El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern pressiona el PSC perquè vagi a la “taula de partits catalans”

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha criticat l’actitud del PSC amb la taula de partits proposada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el marc de l’acord de claredat que impulsa. Després de la reunió del Consell Executiu, la portaveu ha pressionat el PSC perquè assisteixi a la “taula de partits catalans” que s’ha passat mesos reclamant i ara rebutja.

Plaja considera que és “aviat” perquè els partits es posicionin perquè la taula de partits “no està ni convocada” i el consell acadèmic que lidera el procés de debat encara no ha redactat l’informe que servirà de base per a la discussió. El Govern confia que el PSC “entrarà en raó” després de les municipals, quan s’hagi reduït la pressió electoral.

La Generalitat considera que “no té sentit” que el PSC no vagi a la taula de partits quan han reclamat un espai de diàleg entre catalans durant un any i ara “s’esborrin” fins i tot abans que s’hagi convocat. Plaja també ha criticat els socialistes per intentar limitar els temes de conversa. “El diàleg no és només parlar del que interessa una part”, ha dit la portaveu.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu dimarts 4 d'abril | ACN
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant una roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu | ACN

Embolic al PSC i oposició a la Moncloa al diàleg

L’anunci de l’acord de claredat i la taula de partits ha agafat el PSC a contrapeu. La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, va anunciar que el seu partit aniria a la taula de partits. Hores després, el líder del seu partit, Salvador Illa, la va esmenar i va rebutjar l’assistència del PSC a “cap reunió que vagi en la direcció de dividir els catalans i no de treballar per la seva unió”, una frase que ha repetit en diverses ocasions sense especificar exactament què vol dir.

La Moncloa tampoc veu la taula de partits amb bons ulls. I menys en un any decisiu amb unes eleccions estatals a l’horitzó. El govern espanyol considera que ja ha assumit la seva part de desgast pel conflicte català amb els indults als presos polítics i la derogació del delicte de sedició i no està disposat a obrir nous canals de diàleg amb la Generalitat. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va considerar que la proposta d’Aragonès és una “trampa” amb finalitat “electoralista”.

No obstant això, el calendari anunciat per Aragonès fa que la fase final de la redacció de l’acord de claredat, que culminarà amb una proposta que el president durà a Madrid, coincideixi amb les eleccions estatals i les negociacions per formar govern. D’aquesta manera, es podria donar la situació que Pedro Sánchez necessiti els vots d’ERC per ser investit president just quan Aragonès li porta el document de l’acord de claredat per discutir-lo.  

Més notícies

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Si, si, pel collons a abril 25, 2023 | 14:06
    Si, si, pel collons abril 25, 2023 | 14:06
    “taula de partits catalans” El que es dir és “taula de partits nacionalistes catalans". El PSC és un partit català clàssic. Els cagamandúrries tipus Elena o Marina Geli ja se'n van anar fa temps com a bones rates que són.
  2. Icona del comentari de: Deixeu de fer el badoc a abril 25, 2023 | 14:33
    Deixeu de fer el badoc abril 25, 2023 | 14:33
    Que catalans si aquests som mes espanols que la marujita torres.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 25, 2023 | 20:31
      Pere Llimonera i Citronell abril 25, 2023 | 20:31
      "Deixa de fer el badoc"... SÍ, Catalanes; tan Catalanes y españoles como tú... la única diferencia es que hay catalanes que son racistas, supremacistas, fantasiosos , sectarios, xenófobos y totalitarios, y otros N0 lo son... Españoles catalanes que optan por el Sistema de Autonomías regionales, por el "Federalisme", por la desaparición de las Autonomías o lo que sea (cada uno es LiBRe en Democracia de pensar lo que quiera si es LeGaL), menos dar la BraSa tanto y de MaLa manera a todos los catalanes y resto de españoles que N0 son separatas suprematas (o sea, la inmensa mayoría)... En Espanya existe un nivel de auto-gobierno y descentralización inédito en muchos otros países de nuestro ámbito Occidental y Democrático (N0 digamos ya de otros ámbitos N0 Democráticos)... En muchos casos, mayor que en Paises Federales... El que N0 esté contento, siempre tiene la opción de tirar pa Limoges, casi en el centro de Francia, de donde proviene el Dialecto Occitano Lemosín/Llemosí, y allí explayarse a sus anchas... que allí están deseando que vayan tractorianos a hablar el Dialecto Occitano Lemosín/Llemosí, que trajeron e impusieron a los locales, en el noreste de la "Pell de Brau", los C0Lonos venidos de Francia hace algunos siglos; y que está casi extinguido por aquellos lares... A esta gente se la dejó entrar e instalarse y no se les combatió ni trató de expulsar históricamente, porque venían a ayudar, a colaborar, a ser otros mas; y porque se les consideraba como iguales... Esto es: eran gente de cultura semejante, cuyos hábitos y pensamiento no diferían grandemente de los de la gente de la "Pell de Brau", eran gente europea que había estado "Romanizada" y eran Cristianos... Estos eran los valores imperantes en la época; N0 se trata de defenderlos ahora o no, ni de justificarlos: es simplemente lo que había; y estos valores eran profundamente diferentes a los de las civilizaciones musulmanas... Por eso se les aceptó, N0 para que vinieran a dar la brasa, entonces o luego... Y algunos de ellos, u otros "desnortados" adoctrinados en fantasías e inventos Históricos, parece que SÍ quieren dar la BRaSa... Pues, va ser que N0... El que N0 esté contento, que tire pa Limoges, que se hará un bien a si mismo y un favor al resto de Catalanes y resto de españoles... Lo tiene fácil con las ventajas que ofrecen hoy día la UE y los acuerdos del Espacio Schengen... " Bon vent i barca nova! ... Ho sento molt, però algú ho havia de dir, Apa, Adeu! "
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 25, 2023 | 15:25
    Gonzalo abril 25, 2023 | 15:25
    El espacio de diálogo ya existe. Parlamento regional catalán.
  4. Icona del comentari de: Quina colla a abril 25, 2023 | 16:34
    Quina colla abril 25, 2023 | 16:34
    Els que demanen diàleg, quan arriba el moment no volen dialogar, ja que els hi fa por i no estan preparats. Ha passat amb en Puigdemont i Junts, i ara amb el PSC. La CUP té al·lèrgia al treball, i sempre té excuses per no fer res.
  5. Icona del comentari de: Erc Putetes del Sanchez.heil.155 a abril 25, 2023 | 16:57
    Erc Putetes del Sanchez.heil.155 abril 25, 2023 | 16:57
    Erc adora Sanchez per espanyolista, i el psc no li fa ni puto caso, pobres desgraciats. Junqueras la torna de Marchena, i no plega el MUY ESPAÑOL.155
  6. Icona del comentari de: Jomateix a abril 25, 2023 | 17:51
    Jomateix abril 25, 2023 | 17:51
    A la taula de partits catalans sembla que va cotitzada la calç viva i el 155. A veure si la ANC monta un partit realment indepe i buidem de contingut als procesistes.
  7. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI a abril 25, 2023 | 18:11
    Aixequeu la DUI abril 25, 2023 | 18:11
    Aixequeu la DUI. Nomes cal votar-la al parlament.
  8. Icona del comentari de: Amb illa la democràcia perILLA a abril 25, 2023 | 18:47
    Amb illa la democràcia perILLA abril 25, 2023 | 18:47
    Els delegación del psoe a Catalunya no és un partit català, per obra i gràcia del miguel yzeta, aquest va decidir enterrar la catalanitat del partit, pels seus interessos però, més endavant va funcionar el tripartido del 155, ha empresonar persones innocents, es va manifestar amb la ultradreta, i dia d'avui el vILLAno i el culboni, li segueixe els peus
  9. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a abril 25, 2023 | 19:22
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 abril 25, 2023 | 19:22
    Comèdia pura per amagar l'existència del tripartit. Votar PSOE-sc, ERC o Comuna Pudenta és votar el tripartit i significa: rendició, submissió al colonialisme espanyol, castellanització del país i, no cal dir, continuació de l'espoli de 20.500 milions l'any
    • Icona del comentari de: 2.266498 d'espoliadors a abril 26, 2023 | 06:47
      2.266498 d'espoliadors abril 26, 2023 | 06:47
      A Catalunya l'espolien els seus governants. Com més indepes més espolien.
  10. Icona del comentari de: Martí a abril 25, 2023 | 20:54
    Martí abril 25, 2023 | 20:54
    Els del PSC són uns porcs, no s'hi ha de pactar, s'han de portar al escorxador.
  11. Icona del comentari de: Neufent a abril 25, 2023 | 23:01
    Neufent abril 25, 2023 | 23:01
    Quan dic el nom del porc als de Junts per que son uns autonomistes covards, sempre m'acusen de ser de la Cup o d'Erc. Quan dic el nom del porc als venuts d'ERC sempre m'acusen de ser de Junts (curiosament mai de la cup). Quan dic el nom del porc als merdes ignorant de la Cup sempre m'acusen de ser de Junts. Quan critico a Junts, Erc i Cup a l'hora, m'acusen d'españistol. Mai pensen que soc independentista que no s'empassa la merda claudicant i covarda de tots ells. Colla de venuts tots plegats. Els catalans ens treurem de sobre a tots vosaltres per assolir l'Estat Català, no ho dubteu.
  12. Icona del comentari de: Anònim a abril 26, 2023 | 00:32
    Anònim abril 26, 2023 | 00:32
    PSOE-sc i ERC són la mateixa merda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa