els fets
Oriol Junqueras en l'acte d'ERC a la Diada del 2022 / ERC / Marc Puig
Junqueras demana al PSC passes per “reconciliar-se” amb els catalans
Notícia: Junqueras demana al PSC passes per “reconciliar-se” amb els catalans
Comparteix
Assegura que és el primer pas per després abordar els pressupostos

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a novembre 09, 2022 | 00:16
    Anònim novembre 09, 2022 | 00:16
    https://youtu.be/sWagZzH1k_Q Mireu que bé que ho porten al govern.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a novembre 09, 2022 | 04:15
    ciutadà novembre 09, 2022 | 04:15
    I què?. Les coses seguiran tal com fins ara, no cal donar-hi més voltes.
  3. Icona del comentari de: Erc.psoe, franquisme GAL a novembre 09, 2022 | 05:53
    Erc.psoe, franquisme GAL novembre 09, 2022 | 05:53
    La porqueria neo.falangista del Adolfo Sanchez salvada pel junqueras heil. ERC es la Falange y las jerc, autentics fanatics de l'españa franquista del PSOE.DE FRANCO
    • Icona del comentari de: traca a novembre 09, 2022 | 11:08
      traca novembre 09, 2022 | 11:08
      155.ferrovial Anna
  4. Icona del comentari de: Cge a novembre 09, 2022 | 06:40
    Cge novembre 09, 2022 | 06:40
    Serret DIMISSIÓ.
  5. Icona del comentari de: Independentista a novembre 09, 2022 | 08:11
    Independentista novembre 09, 2022 | 08:11
    Si, home. Dimissións i a engreixar una altra cortada de porcs.
  6. Icona del comentari de: Eleccions ja! a novembre 09, 2022 | 08:14
    Eleccions ja! novembre 09, 2022 | 08:14
    Portar-ho a la taula de diàleg? Sento repugnància pels continguts del cervell d'aquests polítics d'ERC!
  7. Icona del comentari de: Ferran a novembre 09, 2022 | 08:36
    Ferran novembre 09, 2022 | 08:36
    Llevarlo a la taula de "silenci" es como colgarlo de wáter como rollo de papel
  8. Icona del comentari de: F. Font a novembre 09, 2022 | 08:49
    F. Font novembre 09, 2022 | 08:49
    Portar alguna cosa a la taula de diàleg? És el mateix que escombrar i amagar-ho tot sota una catifa. Perón, que era tan gran polític com gran f d p, deia: "quan no vulguis que es faci res, crea una comissió". Cada dia, E (ja sense la RC) fa vergonya aliena.
  9. Icona del comentari de: Àcrata. a novembre 09, 2022 | 08:55
    Àcrata. novembre 09, 2022 | 08:55
    Si no tinguessin un cervell així ja no serien polítics. Farien un feina molt més digna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa